Onderwerpen

zondag 18 maart 2012

Geld, relatie en ruzie

Sinds ik een blogje heb geschreven over geld en relatie heb ik gemerkt dat het veel lezers heeft getrokken. Ik vermoed dat veel mensen onenigheid over geldzaken hebben, of het nou om een liefdes relatie, familie of een vriendschap gaat.
Zoals ik al eerder geschreven heb kan ik behoorlijk botsen met mijn vriend als het om geld gaat. Mochten we ooit gaan samenwonen dan moeten er toch duidelijke regels op tafel komen.

Hoe voorkom je ruzie over geld in een relatie?

- Zorg dat je allebei op de hoogte bent van de financiele situatie
Vaak hoor of zie je dat er een persoon in de relatie over de algemene geldzaken gaat. Meestal is er wel iemand die het niet zo'n vervelende klus vindt ;). Op zich prima natuurlijk want dan blijft het allemaal overzichtelijk en worden er geen dingen door elkaar gehaald.
Waar het meestal fout gaat is dat de ander zich totaal afwend van de financieen en nergens meer van op de hoogte is.Volgens het nibut doet in 77% van de gevallen maar een iemand de administratie. Ook al doet je partner de financiën, iedereen moet weten wat er binnen komt om de uitgaven onder controle te houden.

Ga elke maand even zitten voor de financieen zodat jullie beiden weer op de hoogte zijn.

- Beheer je eigen "zakgeld"
Ik vind het heel belangrijk om een stuk eigen geld te hebben in een relatie waarover je geen verantwoording hoeft af te leggen. Zo kan hij iets kopen voor zijn dure hobby en zij kan die dure maar oh zo mooie schoenen kopen zonder dat dat tot onenigheid leidt.

- Stel een gezamelijke betaal en spaarrekening op
Ik ben zelf een voorstander om gezamenlijke financiën apart te doen. In mijn situatie verdienen we allebei ons eigen geld. Beiden zou je elke maand een evenredig bedrag op de betaalrekening moeten storten. Voor alle kosten m.b.t. levensonderhoud en voor een spaarpotje voor de gezamenlijke doelen.

- Bij samenwonen: Stel een samenlevingscontract op!
Zo bescherm je jezelf in het geval en toch onaangename situaties ontstaan zoals, beëindiging van de relatie, overlijden etc.
Misschien lijkt voor het eerst samenwonen rozengeur en maneschijn maar mensen blijven toch onvoorspelbaar in hun gedrag, ook al denk je iemand door en door te kennen.
Je maakt in zo'n contract duidelijke afspraken m.b.t. de financiën, gezamenlijke kosten, bezittingen. In geval van beëindiging van de relatie zijn al die afspraken officieel vastgelegd (door een notaris) en hoef je elkaar niet de tent uit te vechten om je gelijk te halen..

- Maak goede afspraken
Praat samen goed over de financiële situatie op het moment dat je gaat samenwonen en wat elkaars verwachtingen zijn van de nieuwe situatie. Bepaal samen wat je nodig hebt per maand en vergelijk elkaars salaris. Zo kun je het beste tot een vast bedrag per persoon per maand komen voor de gezamenlijke kosten. (Het moet natuurlijk wel eerlijk blijven voor elkaar).
Persoonlijk vind ik dat diegene die het meeste verdient het meeste moet bijdragen aan de kosten.

- Kies gezamenlijke spaardoelen
Wat vinden jullie belangrijk in het leven? Is het een een jaarlijkse verre reis naar een exotisch land, verhuizen naar een ander huis? Of misschien een leuk etentje samen? Dan kunnen jullie samen bepalen hoeveel er nodig is om dit doel te bereiken. Maak samen een spaarplan voor iets leuks. Geld is er natuurlijk ook om leuke dingen van te doen en niet om alleen maar de rekeningen te betalen :)

- Probeer de ander niet te veranderen
Als iemand nou eenmaal niet zo goed (of slecht) met geld omgaat als jij dan kan je dat vaak niet veranderen. Ook al zou je graag willen dat iedereen zo met geld omgaat als jij. Iedereen heeft andere gewoontes. Het kost je waarschijnlijk meer energie dan dat het je wat oplevert. (zoals ruzie)
Je kiest om ermee te leven of niet. Maak duidelijke afspraken over geld dat scheelt een hoop kopzorgen.

Persoonlijk heb ik veel moeite met het laatste onderdeel. Je wilt zo graag anderen "de les lezen" over hoe ze het beste met geld om kunnen gaan. Maar iedereen leidt zijn eigen leven, zo ook mijn vriend. (met schulden en al)
Moeten jullie je weleens inhouden t.o.v. andere mensen in je omgeving?

3 opmerkingen:

  1. Mijn indruk is dat de houdbaarheidsdatum van veel van deze afspraken verstreken is als er kinderen komen. En dan wordt het wel belangrijker om op een lijn te komen, en zul je je moeten aanpassen aan andere uitgaven. Tenzij je beiden enorm goed verdient en je het aantal uren kunt blijven werken wat je voor de komst van de kinderen ook deed.Maar zelfs dan. Groet, Hsm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik ben er bij mijn laatste relatie weer ingetrapt, ik heb hem geld geleend, want ik zou het toch terug krijgen ,maar de relatie is zodanig verwatert dat hij alleen nog maar af en toe smsed omdat hij zo druk is, dat is al erg genoeg ,maar erger nog meneer rept met geen woord meer over het geleende geld ,terwijl hij wel in een laatste smsje aangaf dat bezig is met de aanschaf van een nieuw pandje voor zijn eenmansbedrijfje , dus zou je denken dat hij mij ook terug kan betalen.maar op vragen van mij reageert hij niet.Dus ik heb nu mijn lesje wel geleerd, dit was de laatste keer dat ik geld leen aan wie dan ook, beetje laat maat beter laat dan nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb soms wel dat ik denk dat ik het beter weet… Bijvoorbeeld als iemand zegt dat hij moet bezuinigen, en vervolgens laat zien wat hij heeft gekocht. Dan heb ik zin om te zeggen, dat dat niet verstandig was. Maar dat is heel irritant, dus ik houd mijn mond.

    BeantwoordenVerwijderen