Onderwerpen

zaterdag 31 maart 2012

Belastingaangifte en studiekosten student

Ondanks dat ik bijna alles had ingevuld voor de balastingaangifte  heb ik toch gewacht tot het laatste moment om het te versturen. Hij is net ondertekend met DigiD en verzonden.

Voornamelijk voor studenten is een van de grootste kostenposten de studie. Deze kosten kan je opgeven aan de belastingdienst en misschien levert het wel een mooi voordeel op!

Waar moet je als student op letten bij studiekosten:

Collegegeld
Computer
Studieboeken


(Lees altijd goed in de toelichtingen wat je wel en niet mag aftrekken!)


Het jaarlijkse collegegeld kan je gewoon aftrekken van de belasting. Meestal is dit bedrag al voor je ingevuld door de belastingdienst als je er voor hebt gekozen om te wachten tot 1 maart. 


Vergeet niet te denken aan je aangeschafte computer, die mag je dus ook (deels) aftrekken van de belasting.
Zo kocht ik eind 2011 een nieuwe laptop. Omdat ik deze ook voor privé doeleinden gebruik heb je de volgende berekening nodig:

Aanschafwaarde * 90% gedeeld door 3 jaar.

Zo kan je 3 jaar lang een vast bedrag aftrekken van de belasting! (Niet verkeerd toch?)
Let er wel op dat jij zelf de laptop hebt aangeschaft en niet bijvoorbeeld je ouders.

Ook de kosten voor je studieboeken mag je aftrekken van de belasting. Het is dan ook handig om een apart envelopje te bewaren met al je bonnetjes voor je boeken. Zo hou je alles mooi bij elkaar en hoef je het aan het einde van het jaar alleen maar bij elkaar op te tellen.
De kosten die je eventueel hebt voor een (verplicht) schooluitje of reisje mogen niet worden afgetrokken.

Helaas Pindakaas! De kosten van je eventuele lening, levensonderhoud zoals eten, drinken, huur etc. Mogen niet worden afgetrokken van de belastingdienst ;)

Al het bovenstaande lijkt zo mooi maar het totale bedrag dat je hebt ontvangen aan studiefinanciering wordt van de gemaakte kosten af getrokken!
Hierna is het de kunst om boven de drempel van 500 euro te komen, alles wat daarboven valt mag je volledig aftrekken. Persoonlijk vind ik de drempel best hoog maar in 2013 wordt de drempel dan ook verlaagd naar 250 euro.

Studeren is al duur genoeg!

2 opmerkingen:

  1. Als een persoon een MBO-opleiding doet zal hij/zij niet in aanmerking komen voor deze regeling.

    Normbedrag: €1650
    Notebook: €1500

    Om in aanmerking te komen voor de aftrek ALS je maandelijks basisbeurs ontvangt dien je 2x het normbedrag aan studiekosten per jaar te hebben.

    In dit voorbeeld is dat €3300

    30% = €450 per jaar
    Studiekosten: €1065
    Boeken: €500
    Totaal: €2015

    Je komt een kleine €1800 tekort om €450 per jaar extra aftrek te krijgen.


    HBO/WO studenten halen hier meer profijt uit neem ik aan aangezien bij sommige studies de boeken alleen al boven de €1000 zijn.


    Ik kan het ook helemaal aan het verkeerde eind hebben maar dit is zoals hoe ik het begrijp.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heeft u dringend een lening nodig om uw financiële problemen op te lossen of om uw bedrijf op te starten of uw bedrijfsfaciliteiten uit te breiden? een lening om uw vakantie te plannen en uw rekeningen te betalen? zo ja, neem dan contact met ons op via e-mail: lapofunding960@gmail.com
    whatsapp +1 (254) 354-4300

    BeantwoordenVerwijderen