Onderwerpen

vrijdag 17 februari 2012

Geld en relatie

Als je in je eentje een huishouden regelt heb je alles zelf in de hand.
Maar als je gaat samenwonen dan moeten er veel gezamenlijke beslissingen genomen worden. Het leven wordt gemiddeld goedkoper. Je deelt de huur en ook door samen te eten bespaar je geld. Het is een volgende stap in een relatie. Het is een test, houdt de relatie stand in deze nieuwe situatie? Je bent niet meer alleen, je kan er geen rommeltje meer van maken, niet zomaar geld uitgeven, beslissingen maken etc.
Volgens meerdere bronnen zijn geldproblemen en schulden een van de bekendste oorzaken van een partner ruzie.

Nu heb ik al ruim 5 jaar een relatie. Op een gegeven moment is de volgende logische stap samenwonen. Echter is de heer in kwestie alles behalve een verstandige consuminderaar. We zitten op het gebied van geld eigenlijk nooit op een lijn. Sparen heeft meneer nooit gedaan (hij is inmiddels 30) en heeft in zijn turbulente leven voornamelijk schulden gemaakt (zo'n 30.000 euro).
Bovendien vind hij mijn uitgavenpatroon overdreven zuinig. (Tja....)
De vraag is of het ooit zal samengaan, mijn en zijn uitgaven patroon en onze verschillende gedachtegangen. De tijd zal het leren.

Aan de ene kant zou ik graag gaan samenwonen maar het feit dat ik nog studeer en hij nog schulden heeft houdt me tegen. Voorlopig zit ik lekker op mijn kamer, waar ik ook graag wil blijven wonen als ik ben afgestudeerd.  Ik sta ingeschreven bij de woningbouw maar het kan helaas jaren duren voordat ik in aanmerking kom voor een huurhuis.

Loopt bij jullie alles op rolletjes? Of hebben jullie ook wel eens meningsverschillen over geld?

3 opmerkingen:

 1. Wij hebben wel eens meningsverschillen, maar willen wel allebei dezelfde kant uit… Soms denken we er alleen anders over hoe we daar kunnen komen. Maar als je niet dezelfde kant op wilt, dat zou voor mij niet werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eigenlijk nooit meningsverschillen. Maar dat komt omdat we allebei inzien dat het besparen van geld een hoop oplevert. Het voordeel is dat je daardoor het geld eventueel aan andere zaken kan uitgeven, of gewoon lekker kan sparen voor iets wat je wilt.

  Wil hij alleen maar in de schulden zitten? En wat levert hem dat op? Voor iets sparen geeft mij vaak zoveel voldoening...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We wonen nog niet samen, maar tot nu toe lijken we er hetzelfde over te denken (je koopt niets als je er geen geld voor hebt. Het enige waar je een lening voor afsluit is je huis en we nemen geen tophypotheek. Een kleiner huis is niet alleen goedkoper, maar scheelt ook een boel schoonmaakwerk, etc.). Tot zover de theorie, ik ben benieuwd hoe het gaat als we gaan samenwonen, maar ik denk niet dat het enorm veel problemen op gaat leveren :)We zullen natuurlijk wel het een en ander moeten afspreken, en er zullen vast wel meningsverschillen zijn, maar omdat we er op dit moment eigenlijk hetzelfde over denken, denk ik dat het wel goed komt.

  BeantwoordenVerwijderen