Onderwerpen

dinsdag 28 augustus 2012

Langstudeerboete en niet meer gratis reizen!

Of we er nou voor of tegen zijn, vanaf 1 september gaat officieel de langstudeerboete in.
Helaas ben ik een van de 70.000 studenten die met de boete in aanraking zal komen voor het komende studiejaar.
De boete is duidelijk. Maar... schijnbaar mogen we ook niet meer gratis reizen! Nu vind ik dit laatste zeer slecht gecommuniceerd (of het moet echt volledig langs me heen zijn gegaan.)
Nadat ik iets had opgevangen over de ov-chipkaart voor studenten ben ik gaan surfen op het web voor meer duidelijkheid. Uiteindelijk vond ik dit:

 1. Studentenreisrecht
  Het recht op een OV-kaart wordt ingekort. Op dit moment heb je je nominale studieduur (bachelor én master) plus 3 jaar recht op een OV-kaart. Dit reisrecht wordt ingekort tot nominale studieduur plus 1 jaar. http://www.lkvv.nl/factsheets/factsheet_overzicht.pdf

Informatie over de boete heb ik netjes ontvangen van het DUO en van mijn Hogeschool. Maar niets over het feit dat ik niet meer gratis mag blijven reizen.. De regeling gaat per 1 januari in

Wat als je je studentenreisproduct niet voor 1 januari stop zet?
Dan maak je onnodig schulden: Je betaald per halve maand 97 euro boete!! (de boete is onlangs verhoogd van 68 naar 97 euro)
Zonde! Want dat geld moet je straks met rente terugbetalen aan het DUO.

Bij deze wil ik dus een oproep doen aan alle langstudeerders: Zet op tijd je studentenreisproduct stop en voorkom onnodige boetes!

Volg de instructies op www.studentenreisproduct.nl

8 opmerkingen:

 1. Dit was mij inderdaad eerst ook niet duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En misschien nog een tip die wellicht als mosterd na de maaltijd komt: schrijf je na 30 september in, valt vast te regelene met je opleiding, 30 september is de peildatum en daarna telt het jaar niet mee voor de langstudeerboete.

  groetjes Jacq.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit gaat pas in op 1 januari 2013.

  Op de website van Duo staat:
  Als je recht hebt op studiefinanciering, dan heb je ook recht op een studentenreisproduct. Vanaf 1 januari 2013 heb je voor een opleiding in het hbo of aan de universiteit alleen nog recht op een studentenreisproduct tijdens de duur van je prestatiebeurs en het eerste jaar van je leenfase.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik over het hoofd gezien, bedankt voor de correctie!

   Verwijderen
 4. als ik het allemaal goed heb begrepen moet je je OV voor 31 december inleveren.... Maar pin me er ook niet op vast... Zou in elk geval al een half jaar reiskosten schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ben ik blij dat ik (sinds een paar dagen) meelees op dit blog. ik had geen idee dat de regels omtrend het OV zouden gaan veranderen en het had me zeker een hoop geld gekost maar nu zet ik het eind december stop. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Soms worden dingen expres niet goed gecommuniceerd of duidelijk uitgelegd. Juist om mensen meer kosten te laten maken. Het is een tijd geleden dat ik hiermee te maken had, maar het is er niet makkelijker op geworden voor studenen, in al die jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een goede tip! Wij hebben hier nog niet mee te maken, maar je weet maar nooit.

  BeantwoordenVerwijderen