Onderwerpen

maandag 18 juni 2012

Grip op geld

Geld is en blijft een groot onderdeel van je leven. Geld maakt niet gelukkig maar het maakt veel dingen wel gemakkelijker. Een gezonde financiƫle situatie met een goede balans tussen in- en uitgaven en een spaarcentje (dus geen schulden behalve een hypotheek dan ) geeft een mens rust.
Het is een kwestie van de goede balans vinden voor jou persoonlijke situatie. En deze situaties lopen natuurlijk heel erg uiteen. hoe hou je grip op je geld?

Kasboek bijhouden
Meten is weten ;) Maak een lijst met je vaste inkomsten. Dit bestaat voor studenten meestal uit studiefinanciering, bijdrage ouders, zorgtoeslag, bijbaantje, zorgtoeslag etc.
Hiernaast heb je een paar vaste kosten zoals huur, telefoonrekening, verzekeringen etc.
Dit zijn je vaste in en uitgaven en deze zijn gemakkelijk te achterhalen.

Alle andere kosten zijn variabel en zijn lastiger in kaart te brengen. Niet iedereen heeft de dicipline om elke dag al je uitgaven te noteren. Mocht dit niet lukken reken dan eens uit via je afschriften wat je per maand aan pinnen kwijt bent. Dit totale bedrag zijn dus je variabele uitgaven.

Hou je geld over? of kom je tekort per maand? Wat kan goedkoper?

Overzicht
Maak een vaste map met alle financiele documenten. Hierdoor hou je je administratie overzichtelijk. Dit geeft rust. Het wordt toch vervelend als je bijvoorbeeld je jaaropgaven kwijt bent als je belasting aangifte moet doen...
Een grote map met verschillende tabbladen vind ik persoonlijk heel fijn werken. Zo zijn er tabbladen voor belasting, verzekeringen, contracten (telefoon) etc.

Hou je hoofd erbij!
Gedachteloos boodschappen doen of shoppen in de stad is gevaarlijk! Het is belangrijk om bewust te worden van je koopgedrag. Dit is heel lastig omdat 80% van wat we dagelijks doen onbewust plaatsvindt.
Een goede tip is het plannen van je aankopen. Maak bijvoorbeeld een lijstje met boodschappen voordat je naar de supermarkt gaat. Wat mij ook heel erg geholpen heeft is het lezen van al die consuminder blogs. Die houden me scherp!

Minder pinnen of laat je pinpas thuis / Budget
Door te pinnen heb je vaak geen idee hoeveel geld je nou betaald hebt of hoeveel er nog over is. Stel een budget in en neem dat bedrag contant op per week. Zo krijg je een beter besef van wat je uitgeeft en van wat er nog over is.
Ook ik hou erg van pinnen en hierdoor weet ik soms nieteens hoeveel ik heb betaald in de supermarkt omdat het te gemakkelijk is om "blind" te pinnen. Voor mij is dit dus ook een actie punt! Ik ga een budget instellen en elke week een bedrag opnemen om te kijken hoe het gaat :)

Durf NEE te zeggen
Gezellig met je vrienden de stad in maar jij hebt weinig geld. Jij drinkt een cola en de rest gaat aan de cocktails. En dan komt de rekening.. Dat bedrag wordt gedeeld en komt uit op 20 euro per persoon.
Durf dan ook te zeggen "ik betaal alleen voor wat ik heb gegeten/gedronken".
Mocht je echt geen geld hebben geef dit dan eerlijk aan en ga geen smoesjes vertellen. Je hoeft je niet te schamen!
Desondanks vind ik dit soms heel lastig om aan te geven. Ik ben een "pleaser" en vind het moeilijk om voor mezelf op te komen.

Erken je zwaktes of zwakke momenten
Iedereen heeft wel een zwakte voor bepaalde producten of activiteiten. De een heeft een zwak voor Groupon en de ander heeft een schoenenverslaving. Met honger naar de supermarkt is een veelgebruikt voorbeeld van een zwak moment. De eerste stap is het erkennen van deze zwaktes. De tweede stap om de situaties uit de weg te gaan. Zeg die nieuwsbrieven van de Groupon bijvoorbeeld op en loop niet elke week die ene leuke schoenenwinkel in.

Hebben jullie "grip" op jullie geld?

3 opmerkingen:

 1. Mijn grip op geld heeft alles te maken met dat ik moet. Ik heb een WGA uitkering die niet hoog is. Tot januari was ik getrouwd en was er een heel goed inkomen. Nu wil ik zelfstandig zijn en niet m'n hand op moeten houden bij m'n ex-man voor partnerallimentatie.
  De grootste kostenbesparingen voor mij zijn de boodschappen, die plan ik zorgvuldig aan de hand van de aanbiedingen en weekmenu.
  En daarnaast heb ik m'n auto weggedaan. Dit is heel vervelend maar ik kon de kosten echt niet betalen.
  Voor onverwachte uitgaven zoals een kapotte wasmachine ed heb ik nog spaargeld staan. Hier probeer ik wel iedere maand wat op te storten.
  Ik ben er trots op dat ik van dit geld rond kan komen(beneden bijstand).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laatst had ik een lunch met vriendinnen, en ik nam de goedkoopste dingen om zuinig te zijn. Maar aan het eind werd het eindbedrag gewoon gedeeld… Aargh. Maar ik durfde toch niet te zeggen dat ik alleen mijn deel wilde betalen. Stom eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de tijd dat ik erg zuinig aan moest doen (50 euro per maand voor variabele kosten) vertelde ik direct bij een uitnodiging dat ik alleen voor mezelf kon betalen. Ik vind het zowiezo vervelend om andermans speciaalbiertjes en cocktails te sponsoren; als iedereen zo'n beetje hetzelfde aan bier en wijn drinkt vind ik het niet zo erg.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen