Onderwerpen

maandag 26 november 2012

Brainstormen over kerst

Een van mijn hobby's is koken. Ik heb boeken vol met uitgeknipte recepten, voornamelijk uit de Allerhande, en probeer regelmatig wat uit. Soms denk ik er wel eens aan om een kook/bak blog te beginnen :) Wie weet een goed voornemen voor volgend jaar ?!

Een aantal jaar geleden heb ik het kerstdiner van mijn familie op mij genomen. De eerste jaren was gourmetten standaard het hoofdgerecht. Maar nu ik wat bekwamer ben geworden in het koken probeer ik het gourmetten niet standaard op tafel te zetten met kerst.
Nu het sinterklaas feest aan me voorbij trekt (wegens omstandigheden bij schoonfamilie gaat het niet door dit jaar) zit ik met mijn gedachten bij het kerstdiner. Elk jaar is het weer een uitdaging om er iets moois van te maken. Het diner vind plaats bij mijn ouders. Ik zou het graag in mijn eigen huis organiseren maar zolang ik in een studentenkamer woon zal dat lastig worden :). In totaal zijn er 7 volwassenen met 3 kinderen (een van 10 en 2 van 2 jaar oud). Ik hou voor het gemak mijn recepten aan voor 8 personen. Helaas heb ik bij mijn neefje van 10 nog nooit meegemaakt dat hij gezellig mee at met het kerstdiner. Hij heeft een eet-probleem en eet alleen specifieke etenswaren (pannenkoeken, patat, pizza en zoetigheid). De toetjes gaan er echter altijd wel in en zijn ouders laten het elk jaar gewoon gebeuren (tot mijn eigen frustratie). Maar goed dat is een ander verhaal..

Mijn eerste opzet voor het kerstdiner is:

1e voorgerecht: Glaasje wortel-pompoensoep met gember en mascarpone. Vergezeld door een crostini met knoflook en rozemarijn

2e voorgerecht: Klassieke carpaccio met parmezaanse kaas en Italiaanse balsamico dressing

Tussengerecht: Spoom (champagne met citroensorbet)

Hoofdgerecht: Zelfgemaakte gevulde ravioli met romige kaassaus
Bijgerecht: Rijk gevulde salade 

Nagerecht: Trifle met rode vruchten

Op de spoom na moet ik wel eerst de gerechten uitproberen om ze te testen op smaak en op bereidingstijd. Ik doe namelijk alle voorbereidingen zelf en wil het mezelf niet te moeilijk maken. Het zelf ravioli maken is bijvoorbeeld een echte uitdaging. Ik heb een oude pasta-maker uit de kelder van mijn ouders gevist (wie wat bewaard heeft wat) en ik ga deze week proberen ravioli te maken. Als het niet lukt ga ik iets anders verzinnen..
Als iemand trouwens tips heeft over het zelf pasta maken hoor ik het graag!

Mijn ouders halen alle spullen in huis voor het kerstdiner en ik probeer de kosten ook een beetje in de hand te houden. Op de carpaccio na zijn het geen dure gerechten. Ik heb ook geen behoefte aan dure vleessoorten of vissoorten die we normaal nooit eten. Bovendien zou ook niet iedereen in de familie dat appreciëren. Gewoon lekker eten maar dan net een tikkeltje specialer voor de kerst.

Zijn jullie al aan het nadenken over het kerstdiner of schuiven jullie ergens aan?

6 opmerkingen:

 1. Wij vieren het 2e Kerstdag bij mijn ouders. Ene broer zorgt met vriendin voor het hoofdgerecht, andere broer zorgt met vriendin voor het hoofdgerecht en ik voor het toetjes. Ouders halen ook alles in huis voor ons ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor kerstavond gaan wij wel gourmetten, omdat we dat normaal niet zo vaak doen. Verder gaan we waarschijnlijk een keer bij mijn familie eten en een keer bij de schoonfamilie.

  Toen ik leiding gaf bij scouting, was er een kind met net zo'n eetpatroon wat jij omschrijft: hij lustte niets behalve patat, pannenkoeken, pizza en snoep, en was tonnetjerond. Was behoorlijk lastig met zomerkamp, want wat doe je, je kan niet voor een kind apart koken omdat hij niets lust. Uiteindelijk moest hij gewoon eten wat er op tafel kwam, en hij heeft vaak nog heel lang gezeten in de hoop dat hij het niet op hoefde te eten, en daardoor een hoop avondspellen gemist.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 1 keer zelf maken en 1 keer aanschuiven :-)
  Maar ik ben er nog niet mee bezig dit jaar, andere jaren al wel... Ik denk dat ik dit jaar eens ga vragen wat de gasten graag willen eten... dan kan ik daarna nog zien wat ik maak.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt goed!
  Wij schuiven dit jaar bij familie aan, dus dat is makkelijk :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind je menu wel moeilijk voor een kind van 10, uitzonderingen daargelaten. Zelfs als ze wel alles eten zoals mijn lekkerbekje.

  Wellicht dat de ouders normaal wel altijd corrigeren maar nu proberen de gezelligheid te bewaren door niet steeds hun kind te manen tot eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow! een culinair hoogstandje hoor! Ik doe het je niet na.
  Toevallig hebben wij gisteren zitten brainstormen over gasten enzo..

  BeantwoordenVerwijderen