Onderwerpen

woensdag 11 april 2012

Studeren - Soggen

De tijd vliegt! Ik ben alweer 10 weken onderweg in mijn 21 weken van mijn stage.

De stage zelf gaat goed, leuke collega's, prima werk, etc.
Alleen moet er in mijn geval ook nog een scriptie geschreven worden tijdens mijn stage. Nu verloopt dit dus niet op rolletjes.
Ik heb bij mijn sollicitatie nadrukkelijk aangegeven dat ik 2 dagen per week nodig heb om aan mijn scriptie te kunnen werken, dat was allemaal geen probleem. Ook mijn school zelf heeft dit nog even gecontroleerd bij mijn begeleider. Totdat je daadwerkelijk met je stage begint.
Nee dan kan je geen 2 dagen 'niks doen' in de tijd van de baas. Ik kon wel in mijn eigen tijd (weekend) of als mijn eigen werk 'af' is wel even aan mijn scriptie werken. Nu 10 weken verder ben ik nog steeds bezig met mijn plan van aanpak, grr.. Ook het onderwerp van mijn onderzoek is vorige week ineens aangepast door mijn begeleider op stage. Hierdoor moet ik dus een andere markt en doelgroep gaan onderzoeken en mijn plan van aanpak omgooien.

Het wordt dus nu echt tijd dat ik ga knallen want anders kom ik in de problemen. Nu kan ik door mijn late stage start toch niet meer dit jaar afstuderen maar hoe eerder die scriptie af is, hoe beter natuurlijk!

Moet ook toegeven dat ik een kei ben in het uitstellen van dingen, vooral als ze moeilijk of niet leuk zijn in mijn ogen. (achteraf valt het natuurlijk altijd weer mee)
Ik ben een kei in SOGGEN zoals we dat onder studenten noemen. SOG staat voor studie ontwijkend gedrag. En het kan behoorlijk hardnekkig zijn.Het resultaat bij mij: een langstudeerboete die ik eind dit jaar op mijn dak krijg. Alleen maar omdat ik SOG. Ja het is echt waar. Als ik meer discipline, motivatie en doorzettingsvermogen had gehad dan was ik zeker in 4 jaar afgestudeerd. Het is allemaal niet zo moeilijk ik MAAK het zelf moeilijk.

Nu dacht ik stiekem altijd, zodra ik mijn diploma heb is alles opgelost. Maar ik weet wel zeker dat ik dat uitstel gedrag mee neem naar mijn toekomstige baan. Ik zal er hoe dan ook tegenaan blijven lopen! Tenzij ik er wat aan doe.

Nu is een van de belangrijkste tips tegen soggen een goede planning maken en van te voren bepalen wat je gaat doen.
Dus nu is mijn voornemen dat ik aankomend weekend alle 2 de dagen flink aan de studie ga. Ik heb het geluk dat ik dat weekend op 2 katten mag passen en dus ook de hele dag in een appartement in Parijs mag vertoeven. Ze hebben lekker veel ruimte en super snel internet, die ik helaas thuis niet heb.

Mochten mijn collega's me mee uit vragen dan zeg ik 'nee'. Ook al wil ik heel graag wat leuks doen in het weekend. Ik zal ook niks schrijven op mijn blog, daar gaat teveel tijd in zitten.
Nu moet ik nog de verleiding weerstaan van het Facebooken en blogjes lezen. Een uitdaging wordt het zeker ;)

Hebben jullie wel eens last van uitstelgedrag? en hoe gaan jullie het tegen?

3 opmerkingen:

 1. Ik heb inderdaad last van uitstelgedrag...helaas. Zit nu blogjes te lezen terwijl er een enorme berg strijkgoed op me wacht...En ja, ik weet het: eerst strijken, dan pas blogjes lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goede tip: Plan je uitstelgedrag in. Reserveer bijvoorbeeld 5 minuten per uur voor Facebook surfen.

  Wat betreft je langstudeerboete: als ik het goed heb, betaal je die boete verspreid over de maanden dat je staat ingeschreven. Stel, je betaalt je collegegeld in 10 termijnen, dan wordt die langstudeerboete ook in 10 termijnen geknipt. Dan betaal je als je bv na 2 maanden je scriptie hebt 'maar' €600 ipv €3000.

  In ieder geval veel succes met je scriptie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tip!
  Je hebt helemaal gelijk over de langstudeerboete; ik betaal die boete alleen van september totdat ik mijn diploma heb en me kan uitschrijven van de opleiding. Hoe sneller hoe beter! Maar dan toch is het 470/480 euro per maand die je moet betalen bovenop je vaste kosten. Voor studenten die het hele jaar die boete moeten betalen zullen er een hele kluif aan hebben, no-way dat je dat met een bijbaantje kan opvangen. (dat wordt lenen bij de IB-groep)

  BeantwoordenVerwijderen