Onderwerpen

donderdag 16 augustus 2012

Onduidelijkheid langstudeerboete

Het is vollop in het nieuws: o.a het CDA wil van de langstudeerboete af...
In mijn ogen is dit nogal ongeloofwaardig omdat zij er juist voor gezorgd hebben dat deze wet werd ingevoerd.
Nu de verkiezingen zo dichtbij zijn maken de politici weer mooie beloftes aan de kiezers. Zou de boete echt kunnen worden ingetrokken? De wet gaat 1 september dit jaar in. Op 12 september zijn de verkiezingen en om 25 september betaal ik mijn eerste termijn voor de boete.
Lijkt me dus heeeeeel stug dat ze nu nog de wet gaan intrekken voor 1 september. Alles is al in werking gezet en iedere student die in aanmerking komt voor de boete heeft de rekening al op de deurmat liggen.

De kiezer en de studenten willen duidelijkheid maar krijgen dit niet! De kamerleden hebben zomer reces. Studentenorganisaties hebben opgeroepen tot duidelijkheid over de langstudeer regeling.

Nog oneerlijker zou zijn om de wet maar een jaar in te voeren en het volgende jaar de boete weer af te schaffen. De tijd zal het leren. We zullen gauw genoeg merken of de partijen alleen maar mooie praatjes fabriceren of dat ze ook daadwerkelijk de wet gaan terugdraaien na de verkiezingen.

Wat denken jullie?

5 opmerkingen:

  1. Volgende week komt Kamer terug van reces om erover te praten. Of er van deze woorden ook daden komen is niet duidelijk. Technisch gezien is het niet mogelijk om binnen een aantal dagen een wet terug te draaien.

    Wellicht wordt het volgende week wel afgeschaft maar kunnen de boetebetalers dan een terugvordering krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik houd mijn hart vast. Beide zoons hebben zich deze zomer te pletter gestudeerd om de bachelor op tijd af te ronden, dus in uiterlijk 4 jaar. En ja, ze hebben ook nog bestuurswerk gedaan, baantjes gehad en 1 van hen heeft zelfs nog 4 maanden in Afrika les gegeven, allemaal tijdens de studie. Maar dochter is deze zomer uitgeloot voor geneeskunde, ze begint nu straks aan biomedische wetenschappen, maar wil toch blijven proberen een plaats bij de geneeskundeopleidingen te krijgen. Heel veel geneeskundestudenten hebben studievertraging, vanwege het lotingssysteem. Nu weet ik wel dat het idee bestaat dat artsen later veel gaan verdienen, maar vergeten wordt dat dat pas gaat gebeuren vanaf je 35e. Tot die tijd ben je je, na de basisartsopleiding (waar je al vanwege de loting vertraagd ingekomen bent!) aan het specialiseren. Pas vanaf je 35e verdien je een beetje een behoorlijk inkomen als arts. Groet, Hsm.

    P.S. Er is een mogelijkheid om het SGP amendement van vorig jaar om de effectuering van de langstudeerboete met een jaar op te schorten, nog eens met één jaar te verlengen. hopelijk wordt dat aangenomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De wet m.b.t. de langstudeerboete is al aangenomen en zal niet meer worden teruggedraaid. (i.v.m. de bezuinigingsmaatregelen is dit ook onmogelijk.) Dit alles volgens Halbe Zijlstra die ook Mark Rutte hiervoor al op het matje heeft geroepen. Dus alle uitspraken over het afschaffen van de langstudeerboete van de verschillende partijen zijn gebakken lucht. De verschillende partijen zouden dit ook moeten weten en deze kwestie niet gebruiken voor hun verkiezings/ partij program.
    Hoe zit het eigenlijk met de master die zelf betaald moet worden??? Heeft dit nog doorgang gevonden?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, balen van die langstudeerboete. Ben er op zich niet tegen maar wel voor nieuwe studenten zodat men weet waaraan men toe is en niet tijdens de rit de voorwaarden veranderen! Jij sterkte, het is zonde om zo geld naar een regering te moeten gooien die deze maatregelen neemt omdat ze hun eigen zaken niet op orde hebben! Maar wie zegt dat het leven eerlijk is nietwaar???
    Volgens mij heeft het zelf betalen van de master (nog) geen doorgang gevonden. Wij hebben een zoon die keurig in 3 jaar z'n bachelor gedaan heeft en zoals het er nu naaruit ziet krijgt hij gelukkig nog een jaar stufi. Dit hebben we gehaald van een overheidssite (weet niet meer welke) waar stond dat de langstudeerboete wel doorgang zal vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er is al heel wat gewonnen als de langstudeerdersboete komend jaar weer van de baan is, dan hoeft oudste dochter niet nog een jaar een langstudeerdersboete te betalen. Ze heeft haar propedeuse van haar nieuwe studie met een cum laude afgerond. Het is te zot voor woorden dat ze een langstudeerdersboete moet betalen en op dit moment uit eigen zak studeert. Jongste dochter ontvangt volgens haar voor haar 2e jaar Masterstudie nog een jaar stdiefinanciering.

    BeantwoordenVerwijderen