Onderwerpen

maandag 19 november 2012

Crisis op werk

Om de nodige centjes te verdienen heb ik naast mijn studie een bijbaantje. Dit gaat al ruim 5 jaar eigenlijk heel erg goed. Ik verdien genoeg, het is leuk werk en ik heb leuke collega's.

Sinds ik stage heb gelopen in Parijs en helaas mijn vaste contract bij het bedrijf heb moeten opgeven zijn er roerige tijden aangebroken. De crisis slaat hard toe, ook in dit bedrijf. Het aantal bezoekers in de winkel loopt sterk terug, de omzetten kelderen. Doordat de omzet dusdanig is gedaald moeten de personeelskosten omlaag omdat er anders te weinig over blijft.

Op dit moment worden er geen contracten omgezet in vaste contracten. Zit je aan de derde verlenging? Dan kan je op zoek naar een nieuwe baan..
Nu heb ik na mijn zomercontract van juli en augustus gelukkig een verlenging gekregen tot 28 februari.  Maar ik ben al gewaarschuwd dat mijn baan op de tocht staat. Ik ben 26 en verdien 8 euro bruto per uur en dat is toch duurder dan bijvoorbeeld een 16 jarige die ze in dienst zouden kunnen nemen.
Ook is er personeel gedwongen overgeplaatst naar andere vestigingen in het land en zijn er veel ontslagen gevallen op het hoofdkantoor.

Ook mijn contracturen zijn omlaag gegaan. Ik kreeg een contract van 6 uur per week waarvoor ik per maand ongeveer 270 euro krijg uitgekeerd. In principe geen probleem want ik mocht veel meer uren werken waardoor er veel overuren werden uitbetaald. Echter door de huidige crisis binnen het bedrijf moeten die personeelskosten verder omlaag. Het betalen van overuren kost meer geld dus ik word binnenkort gewoon maar 6 uur per week ingezet.. Ai..

Op zich kan ik dit redelijk opvangen met mijn spaargeld en door zuiniger te leven maar de hele situatie brengt veel onrust met zich mee. Ook mijn andere collega's zijn bang voor verdere consequenties en vrezen voor hun positie. Het zal een kwestie zijn van afwachten wat er verder gebeurd. Leuk is anders..

Nu voel ik ook de noodzaak om mijn studie snel af te maken. Dan kan ik ook afscheid nemen van mijn bijbaan en een echte baan gaan zoeken die bij mijn opleiding past. Grote kans dat dit ook een uitdaging zal worden maar het is weer een hele nieuwe periode van mijn leven waar ik naar uitkijk.

Voelen jullie de crisis op werk of hebben jullie zorgen over de toekomst?

9 opmerkingen:

 1. Op het moment niet, maar ik weet niet hoe dat in de toekomst zal gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij groeien. We krijgen er alleen geen collega's bij.
  Meer werk met hetzelfde aantal mensen. Je ziet het ziekteverzuim oplopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat balen zeg dat het zo loopt, het klinkt als een heel relaxte bijbaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook student en werk nu ook al bijna drie jaar bij een bioscoop. Het is fijn werk, gezellige sfeer, goede werktijden en ik kan rondkomen van het loon. Maar in februari loopt mijn contract ook af en dan krijg ik geen verlenging :( Ik ben al op zoek naar iets anders. Ik moet sowieso meer verdienen omdat ik straks 2 jaar geen stufie meer heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Twee van mijn drie studerende kinderen zijn ook al een tijd op zoek naar een nieuwe bijbaan. Ze merken dat dat al een stuk lastiger is dan een jaar geleden, toen was het bij wijze van spreken bellen, en je had al een bijbaan. Nu moet je zelfs voor de simpelste baantjes meerdere sollicitatierondes door. Een van de drie heeft nu voor een jaar een bijbaan als student-assistent, 1 dag per week. Verdient prima, maar stopt ook weer na een jaar. Gelukkig heeft hij een prijs gewonnen met een essay dat gepubliceerd gaat worden. Als je publicaties op je naam hebt staan, maak je meer kans een baan te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja. Begin volgend jaar horen we wie er uit gaan bij mijn werkgever. Het gaat om veel posities.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je bedoelde neem ik aan 8 euro bruto per uur ;) en niet per maand. Ik maak me zelf nog geen zorgen op korte termijn maar ben bang dat alles wel eens heel anders kan gaan worden in ons land als het zo door gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Kan je niet student-assistent worden? Tentamens nakijken, werkgroepen geven etc..Betaalt vaak goed (meer dan 10 euro per uur) en valt ook goed te combineren met studie.
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen