Onderwerpen

vrijdag 31 augustus 2012

Inkomsten en uitgaven augustus

Langzaam maar zeker komt de zomer tot een einde. Met al die regen voelt het al herfstachtig aan.
Dus nu lekker op de bank met een kop thee en een overzichtje in excel met alle inkomsten en uitgaven voor deze maand.

Inkomsten

Bijbaan
784,82
Zakgeld
75
Borg Parijs
550
Extra
90


Totaal inkomsten
1499,82


Uitgaven

Huur inclusief
510,25
Verzekering WA/inboedel
5,97
Tv en internet
8,40
Telefoon
12,40


Totaal vaste kosten
537,02


Eten/drinken
42,30
Boodschappen
182,15
Huishouden
6
Kleding
9
Uitgaan
76,50
Cadeautjes
5
Vervoer
1,50
Sport
160
Persoonlijke verzorging
68,25
Overig
16


Totaal variabele kosten
566,70
€ 396,10 over

Inkomsten:
Bovenop mijn basissalaris heeft mijn werkgever 75 extra uren uitbetaald. De extra uren lopen behoorlijk op aangezien ik maar een contract van 24 uur per maand heb.
Eindelijk heb ik mijn borg ontvangen van de kamer in Parijs. Ik moest er nog wel even zelf achteraan maar gelukkig is het bedrag nu binnen.
De extra's kwamen uit een oud loterij lot die ik nog had liggen en het geld wat mijn vrienden hebben ingelegd voor de barbecue afgelopen maand.

Uitgaven:
Boodschappen:
In deze boodschappen zitten ook alle kosten voor de barbecue die ik voor 10 man heb georganiseerd. De kosten vallen toch nog erg mee en dat is mede dankzij het mee-eten bij mijn ouders en het uit eten gaan. De post uitgaan is geheel besteed aan restaurantjes.

Persoonlijke verzorging:
Ik heb behoorlijk wat voorraad ingeslagen bij de Etos. Mijn voorraad was behoorlijk geslonken na Parijs. Voorlopig kan ik weer voorruit.

Sport:
Ik ben deze maand via via in contact gekomen met een sportcoach die veel mensen behandeld die golfen of een andere topsport beoefenen. Hij had gehoord over mijn rugproblemen en wilde me graag helpen. Na wat aarzelen heb ik een afspraak gemaakt en tot mijn verbazing heeft hij een totaal andere theorie over mijn rugproblemen. Hij weet na 4 behandelingen zeker dat ik over 3 maanden weer geheel pijnvrij kan zijn. Hij gaat mijn spieren weer in balans brengen met sportmassages en (heftige) spieroefeningen. Van de een na laatste behandeling heb ik ruim een week spierpijn gehad(!)
Volgens hem heb ik de beenspieren van een 75 jarige vrouw (pardon!?) maar zijn mijn buikspieren weer prima in orde. Ik ben schijnbaar totaal uit balans.
Het euvel is echter dat de behandelingen bij deze sportcoach niet vergoed worden. Ik betaal nu dus 40 euro per half uur behandeling. Dat betekend dus 160 euro per maand, een behoorlijke kostenpost.. Maar hopelijk is het geld het waard.

Voor de komende maand heb ik nog € 1058,98 in kas. Eind september moet ik het eerste termijn betalen van mijn collegegeld plus langstudeerboete. Alle extra centjes zijn dus welkom.

Fijn weekend iedereen!

dinsdag 28 augustus 2012

Langstudeerboete en niet meer gratis reizen!

Of we er nou voor of tegen zijn, vanaf 1 september gaat officieel de langstudeerboete in.
Helaas ben ik een van de 70.000 studenten die met de boete in aanraking zal komen voor het komende studiejaar.
De boete is duidelijk. Maar... schijnbaar mogen we ook niet meer gratis reizen! Nu vind ik dit laatste zeer slecht gecommuniceerd (of het moet echt volledig langs me heen zijn gegaan.)
Nadat ik iets had opgevangen over de ov-chipkaart voor studenten ben ik gaan surfen op het web voor meer duidelijkheid. Uiteindelijk vond ik dit:

  1. Studentenreisrecht
    Het recht op een OV-kaart wordt ingekort. Op dit moment heb je je nominale studieduur (bachelor én master) plus 3 jaar recht op een OV-kaart. Dit reisrecht wordt ingekort tot nominale studieduur plus 1 jaar. http://www.lkvv.nl/factsheets/factsheet_overzicht.pdf

Informatie over de boete heb ik netjes ontvangen van het DUO en van mijn Hogeschool. Maar niets over het feit dat ik niet meer gratis mag blijven reizen.. De regeling gaat per 1 januari in

Wat als je je studentenreisproduct niet voor 1 januari stop zet?
Dan maak je onnodig schulden: Je betaald per halve maand 97 euro boete!! (de boete is onlangs verhoogd van 68 naar 97 euro)
Zonde! Want dat geld moet je straks met rente terugbetalen aan het DUO.

Bij deze wil ik dus een oproep doen aan alle langstudeerders: Zet op tijd je studentenreisproduct stop en voorkom onnodige boetes!

Volg de instructies op www.studentenreisproduct.nl

maandag 27 augustus 2012

Boodschappen week 34

Afgelopen week veel gewerkt, zo'n 35 uur. Ook deze week werk ik weer veel en daardoor heb ik weinig tijd voor andere dingen. Gelukkig betekent dit wel dat ik straks meer salaris krijg :) Iets om naar uit te kijken.

Boodschappen week 34 Waar? Prijs
Fruit smoothie AH  € 2,19
blik gemengd fruit AH  € 1,09
Aardappels* AH  € 1,79
4 kroketten AH  € 1,43
Halfvolle melk AH  € 0,84
Slagroom AH  € 0,65
Half wit brood* AH  € 0,54
Half bruin brood AH  € 1,08
Plakjes kaas* AH  € 1,83
*aanbieding
Totaal    
 € 11,44

Niet echt een boodschappenlijstje om trots op te zijn. Ik was lui en heb maar een keer boodschappen gedaan en dat was op de smoothie na niet onwijs gezond. Daarnaast 2 keer uit eten geweest en bij mijn ouders gegeten. Vandaag voel ik me ook niet zo lekker, snotneus en pijnlijke keel. Hopelijk wordt ik niet ziek.. Snel die 4 kilo perssinaasappels halen bij de C1000 voor 3 euro, dan zit het voorlopig weer goed met de vitamientjes.

Vandaag dus naar de  C1000 en AH voor de aanbiedingen.
2e gratis:
-Avocado
-Bladsla
-Sultana
-knipbrood
-Druiven
-Shoarma

Gaan jullie ook "hamsteren"?

dinsdag 21 augustus 2012

Betaalpijn?

Momenteel lees ik het boek Psychologeld van Anna Dijkman en Chris Zadeh.
Volgens het boek voelen we als consumenten bij elke uitgave een lichte mate van pijn. We verliezen een deel van ons bezit en dat veroorzaakt pijnprikkels in ons brein. Het zit in onze natuur om te proberen om deze pijn te verminderen.

Nu geloof ik graag dat mensen die bewust omgaan met hun geld meer van die pijn zullen voelen. Als het goed is beseffen wij consuminderaars beter dat het geld uit onze portemonnee verdwijnt. Daardoor zijn we ook voorzichtiger, geven we niet zomaar ons geld weg.

De schrijver geeft als tip om zoveel mogelijk te betalen met contant geld. Dit maakt ons het meest bewust en veroorzaakt de meeste betaalpijn. Dus wordt het gemakkelijker om zuinig om te gaan met geld.

Nu heb ik sinds kort ook besloten om zo min mogelijk met pin te gaan betalen. Gewoon een bedrag in mijn portemonnee en kijken hoever ik kan komen. Ik wilde een hele tijd niet overstag omdat ik pinnen zo fijn vond. Tja, vind je het gek? Dan voel ik natuurlijk ook minder betaalpijn. Ik hoef niet over het bedrag na te denken. Bovendien weet ik vaak niet eens hoeveel ik heb betaald als ik mijn pinpas heb gebruikt.

Contant voordelen:
- Meer betaalpijn dus bewuster geld uitgeven
- Gemakkelijk om een vast budget te hanteren
- Je ziet letterlijk wat je nog hebt (portemonnee leeg=geld op)
- Je kunt niet meer uitgeven dan er in de portemonnee zit.

nadelen:
- Geen automatisch betaaloverzicht (lastig te onthouden)
- Contant geld kan kwijtraken of gestolen worden

Pinnen nadelen:
- Gemakkelijk geld uitgeven
- Weinig betaalpijn
- Geen directe feedback over hoeveel geld er nog over is

voordelen:
- Transacties in een online overzicht
- Altijd genoeg geld (meestal dan)
- Roodstaan (of eigenlijk dus een nadeel want dat willen we niet!)

Sinds ik meer contant betaal heb ik gemerkt dat het afronden van de bedragen vaker positief uitpakt. Elke keer die 1 of 2 cent hoef je niet te betalen als je contant geld overhandigd. Wie het kleine niet eert... ;) Maar misschien is het toeval.
Hopelijk kan ik het volhouden om zo min mogelijk te pinnen!

Doen jullie ook zo veel mogelijk contant? en voelen jullie betaalpijn?

zondag 19 augustus 2012

Boodschappen week 33

Ook ik moet het even kwijt: Ow wat is het heet in Nederland!
Ik heb deze week dinsdag t/m zaterdag gewerkt dus ook in de heerlijk koele airco gestaan. Met deze hitte is het echt geen straf om te werken. Vandaag een dagje vrij en weer een boodschappenlijstje voor deze week. Vorige week had ik daar door de grote hoeveelheid aankopen voor mijn barbecue even geen zin in. Door de bemoedigende berichtjes heb ik de draad weer opgepakt :)Boodschappen week 33 Waar? Prijs
Komkommer AH  € 0,49
Slamelange AH  € 1,69
Cherrytomaat AH  € 0,99
Witte druiven AH  € 1,69
2x Wasa krackers* AH  € 0,98
Half brood AH  € 1,08
Slagroom AH  € 0,56
Geitenkaas AH  € 3,43
Roompathe  AH  € 1,67
roomboter AH  € 0,79
stokbrood  AH  € 1,49
Halfvolle melk AH  € 0,84
Ontbijtspek AH  € 2,09
Augurken AH  € 0,87
Schuurspons AH  € 0,86
Afwasborstel AH  € 0,95
     
TOTAAL    € 20,47

Succes met de hitte iedereen!

donderdag 16 augustus 2012

Onduidelijkheid langstudeerboete

Het is vollop in het nieuws: o.a het CDA wil van de langstudeerboete af...
In mijn ogen is dit nogal ongeloofwaardig omdat zij er juist voor gezorgd hebben dat deze wet werd ingevoerd.
Nu de verkiezingen zo dichtbij zijn maken de politici weer mooie beloftes aan de kiezers. Zou de boete echt kunnen worden ingetrokken? De wet gaat 1 september dit jaar in. Op 12 september zijn de verkiezingen en om 25 september betaal ik mijn eerste termijn voor de boete.
Lijkt me dus heeeeeel stug dat ze nu nog de wet gaan intrekken voor 1 september. Alles is al in werking gezet en iedere student die in aanmerking komt voor de boete heeft de rekening al op de deurmat liggen.

De kiezer en de studenten willen duidelijkheid maar krijgen dit niet! De kamerleden hebben zomer reces. Studentenorganisaties hebben opgeroepen tot duidelijkheid over de langstudeer regeling.

Nog oneerlijker zou zijn om de wet maar een jaar in te voeren en het volgende jaar de boete weer af te schaffen. De tijd zal het leren. We zullen gauw genoeg merken of de partijen alleen maar mooie praatjes fabriceren of dat ze ook daadwerkelijk de wet gaan terugdraaien na de verkiezingen.

Wat denken jullie?

maandag 13 augustus 2012

Boodschappenlijstjes

Ik heb voor vorige week een heleboel boodschappen gedaan voor o.a. de barbecue die ik organiseerde. Zo'n gigantische lijst met boodschappen ga ik niet in excel zetten.. Veel te veel werk. Bovendien twijfel ik of ik wel door moet gaan met het publiceren van mijn boodschappenlijstjes. Aan het aantal pageviews per boodschappenlijstje is duidelijk te zien dat er weinig mensen naar kijken. Is het dan nog wel interresant?
Waarom publiceerde ik eerst mijn lijstjes wel:
- Gemakkelijk prijzen vergelijken tussen supermarkten
- Confrontatie met gekochte (ongezonde) producten
- Goed controleren van bonnetjes
- Bijhouden van de kosten


Publiceren jullie je wekelijkse boodschappenlijstjes? waarom wel of niet?

zaterdag 11 augustus 2012

Een kleine update

De bbq was weer een groot succes gister! Gezellig met z'n tienen in het warme zonnetje op mijn dakterras gezeten. Iedereen heeft heerlijk gegeten en op een sparerib na was al het barbecue vlees op. Wat een flinke verbetering is t.o.v. vorig jaar toen ik nog heel veel over had.
Na het toetje hebben we gezamenlijk de hockeydames de finale zien spelen.

Mijn doel was om op de kosten van de barbecue te letten maar  niet om ze zo laag mogelijk te houden. Want ik hou van lekker eten en dat kost toch meer. Zoals een tiramisu die bijna 12 euro koste en een waldorfsalade van 7,50. Deze had ik bijvoorbeeld kunnen vervangen door een bolletje roomijs en een groene salade. Maar ik merk dat ik graag lekkere dingen voorzet aan mijn gasten. En als ik er veel plezier aan beleef en het geld er voor over heb, waarom niet? :)
Uiteindelijk heb ik trouwens wel zelf mijn saté gemaakt, kip gesneden, gemarineerd en geregen op stokjes. Het smaakte heerlijk!
Alles voor de barbecue heeft € 113,05 gekost. Een beetje over het budget maar mijn koelkast is voorlopig nog lekker gevuld met restjes ;)

Even iets heel anders: mijn contract is door mijn werkgever verlengd met 6 maanden! Zo ben ik in ieder geval verzekerd van een bijbaantje de komende maanden. Ik ben blij!


(Aanvalluuuuh!)

dinsdag 7 augustus 2012

Motivatie..

Nu had ik heel wat goede voornemens op het gebied van sporten. Ik wilde hardlopen, fitnessen, deelnemen aan groepslessen en golfen. Nu is er al een maand van de zomer voorbij en het sporten valt me een beetje tegen. Ik merk dat ik het moeilijk vind om gemotiveerd te blijven om regelmatig te blijven sporten.

Met het hele warme weer ben ik niet wezen sporten en daarna is het ontzettend moeilijk om het sporten weer op te pakken. Uiteindelijk had ik weer genoeg moed bij elkaar geraapt om naar de sportschool te gaan. Maar soms heb ik een flinke dosis spierpijn of doet mijn rug zo'n pijn van het hardlopen.. Dan zinkt de motivatie me weer in de schoenen.
Op dit moment heb ik nog steeds flinke spierpijn van afgelopen zondag. Toen deed ik een bodyshape pilates les die behoorlijk zware oefeningen had.

Als ik werk van 9.30 tot 18.00 is het lastig om de sportsessies in te plannen. De sportschool gaat pas om 9 uur open dus voor mijn werk sporten is onmogelijk. Na werk ben ik vaak moe en als ik dan nog ga sporten dan wordt het vaak wel een latertje, niet ideaal dus :(

Ik wil heel graag om de dag sporten met een combinatie van hardlopen, groepslessen en fitness. Maar tot nu toe vind ik het heel erg lastig vol te houden..

Hebben jullie een wekelijks sportschema en hoe houden jullie jezelf gemotiveerd?

maandag 6 augustus 2012

Appel-bramencake

Met de grote hoeveelheid bramen die ik gratis had geplukt ging ik opzoek naar een lekker bakrecept om ze in te verwerken. Na wat zoekwerk op het internet kwam ik een lekker recept tegen van BBC Goodfood met goede recensies. Ik ben meteen met een boodschappenlijstje naar de supermarkt gegaan.

-250 gr zelfrijzend bakmeel            € 0,24
-175 gr boter                                     € 0,55
-175 gr rietsuiker                              € 0,42
- snufje kaneel                                   *
-2 eetlepels bruine basterdsuiker   *
-1 appel geraspt                               € 0,34
-1 sinaasappelschil geraspt            *
-2 eieren                                            € 0,36
-225 gr bramen                                 gratis geplukt

Totaal                                                € 1,91

*kosten verwaarloosbaar

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakevorm in. Doe de bloem, boter en rietsuiker in een kom en meng het deeg met je vingers tot er een soort broodkruim ontstaat. Schep 6 el van het kruim in een aparte kom voor later.
  2. Rasp de appel grof en meng met de eieren en de sinaasappelrasp. Roer het eimengsel door het deeg. Schep driekwart van de bramen door het beslag. Schenk het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  3. Meng de bruine suiker en het kaneel door de 6 overgebleven eetlepels kruimels. Strooi de overgebleven bramen en vervolgens de kruimels over de cake. Bak de cake 80 minuten. Dek de cake na 50 min  af met aluminiumfolie.(zodat de cake niet te donker wordt) Haal de cake uit de oven en laat geruime tijd afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Het resultaat mocht er werkelijk wezen. Ik en vele anderen hebben er van kunnen smullen waardoor hij snel op was. Zeker de knapperige bovenkant van de cake smaakte heerlijk. Morgen ga ik meteen de 2e maken :) Door de gratis bramen is de cake ook nog eens voordelig. Zeker de moeite waard om zelf te proberen dus.

Eet smakelijk!!zondag 5 augustus 2012

Boodschappen week 31

Week 31 is bijna voorbij. Voor de komende week zal ik veel inkopen doen voor mijn barbecue. Ik hou een apart lijstje bij zodat ik precies weet hoeveel het per categorie heeft gekost en of ik uitkom met mijn budget van ongeveer 100 euro.

Boodschappen week 31 Waar? Prijs
komkommer AH  € 0,55
cherrytomaat C1000  € -  
half bruin brood AH  € 1,08
Halfvolle melk AH  € 0,84
Havermout AH  € 0,38
Geitenkaas plakjes AH  € 3,16
Geitenkaas* C1000  € -  
Roomyoghurt* C1000  € -  
entre-cote* C1000  € -  
eieren C1000  € -  
rol koekjes* C1000  € -  
Brie* C1000  € -  
Halfvolle melk C1000  € -  
Coca cola en Fanta* C1000  € -  
Peperpate C1000  € -  
Honing AH  € 1,18
Boodschappen  Vriend  € 13,40
     
Totaal  € 20,59

Deze week ontbreken een aantal prijzen in de boodschappenlijst omdat mijn moeder een tas boodschappen voor mij heeft betaald. Bij deze producten heb ik dus geen prijs gezet. Bedankt ma! :)
Ook heb ik bij de buren van mijn ouders (die op vakantie zijn) een grote bak bramen kunnen plukken. Hmmm heerlijk! Ik ga snel weer plukken ;)

vrijdag 3 augustus 2012

Barbecue in huize bespaarstudent

Een van mijn voornemens voor deze zomer was het organiseren van een barbecue bij mij thuis. Het staat gepland voor 10 augustus onder voorbehoud van het weer. Tot nu toe laten de voorspellingen redelijk weer zien. Zolang het maar droog blijft! Ik kan met het gezelschap nog uitwijken naar mijn kamer (die is groot genoeg) als het een beetje te koud is buiten. Zolang we de barbecue maar aan kunnen steken met droog weer.

Er zijn 11 vrienden uitgenodigd. Vorig jaar had ik iedereen gevraagd of ze 10 euro wilden inleggen voor het eten en drinken. Dit betekende dat ik max. 100 euro te besteden had voor alles. Uiteindelijk ben ik zelfs over dat bedrag gegaan... Dat kan natuurlijk beter!
Ook dit jaar wil ik weer geld inzamelen voor de barbecue. Wat vorig jaar is gebleken is dat vooral de alcoholische drankjes aantikken. Een kratje bier, rosé bier(voor de dames) sangria en desperado's zal voldoende zijn om iedereen wat wils te geven hoop ik.
Ik ben een beetje aan het rondkijken voor leuke ideeën en voor goedkoop vlees/vis en hoe ik het eventueel zelf kan marineren. Sowieso wil ik zelf gemarineerde gamba spiesjes maken. Zelf saté maken heb ik nog nooit gedaan maar wie weet waag ik me daar ook aan :)
Ook ga ik zelf bruchetta, kruidenboter en waldorf salade maken voor mijn gasten.

Het toetje weet ik ook al: tiramisu met aardbeien en frambozen! Die kan ik in de ochtend van de 10e alvast maken. Jummm :)
Hebben jullie nog leuke/voordelige tips voor een barbecue?