Onderwerpen

zaterdag 11 juli 2015

De volgende stap: weg uit je studentenkamer

In 2010 heb ik het ouderlijk huis verlaten om op kamers te gaan wonen in de stad Leiden. Na lang zoeken, hospiteren etc vond ik een prachtige kamer in het midden van het centrum. Voor 30m2 op de eerste etage betaal ik momenteel 530 euro. Ik deel de badkamer en een dakterras van 25m2 met twee huisgenoten.
Inmiddels ben ik 28 jaar oud en ben ik mijn huisgenoten een beetje zat. Deze zijn een stuk jonger dan ik en zitten nog volop in het studentenleven. Dus om een lang verhaal kort te maken; ik ben op zoek naar een nieuwe zelfstandige woning in de omgeving van Leiden.

Stichting werkende Jongeren Leiden (SWJL)
Sinds 1 jaar en 4 maanden sta ik ingeschreven bij deze stichting speciaal voor jongeren in Leiden. Je kan je inschrijven tot je 28e jaar en tot je 30e jaar kan je een woning accepteren. Heb je een woning geaccepteerd dan mag je daar maximaal tot je 35e jaar in blijven wonen. Daarna maak je plaats voor nieuwe werkende jongeren.
Sinds kort heb ik twee woningen aangeboden gekregen maar helaas voldeden ze niet aan mijn verwachtingen dus heb ik ze afgewezen. Het is een kwestie van afwachten wat er nog meer vrijkomt de komende maanden.

Sociale woningbouwvereniging Woonnet Rijnland
Ik sta sinds 2010 ingeschreven en voor woningen buiten Leiden heb ik een redelijk hoge positie qua inschrijvingswaarde. Voor een woning in het centrum moet je ongeveer 10 jaar ingeschreven staan geloof ik. Af en toe reageer ik op een leuke woning om te kijken hoe het staat met mijn positie op de wachtlijst.

TIP: Schrijf jezelf in op je 18e!! Helaas heb ik dit pas veel later gedaan... Het kost je maar 10 euro per jaar.

Particulier/ makelaars
Via Funda bekijk ik regelmatig appartementen. Helaas zijn deze appartementen ontzettend duur.. en moet je via de makelaar bemiddelingskosten betalen en ook nog voldoen aan strenge inkomenseisen. Meestal moet je bruto inkomen 3x de huur bedragen. Voor mij betekend dit max 700 euro huur. Maar in het centrum van Leiden betaal je al gauw 800 euro voor een beetje appartement.

Kopen
Ik zou wel graag willen kopen uiteindelijk maar voordat ik een vast contract heb bij mijn huidige werkgever heb ik nog weinig kans op een hypotheek..
Mocht ik een vast contract hebben dan ga ik mij verder verdiepen in dit onderwerp. Mijn ouders hebben ook aangegeven mij eventueel financieel te willen helpen bij het kopen van een eigen huis. Dus voor de toekomst is dit zeker een optie!

Hoe zijn jullie aan jullie eerste (zelfstandige) woning gekomen?

7 opmerkingen:

 1. Ik kocht op mijn 19e mijn eerst woning samen met (inmiddels) manlief. Hij was destijds 21.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien wel leuk om te weten. Ik ben nu 27. En we hebben vorig jaar ons 2e koophuis gekocht.

   Verwijderen
 2. Eerst allerlei kamer(tjes) in A'dam en Londen. Ook twee keer gekraakt in A'dam en Londen. Uiteindelijk kwam ik in aanmerking voor een éénkamerwoning, daarna tweekamerwoning en nu woon ik nog steeds in een sociale huurwoning (drie kamers inmiddels) in nog steeds A'dam.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik woon in een woongemeenschap van "Centraal Wonen". Wel met een eigen huis, met eigen badkamer en keuken enzo. Zelfs met minituintje van mezelf. Daarnaast worden veel dingen gedeeld, de schuren, de wasruimte, het atelier, de logeerruimte en de megatuin en moestuin. Ik wilde hier bij de oprichting al bij, maar toen was er geen plek. Toen ik me later hiervoor inschreef was er meteen een woning vrij.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Bespaarstudent, probeerde je net te mailen, maar kreeg een foutmelding op je emailadres. Kan ik ergens op je website je contactgegevens vinden?

  ---

  Bespaarstudent@hotmail.nl

  Technical details of permanent failure:
  Google tried to deliver your message, but it was rejected by the server for the recipient domain hotmail.nl by mx3.hotmail.com. [65.54.188.72].

  The error that the other server returned was:
  550 Requested action not taken: mailbox unavailable

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Nynke, ik heb heeeeeeel lang geleden dit emailadres aangemaakt maar daar ook heel lang niet meer naar omgekeken omdat ik nooit mails kreeg. Neem aan dat deze om die reden gedeactiveerd is.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kijk de site was het een zeer goed en zeer informatief in vele aspecten dank voor het aandeel zo'n mooi werk . kamers

  BeantwoordenVerwijderen