Onderwerpen

vrijdag 13 april 2012

"Plof" kip?

Ik zat met mijn hoofd in de wolken. Droomde van een eigen huis met een enorme tuin waar ook ruimte is voor eigen kippen. Lijkt me leuk een paar kipjes in de tuin en dan heb je meteen verse eieren!
Enfin... door deze dagdroom even wat informatie op internet opgezocht over het houden van kippen in een tuin.
Leuke en informatieve informatie gelezen natuurlijk maar ook schokkende informatie over de bio-industrie.

Stomme industrie, die kuikens doorfokt totdat ze door hun pootjes zakken door het vetmesten en kippen onmenselijk behandelen om ze maar zo veel mogelijk eieren te laten leggen..

Nu heb ik altijd automatisch de goedkoopste eieren en het goedkoopste (lees kiloknaller) kippenvlees gekocht. Zo voelt het goed dat je zo weinig hebt uitgegeven qua geld maar toch is er in de tussentijd iets gaan knagen bij me.
Ik heb een keuze: mijn budget is namelijk best ruim voor eten en drinken en ik kan dus best wat meer geld uit geven. Ik hoef dus helemaal geen "plof" kip te kopen of legbatterij eieren. Natuurlijk kan je alles biologisch gaan kopen maar dat is me nog een stap te ver. Stukje bij beetje voelt een stuk beter.

Die arme kippen, die hebben geen keus. Maar de consument heeft wel een keus. Mijn voornemen is dat ik geen "slechte eieren" meer wil kopen. Wat gaf internet mij voor een informatie over goede eieren?

EKO-keurmerk
- 6 kippen per m2 in de stal maar met uitloop buiten
- Uitloop naar buiten: Ja: vanaf 4 m2 per kip, grotendeels begroeid.
- snavelkappen: Nee
- Voereisen: minstens 80% biologisch en niet genetisch gemanipuleerd.


Nou het bovenstaande keurmerk is eigenlijk het enige keurmerk die aan alle eisen voldoet. Hoe lang heb ik mezelf laten manipuleren door de term "Scharrelei"? Te lang want de kippen hebben zeker geen "scharrelleven" gehad. De gras eieren zijn ook nog wel te doen, daarbij knippen ze alleen de snavels wel af..

Totdat ik mijn eigen kippen heb (gewoon blijven dromen) ga ik betere eieren kopen en letten op het EKO-keurmerk. Een stap in de goede richting zou ik zeggen :) Als eerste ben ik al minder vlees gaan eten, stapje voor stapje ga ik vooruit ;)



Letten jullie op herkomst van de eieren die jullie kopen?

7 opmerkingen:

  1. Ja zeker. Ik kocht altijd scharreleieren maar sinds enige tijd vrije -uitloop eieren. Zijn wel duurder, maar bij de Lidl 0,89 voor 6 eieren. Valt nog mee.
    Eerst ook altijd kipfilet van de aanbieding, meestal zo'n 5 euro per kilo. Maar dit doe ik ook niet meer, het is nu bio-kip geworden. Die is zo'n beetje 22,50 per kilo, een beste prijs, daarom eten we veel minder nu, en ook een aantal keren per week vegetarisch, anders wordt het me echt te duur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat goed dat je zo bewust bezig bent!
      Maar ik las dat bij de vrije- uitloop eieren er totaal geen voer-eisen worden gesteld.. ( zie onderstaand stukje)

      "geen eisen betekent gewoon voeren met welk afval dan ook voorhanden is. Slachtafval (uitgesneden 'vreemde' plekken in vlees, hersenen, ogen etc) wordt tot voer verwerkt.
      Via de eieren krijg je stoffen binnen waar je geen idee van hebt. En ga er maar niet van uit 'men' het wel controleert dat het dierenvoer van goede kwaliteit is.. zolang er geen voedselschandalen of rampen zich voordoen, voedert de industrie rustig ALLES dat voorhanden is aan de dieren. Want het moet goedkoop."

      Een vrije uitloop ei is zeker een verbetering maar dat voer stelt me niet helemaal gerust..

      Verwijderen
  2. Geweldig dat je hier zo over nadenkt en er ook naar gaat leven!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wij betalen voor 10 bio eieren 2,69. Ja dat is duur. Het is niet anders.
    Wij eten niet zo veel vlees of kip maar wel alles bio. We bekostigen het door er op te bezuinigen. Voor ons voelt dat goed zo.
    Jij zet nu ook een eerste stap, hartstikke goed van je! Wij deden na die 1e stap, telkens nog een stapje, heel langzaam zodat we er aan konden wennen financieel en mentaal.
    En nu na een periode van 4 jaar zijn we dan helemaal bio.
    Toch geven we niet meer uit dan vroeger.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Biologische eieren kocht ik al een tijdje, inderdaad €2,69 voor 10 stuks bij de Appie ;) De term scharrelei is een valse term, ik denk dat mensen denken dat 'scharrelei' het tegenovergestelde is van 'legbatterij ei' en dat dus automatisch een goede keuze vinden. Ik geloof dat nu in de politiek het idee speelt om 'scharreleieren' voortaan de naam 'schuureieren' te geven.

    Ik ben sinds twee weken vegetarier. Hoewel ik het liever niet zo wil noemen.. Dus noem mij maar 'niet-vleeseter' ;) Ik heb enkele weken terug het boek Dieren eten van Jonathan Safran Foer uitgelezen (heel erg aan te bevelen trouwens!) en vervolgens ben ik via Youtube bij het filmpje 'Meet your meat' uitgekomen. Dat was voor mij de druppel.

    Ik vind het heel goed dat je hiermee bezig bent! Wij zetten in ons huishouden ook enige stappen richting diervriendelijker consumeren, als eerste stap biologische eieren, vervolgens biologische kaas en melk. Nu voor mij vegetarisch eten en het vlees voor vriendlief zoveel mogelijk biologisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik koop bijn altijd bio eieren, laatst met pasen waren ze op en toen heb ik "rondeel"eieren gekocht, ook een redelijk alternatief.
    toch krijg ik nog wel wat "fout "ei binnen door bv mayonaise,of als ik voor mn werk onderweg een uitsmijter eet dus helemaal uitbannen is nog niet gelukt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb het geluk dat ik mijn eigen kipjes heb rondlopen. En die eieren smaken ook heel anders dan die uit de winkel. Veel lekkerder. Heel goed dat je daar op let en het op je blog zet zodat je anderen ook aan het denken zet.

    BeantwoordenVerwijderen