Onderwerpen

donderdag 15 augustus 2013

Een baan!! en nu?

Goed nieuws! Ik heb de baan die ik wilde gekregen! Ik hoorde afgelopen maandag het goede nieuws. Na alle blijheid moest ik gisteren langskomen om te praten over het contract. Nu had ik daar weinig kaas van gegeten.. We zijn overeengekomen over een bruto salaris van bijna 2000 euro voor fulltime. Thuisgekomen ben ik gaan rekenen wat ik nou netto zou krijgen voor een 32 uur contract.
Kom ik op 1300 euro netto.. Dat valt toch een beetje tegen.

Het volgende punt: Vervoer naar werk.
Voor mijn bijbaantje hoefde ik mijn kamer maar uit te rollen en dan stond ik voor de deur. Nu is dat wel even anders, het bedrijf ligt in het midden van het groene hart en is niet gemakkelijk te bereiken per openbaar vervoer. Mocht ik hier voor kiezen dan kan ik een abonnement bij Arriva krijgen voor 80 euro per maand. Dan moet ik nog wel een extra fiets regelen die ik bij de bushalte kan zetten want 40 minuten lopen lijkt me niet prettig. Op korte termijn is dit een prima oplossing, alleen krijg ik geen reiskosten vergoeding van mijn werkgever :(

Optie 2 is het kopen van een kleine auto. Op zich heb ik spaargeld om er een aan te schaffen. Echter is het de vraag waar ik de auto kwijt kan want ik woon midden in het centrum van Leiden en wie Leiden een beetje kent weet dat parkeren een ramp is. Tussen mijn stad en mijn werkplek zit zo'n 20 km afstand en afhankelijk van het soort auto horen daar natuurlijk ook benzinekosten bij. Een hele grove schatting is 120 euro per maand aan benzine kosten. Mijn werkgever verwacht trouwens wel dat ik 5 dagen aanwezig ben dus dat is zo'n 200 km per week reizen. Natuurlijk is het benzineverbruik afhankelijk van het soort auto en het benzineverbruik. Dan komen er nog onderhoud en verzekeringskosten bij. Zo is de bus toch duidelijk de goedkoopste optie.

Als ik mijn vaste kosten (ook een busabonnement) bij elkaar optel dan hou ik 380 euro over voor overige kosten, zoals kleding, uitgaan, huishouden, persoonlijke verzorging etc. Terwijl een auto veel meer kosten met zich mee brengt en ik hierdoor te weinig speling ga overhouden vrees ik.

Kostenposten
Huur
516
Zorgverzekering
150
Telefoon
10
Internet&tv
50
Verzekering
5
Busabonnement
80
Boodschappen
200
TOTAAL
1010
Zorgtoeslag
90
Salaris
1300
OVER
380


Wat vinden jullie? een busabonnement of een auto kopen?26 opmerkingen:

 1. Even wat brainstorm gedachten:
  kun je een kamer zoeken dichterbij je werk?

  Eerst met de bus, misschien kun je meerijden met een andere werknemer van het bedrijf?

  Is er sprake van een CAO in de bedrijfstak?? Ik heb altijd reiskostenvergoeding gehad.
  Zomaar wat gedachten, een auto is erg duur, je komt vaak voor onverwachte grote kosten te staan.
  Groeten
  Jo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. o ja, natuurlijk gefeliciteerd meet je baan!! Een goede prestatie in deze tijd.
   Jo

   Verwijderen
 2. Mooi ter vergelijking, wij wonen ook 20 km van het werk van Vriend, en hij was met een klein autootje een 160 euro per maand aan benzine kwijt. Nu gaat hij met het ov, en dat scheelt ons een 50 a 60 euro per maand. Plus dat je in de auto te maken hebt met andere weggebruikers, en als ze daar in het westen net zo rijden als hier, kom je met het ov een stuk meer ontspannen op je werk aan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd met je baan!

  Wij hebben ook in het centrum van Leiden gewoond. Wij hadden ook een auto, dat kostte ons indertijd 40 euro per kwartaal voor de parkeervergunning. Maar als ik een keer 's avonds had gewerkt, kwam het nog wel eens voor dat ik de auto niet in mijn eigen zone kwijt kon en hem dan alsnog ergens anders betaald neer moest zetten.
  Verder is de stad uitkomen met de auto een ramp. Ik heb heel wat uurtjes in de file gestaan op weg naar de snelweg.
  Hoewel een auto je zeker vrijheid verschaft, zou ik eerst voor de bus kiezen. Een auto kun je altijd nog kopen als de busreis niet goed te doen blijkt.
  Verder kun je geloof ik (maar dat zou je even uit moeten zoeken) je reiskosten van de belasting aftrekken als je geen reiskostenvergoeding krijgt, maar wel met het ov gaat.

  Veel plezier in je baan in ieder geval!

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien een elektrische fiets? En goede regenkleding?
  Succes met je keuze

  Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou in eerste instantie kiezen voor de bus. Later kun je de overstap naar een autootje altijd nog maken. Er verandert misschien best wel wat in de komende tijd en zo geef je jezelf dan nog even de tijd om uit te zoeken wat het handigste is. Ik neem tenminste aan dat het busabonnement per maand is? Als je een autootje aanschaft en dat blijkt toch niet helemaal handig met de kosten, dan heeft je dat extra geld gekost (je koopt een auto bijna altijd duurder dan je die verkoopt) en is de overstap naar de bus moeilijker (want wat blijkt die auto intussen handig voor van-alles-en-nog-wat) dan van bus naar auto. Maar ja, de beste stuurlui staan altijd aan wal. Je zal toch moeten doen wat jou het beste lijkt.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen

 6. Een baan! dat is iets om heel blij mee te zijn!, gefeliciteerd
  Wat dacht je van een scooter of brommer!
  Heb het jaren met de brommer gedaan(iets kortere afstand) maar dat is goed te doen, en je kunt weg wanneer jij wilt, nooit in de file Wij deden onze 2e auto onlangs weg, omdat de kosten van onderhoud toch wel erg hoog waren, nu doe ik alles op de fiets, maar woon en werk nu in een dorp.
  De kosten van een kleine auto kunnen toch flink de pan uit reizen hoor.
  Vraag is wel kan je een brommer o.i.d bij je woonadres kwijt?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd met de baan.

  Misschien kan je straks met een collega carpoolen? Of een brommertje aanschaffen tzt.

  Of..als dat nog mogelijk is, toch onderhandelen over reiskostenvergoeding.

  Gefeliciteerd met je baan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. GEFELICITEERD!
  Helemaal geen reiskostenvergoeding? dat lijkt me stug.... ik zou de arbeidsvoorwaarden eens goed bekijken.
  het lijkt me handig eerst de proeftijd door te komen voor je grote investeringen doet (dwz auto koopt). Ik zou persoonlijk een busabo nemen voor tijdens de proeftijd en daarna een brommer oid overwegen. een auto kost alleen maar geld en is niet te parkeren in de stad :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geen reiskosten dat kan toch niet ? Kijk dat nog eens na.

  Ik als autorijder kiest daar het genot van direct zonder poespas naar het werk en goede auto koop je ook voor 500 euro en met beetje geluk rij je jaren zonder te veel kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, gefeliciteerd!
  Ik zou ook zeggen, eens vragen voor reisvergoeding!

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gefeliciteerd!
  Wat dacht je van fietsen? Desnoods elektrisch?
  Dochter fietst naar de middelbare school in Leidn, vanuit het Groene Hart. Elke dag, tenzij het heel slecht weer is.Dat is 18 km enkele reis.

  40 minuten lopen vanaf de bushalte lijkt mij wel wat lang. ligt het bedrijf zover van de bewoonde wereld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het ligt midden in het weiland ;) en 40 min is berekend vanaf ov9292 maar heb het nog nooit echt gelopen. Fietsen zal in ieder geval een stuk sneller gaan!

   Verwijderen
  2. mijn dochter kocht voor dit doel een vouwfiets , super handig , je hoeft niet zomaar je fiets ergens neer te zetten, je hoeft niet bang te zijn dat hij gestolen word en je kunt zon fiets ook nog eens makkelijk achter in een auto gooien mocht je eens met iemand mee kunnen rijden. , zij kocht er een 2e hands voor 40 euro op marktplaats en heeft hem inmiddels al 3 jaar .

   Verwijderen
 12. Wij krijgen ook geen reiskosten vergoeding, dus je bent niet de enige.
  Ik zou een electrische fiets overwegen, het is een kleine investering, maar kleiner dan een auto met lagere maandlasten en een reistijd die prima te doen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een fiets is inderdaad een goed idee, je bouwt je conditie op en hoeft minder uit te geven aan sporten. Bovendien ook nog eens goed voor het milieu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 2 uur fietsen per dag is inderdaad goed voor de conditie ;)

   Verwijderen
 14. Ik zou met de fiets gaan. Ik fiets dagelijks 42 km naar mijn werk. En dan bijvoorbeeld bij slecht weer de bus. In de winter bijvoorbeeld 50%/50%. Doe ik ook. Of een brommer. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je hebt altijd kantoorklerken die altijd energie over hebben maar bij een baan waar je veel lichamelijk werk verricht ga ik geen 42 km heen en ook nog terug fietsen.

   Verwijderen
 15. Ik krijg overigens ook geen reiskostenvergoeding. Veel mensen vinden dat vanzelfsprekend maar dat is echt niet zo. Ik maak weinig reiskosten maar een collega van mij rijdt iedere dag 120 km. Geheel voor eigen rekening. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of is een kwestie van slecht onderhandelen met werkgever :)

   Verwijderen
 16. Gefeliciteerd met je baan. Ik zou eerst met de bus gaan. Dan kun je kennismaken met de mensen die bij het bedrijf werken en misschien tref je dan iamnd waarmee je mee kunt rijden tegen een vergoeding

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Gefeliciteerd met je baan.
  Hoever is het naar je werk? Als het een acceptabele afstand is om te fietsen zou je dat kunnen doen bij goed weer. En in de winter of slecht weer met het openbaar vervoer. Ik zou niet gelijk een geldverslindende auto kopen, dat kan altijd nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Gefeliciteerd met je baan. Ik heb even niet alle reacties gelezen, dus misschien is dit al genoemd. Maar volgens mij kan je reiskosten ook als aftrekpost opgeven bij de belastingdienst als je verder dan 10km van je werk woont. Weet niet of je dan ook met het ov moet, zul je even moeten na zoeken, misschien zijn die regels wel weer veranderd.

  Mijn eerste baantje (na hbo) in 2005 verdiende ik ook 1300 netto, maar dan voor 40 uur per week. Dus denk dat je startsalaris nog niet zo slecht is hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gefeliciteerd met je baan, het bedrag dat jij gaat ontvangen heb ik ook op dit moment, echter krijg ik wel mijn reiskosten daarbij volledig vergoed. Dus denk dat je startsalaris best goed is.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Leuk blog heb je, ik ga je volgen! Gefeliciteerd met je baan. Super in deze tijd! Ik zou in jouw geval kiezen voor de bus. Alleen vraag ik me af hoe ver het dan fietsen is als het lopend 40 minuten is vanaf bushalte naar werk.....kwartiertje? zoiets? Kun je je fiets dan wel een beetje veilig plaatsen, niet dat de kans groot is op vernielingen/ diefstal etc?

  BeantwoordenVerwijderen