Onderwerpen

maandag 28 mei 2012

Kosten in het verschiet

Voor de komende maanden komen er een aantal kosten aan en die drukken toch op mijn schouders.

Juli: Belasting betalen 1600 euro
Vanaf september 483 euro per maand voor collegegeld
December 2200 euro verplichte aanschaf aandeel golfbaan

Ik krijg er een naar gevoel van al die kosten. Zeker na alles voor mijn stage in Parijs, waar ik 3000 euro van mijn spaar rekening heb moeten opnemen. Het lijkt dit jaar wel allemaal een beetje veel te worden.

In heb op mijn eigen spaarrekening 3600 euro staan en ik krijg in ieder geval een contract van mijn oude werkgever voor juli en augustus alleen weet ik nog niet hoeveel ik mag werken en dus weet ik nog niet hoeveel ik ga verdienen van de zomer. Hoop van harte dat ik langer mag blijven, bijvoorbeeld totdat ik afstudeer maar dat wordt nog afwachten.

Ik verwacht minstens 24 uur per week te werken, en naar schatting zal ik hier 750-850 euro mee verdienen. Omdat ik door mijn stage uit dienst ben gegaan en ik een nieuw contract krijg zal ik iets minder verdienen dan eerst. (ik begin dan weer in de eerste ervaringsschijf).
Helaas is het niet helemaal duidelijk hoeveel ik mag werken. Ik heb aangegeven dat ik zoveel beschikbaar ben als ze me nodig hebben dus hoop op veel werk. Ik wil proberen van de zomer geld sparen voor al die kosten die eraan komen. Het collegegeld kan ik betalen van mijn studiepotje mocht ik niet genoeg eigen geld hebben. Ik verwacht in januari af te studeren als ik het een beetje goed aanpak. Dat zou betekenen dat ik in totaal 2500 euro kwijt zou zijn aan collegegeld.

Gelukkig is er in mijn geval voldoende spaargeld om alles op te vangen. Ik besef me dan ook zeker hoe belangrijk een buffer is. Maar ik weet dat het om veel geld gaat en dat voelt toch als een last

Voor iedereen die de langstudeerboete zal moeten gaan betalen wordt het een stuk zwaarder. Per maand moet je 483 euro betalen en dan heb je nog geen boeken. Als je op jezelf woont, moet je ook nog je huur, boodschappen etc betalen. Om dat te kunnen betalen moet je een studiepotje, betalende ouders of een lening hebben. Het is niet mogelijk om genoeg geld te verdienen door te werken tenzij je nog thuis woont.  Maar zelfs dan moet je hard werken om genoeg te verdienen.

Ik ben tegen het lenen van geld maar voor iedereen die de boete niet kunnen betalen is er gelukkig nog DUO om een lening af te sluiten. Het zou toch zonde zijn om je studie te stoppen vanwege de boete.
Al denk ik niet dat veel mensen dat zullen doen aangezien het bedrag dat je moet terugbetalen vanwege de prestatiebeurs veel hoger is.

17 opmerkingen:

 1. Verplichte aandeel golfbaan leg je niet uit , wat bedoel je daar mee???????? 2200????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb altijd goedkoop kunnen golfen dankzij het jeugdtarief (golf al 13 jaar) Maar helaas val ik vanaf 2013 in het volwassenen tarief wat betekend dat ik meer moet betalen en een aandeel moet aanschaffen. Deze krijg ik trouwens bij het opzeggen van mijn lidmaatschap weer terug.

   Verwijderen
 2. Ja, misschien zou je moeten wachten met een elitaire hobby als golfen[spreek uit kuolven] of hoop je op de golfbaan een rijke hubbie te ontmoeten die je voor de rest van je leven uit de financiële sores houdt zodat je zelf om de dag kan kuolven en dat andere dag met je vriendinnen kan gaan tanissen, ja inderdaad met een a.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Golf is allang geen elite sport meer net zoals tennis. Het is de 3e meest populaire sport in Nederland (meer dan 360.000 golfers) Er bestaan nog veel vooroordelen over golf, helaas.
  Toevallig heb ik inderdaad mijn partner ontmoet op de golfbaan en ik moet je teleurstellen het is een ex-junkie met 30.000 euro schuld. Op geld ben ik dus echt niet uit. Wel iemand die mijn passie voor golf deelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien is hij op jouw geld uit. Er zijn veel goldiggers in die wereld male or female.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We zijn 5,5 jaar samen en hoop van harte dat ik hem genoeg ken om te weten dat hij niet op mijn geld uit is ;) Bovendien valt er niet veel te halen bij me. Hij werkt er samen met schuldhulp hard aan om zijn schulden aan te pakken. Emotionele steun krijgt hij zeker van me maar geen financiële steun want dat zou ook niks oplossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik weet niet welk werk je doet, maar het loont de moeite om te kijken of er een cao is. misschien zegt je werkgever wel dat je weer van voor af aan moet beginnen, maar in veel cao's in dat niet zo. niet geschoten ...........is altijd mis

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waarom heb je die ene reactie verwijdert, kwam die je niet zo goed uit? Vond hem wel interessant. Ik vind je blog ook iets teveel op fictie lijken 'beetje Bridget Jones-achtig'. Lijkt je 'foute'vriendje die je 'heel veel emotioneel' moet steunen een beetje op Hugh Grant/Daniel Cleaver.'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom lees je hier dan??? Alleen om anoniem kritiek te geven? En volgens mij zijn er geen reacties verwijdert, want dan staat er "reactie verwijdert door..."
   Anna

   Verwijderen
  2. Als je me niet geloofd en mijn blog je niet aanstaat: prima!

   Verwijderen
  3. Reactie heb ik inderdaad definitief verwijderd (ook een optie in blogger) En ja hoor ik doe aan fictief besparen :) Heel logisch. Daar gaat mijn blog voor het grootste deel trouwens over: consuminderen en besparen.

   Verwijderen
 8. Ik heb de indruk dat je hele blog verzonnen is, dat is wat anders dan fictief besparen. Je bent een aanstelster. Of kom er gewoon voor uit dat je alles uit je duim zuigt. Zo ik ga nu slapen er zijn belangrijkere dingen dan het ontmaskeren van real-life bloggers. Durf je dit te laten staan?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Succes met je missie. Ik kan toch niks zeggen of doen om jou te overtuigen, of wel? Ik weet dat dit allemaal mijn leven is en daar gaat het om.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat zijn flinke bedragen inderdaad, ik kan me voorstellen dat dit niet prettig voelt. Ik lees je blog altijd graag, omdat ik opgroeiende kinderen heb, en ik hoor graag wat ik kan verwachten als ze eventueel gaan studeren! Mijn oudste wordt zeventien in juni, dus het komt steeds dichterbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat laf om anoniem te reageren met kritiek! Laat iedereen in zijn of haar waarde. Gelukkig is iedereen anders. De wereld zou zo'n saaie plek worden wanneer we allemaal hetzelfde zouden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Balen he, die langstudeerboete! Mijn oudste zoon gaat alles op alles zetten om in september af te studeren, als dat niet lukt dan springen we bij. Ze beperken de stufi en tegelijkertijd gaan ze een langstudeerboete invoeren, hierdoor worden studenten gedwongen te gaan lenen want als je erbij gaat werken, dan riskeer je de langstudeerboete. Ik vraag me af welke les de overheid de student wilt leren? Mijn jongste zoon krijgt waarschijnlijk (het is er nog steeds niet officieel door) geen stufi voor zijn master terwijl hij zijn bachelor keurig in 3 jaar gaat doen. Het is ook eigenlijk geen optie om die master niet te doen want alleen bachelor op universitair niveau is echt minder waard dan een master papiertje. Ik vind het een beetje krom allemaal :( Laat je niet op de kast jagen door iemand die alleen anoniem kritiek durft te geven.
  Een beetje zonde van al dat geld dat je uit moet gaan geven! Maar...je papiertje is het hopelijk straks waard en je aandeel voor de golfclub is eenmalig en als je dat een leuke hobby vindt dan is dat ook wat waard! Joh, je hebt straks een waardevol papiertje waardoor je uitzicht hebt op een goede baan, je hebt een leuke vriend(daar ga ik even vanuit want anders was je er niet ruim 5 jaar bij gebleven), je hebt een passie/hobby en je hebt geen schulden! Geld is maar geld, kijk naar wat je allemaal hebt :))

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Waar komen ze ineens vandaan? Vast last van de warmte..

  BeantwoordenVerwijderen