Onderwerpen

maandag 9 januari 2012

Energie besparen

Als je in een studentenhuis woont is het lastig om te besparen op je energieverbruik. Je woont namelijk niet alleen. Ik woon zelf in een klein studentenhuis met 4 anderen.
Wat ik zelf doe om energie te besparen:

 • Speciale stekkerdozen aanbrengen (zie plaatje)

Deze zet ik altijd uit als ik lange tijd weg ben of ga slapen. Hierdoor staan je apparaten niet steeds op stand-by.

 • Verwarming niet onnodig aan laten staan ook niet in openbare ruimtes
 • Licht op de gang, badkamer, wc etc. uitzetten
 • Volle wasmachine draaien (geen halve wasjes!)
 • Geen droger gebruiken
 • TV niet aanlaten staan als je niet echt kijkt
 • Spaarlampen kopen
 • Koelkast niet op de hoogste stand
Iedereen betaald aan de huisbaas een vast bedrag per maand voor vaste huur, energie en servicekosten.
De energiekosten worden elk jaar berekend en als we minder verbruikt hebben dan het voorschot dan krijgen we geld terug. In augustus kreeg iedereen geld terug, voor mij was het 360 euro! Misschien hebben mijn inspanningen toch verschil gemaakt :)
Het feit dat het mogelijk is om geld terug te krijgen geeft me zeker de motivatie om te besparen op energie. Wel realiseer ik me dat elke euro die ik bespaar er voor mij maar 20 cent overblijft. Maar het gaat niet alleen om geld maar ook om het milieu!

Ik weet dat ik geen invloed heb op het energiegebruik van mijn huisgenoten, tenminste niet zo veel.
Af en toe is er iemand die 2 broeken wast en droogt om 12 uur in de nacht. Volstrekt belachelijk, zeker als het hoogzomer is en de broeken toch wel drogen als je ze over een stoel legt. Andere huisgenoten beneden laten altijd het licht in de gang branden. (ik loop een paar keer per dag naar beneden om het licht uit te doen) Ik maak er weleens een opmerking over maar dat heeft nooit indruk gemaakt.
Irriteren jullie je weleens aan andermans energie consumeer gedrag?

6 opmerkingen:

 1. Herkenbaar! Ik ben ook student, en woon ook in een studentenhuis. Mijn (ons) grote drama is de verwarming. De kamer beneden is namelijk heel groot (en de verwarming daar is relatief klein). Dus daar is het altijd kouder dan in de rest van het huis, daar komt bij dat het meisje dat daar woont een enorme koukleum is. Gevolg: verwarming flink omhoog. Waarna wij boven wegdrijven, want daar staan genoeg verwarmingen in alle ruimtes.
  Verder probeer ik ook zoveel mogelijk te besparen op alle punten die je hier opnoemt. Onze huisbaas zei dat wij ook geld zouden terugkrijgen, als hij geld terug zou krijgen. Maar hier heb ik m nooit weer over gehoord, dus ik denk niet dat we dat krijgen. Terwijl ik wel denk dat hij geld terug heeft gekregen.

  Ik ga je blog zeker volgen. Ik vind het leuk om eens over een student te lezen die ook bespaart. Ik wordt meestal nogal vreemd aangekeken als ik zeg met welk budget ik uit kom. En dat ik niet wil lenen bij DUO, zolang dat niet strikt noodzakelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je me volgt Lykke!
  Betaal je aan je huisbaas een huurbedrag inclusief zonder toelichting welk deel voor service en energie is? Als het bedrag wel gesplitst is dan kan je sowieso een begroting vragen van de kosten. Hij is verplicht dit elk jaar te verstrekken aan alle huurders. Bij mij gebeurt dit automatisch elk jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, ik krijg nooit een begroting oid van de kosten. Maar ik heb in mijn contract ook geen toelichting staan over hoe hij de servicekosten heeft verdeeld. Ik betaal gewoon een inclusief bedrag.
  Maar goed, mijn huur is heel redelijk, vergeleken met veel andere huurprijzen die ik voorbij hoor komen. Dus ik ga er ook maar niet al te moeilijk over doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bekijk hier nog meer tips over het besparen op energie en de energierekening. Scheelde mij al meer dan €150,- het eerste jaar! http://goedkopeenergieengas.nl/goedkope-energie-en-gas/

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vind hier nog meer tips om te besparen op energie en de energierekening!
  Goedkope Energie en Gas

  BeantwoordenVerwijderen