Onderwerpen

dinsdag 21 augustus 2012

Betaalpijn?

Momenteel lees ik het boek Psychologeld van Anna Dijkman en Chris Zadeh.
Volgens het boek voelen we als consumenten bij elke uitgave een lichte mate van pijn. We verliezen een deel van ons bezit en dat veroorzaakt pijnprikkels in ons brein. Het zit in onze natuur om te proberen om deze pijn te verminderen.

Nu geloof ik graag dat mensen die bewust omgaan met hun geld meer van die pijn zullen voelen. Als het goed is beseffen wij consuminderaars beter dat het geld uit onze portemonnee verdwijnt. Daardoor zijn we ook voorzichtiger, geven we niet zomaar ons geld weg.

De schrijver geeft als tip om zoveel mogelijk te betalen met contant geld. Dit maakt ons het meest bewust en veroorzaakt de meeste betaalpijn. Dus wordt het gemakkelijker om zuinig om te gaan met geld.

Nu heb ik sinds kort ook besloten om zo min mogelijk met pin te gaan betalen. Gewoon een bedrag in mijn portemonnee en kijken hoever ik kan komen. Ik wilde een hele tijd niet overstag omdat ik pinnen zo fijn vond. Tja, vind je het gek? Dan voel ik natuurlijk ook minder betaalpijn. Ik hoef niet over het bedrag na te denken. Bovendien weet ik vaak niet eens hoeveel ik heb betaald als ik mijn pinpas heb gebruikt.

Contant voordelen:
- Meer betaalpijn dus bewuster geld uitgeven
- Gemakkelijk om een vast budget te hanteren
- Je ziet letterlijk wat je nog hebt (portemonnee leeg=geld op)
- Je kunt niet meer uitgeven dan er in de portemonnee zit.

nadelen:
- Geen automatisch betaaloverzicht (lastig te onthouden)
- Contant geld kan kwijtraken of gestolen worden

Pinnen nadelen:
- Gemakkelijk geld uitgeven
- Weinig betaalpijn
- Geen directe feedback over hoeveel geld er nog over is

voordelen:
- Transacties in een online overzicht
- Altijd genoeg geld (meestal dan)
- Roodstaan (of eigenlijk dus een nadeel want dat willen we niet!)

Sinds ik meer contant betaal heb ik gemerkt dat het afronden van de bedragen vaker positief uitpakt. Elke keer die 1 of 2 cent hoef je niet te betalen als je contant geld overhandigd. Wie het kleine niet eert... ;) Maar misschien is het toeval.
Hopelijk kan ik het volhouden om zo min mogelijk te pinnen!

Doen jullie ook zo veel mogelijk contant? en voelen jullie betaalpijn?

9 opmerkingen:

  1. Ik heb het boek ook gelezen, zeeeeeeer leerrijk. Maar net over dat stuk ben ik het niet eens met de schrijver.

    Ik pin alles zoveel mogelijk. Net omdat cash geld er door vliegt aan onbenulligheden (snoep, frisdrank, foute vrouwen (oei, en mijn backspace werkt niet meer)).

    Maar ik heb wel veel opgestoken van het boek, en ben me meer en meer bewust geworden dat ik enkel iets moet kopen als het echt nuttig is (nuttig kan ook betekenen dat ik er heel veel plezier aan beleef, ook al doet het niets voor de wereldvrede).

    Dus enkel voor die uitgaven haal ik mijn bankkaart boven. Cash geld probeer ik te vermijden, zoveel mogelijk. Ik hou wel mijn bankafschriften digitaal in het oog (de vriendin heeft een betaalkaart, gekoppeld aan mijn rekening, die nu onze rekening is).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik probeer op het tanken en de vaste lasten na alles contant te betalen. Het tanken pin ik, omdat ik relatief veel km maak voor mijn werk en ik vind het vervelend om al te veel contant geld op zak te hebben. Maar het werkt voor mij behoorlijk goed (gaat ook wel mis) als back up schrijf ik wel elke dag al mijn uitgaven op. Om het overzicht te behouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een tijd gehad dat ik elke week contant geld haalde bij de bank en daar alles van "moest" doen. Ik werd er een beetje zenuwachtig van als de knip bijna leeg was en de week nog een paar dagen telde. Toen ben ik gewoon mijn boodschappen gaan pinnen en wat bleek? Ik hield gewoon geld over als mn nieuwe loon weer werd gestort!! Daar zeg ik wel bij dat ik daar alleen de boodschappen en sigaretten van betaal, de rest koop ik met contant geld van mn andere rekening (tijdschriften, cosmetica, prulletjes voor in huis ed).Bevalt mij prima en hou dus geld over!!

    Groeten Bianca

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb dat boek ooit ook besproken. Leuk boekje! Ik pin zoveel mogelijk omdat ik dan kan zien waaraan ik mijn geld heb uitgegeven. En ik heb best last van betaalpijn dan, dus dat gaat goed! Hoe meer pijn, hoe beter wat dat betreft.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook ik heb het boek, maar ik pin zoveel mogelijk. Als je verantwoordelijk met je geld omgaat moet het niet uitmaken of je pint of contant betaald. Ik vind eerst contant geld opnemen en dan naar de winkel een dubbele handeling. En een extra ricico voor skimmen, diefstal etc.

    Ik heb een aparte huishoudrekening voor de boodschappen en de dieren, ik weet wat ik kan besteden en ga er nooit overheen.
    Er zijn nog steeds momenten dat ik niet kan pinnen, kapper, dat is een klein zaakje zonder pin, dan betaal ik contant. Of bij de boekhandel waar je moet betalen om kleine bedragen te mogen pinnen, dan ook, want ik ga niet betalen om te mogen betalen. Maar voor de rest pin ik eigenlijk alles.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Skimmen is alleen mogelijk als je je pinpas gebruikt, niet als je contant betaald. Vraag me bovendien af waar je tegenwoordig meer risico op loopt? Dat iemand je portemonnee steelt of dat je geskimmed wordt bij een automaat of in een winkel?

      Als je al goed met geld omgaat kan je inderdaad net zo goed met je pinpas betalen. Het is echter een tip voor mensen die te gemakkelijk het geld laten rollen als ze pinnen. :)

      Verwijderen
    2. Ik ben juist een keer geskimd bij een betaalautomaat om geld op te nemen. Gelukkig zonder nare gevolgen. Als je contant betaal moet je toch op geld openemen en steeds meer verdwijnen banken of postkantoren waar je nog aan de bali geld kan opnemen. Pinnen vind ik gemakkelijker en sneller.

      Verwijderen
  6. Ik betaal zelden een aankoop contact omdat ik het geld dan kan laten staan op de bankrekening. Akkoord, de rente die het daar nog opbrengt is verwaarloosbaar maar als het geld in je geldbeugel zit, brengt het totaal niets op. De visie dat je meer en soms ook nutteloze zaken koopt als je betaalt met een bankkaart deel ik niet. Het is niet omdat ik betaal met een bankkaart dat ik daarom meer ga uitgeven. Meer of minder uitgeven, nutteloze aankopen doen is gewoon een kwestie van discipline. Heb je iets niet echt nodig, koop het dan gewoon niet. IK heb gemiddeld 25 euro in mijn geldbeugel zitten en dat vind ik meer dan voldoende aangezien ik toch alles met de bankkaart betaal. Ik haal enkel cash geld af bij de bank als ik weet dat ik in een bepaalde zaak niet kan betalen met de bankkaart (tandarts, fietsenmaker.....)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. DE boodschappen betaal ik altijd contant. Daarvoor pin ik 1x per week 120 euro. Verder betaal ik met de pin.

    BeantwoordenVerwijderen