Onderwerpen

zaterdag 21 januari 2012

Boodschappen bespaartips

De boodschappen moeten regelmatig gedaan worden. Hierop valt vaak veel te besparen. Sommige inspirerende mensen kunnen rondkomen van 25 euro per week en anderen zijn veel en veel meer kwijt. De boodschappen zijn zo duur als je ze zelf maakt. Persoonlijk vind ik het op de eerste plaats belangrijk dat er gezond gegeten wordt en daarna gaat het om het budget.
Voor het besparen op boodschappen heb ik een paar tips:

- Koop geen frisdrank
Drink gewoon water uit de kraan en vul een flesje water gewoon bij met kraanwater voor bijvoorbeeld college. Ook thee is goedkoop, zeker als je het theezakje meerdere keren kan gebruiken als je geen sterke thee drinkt.
Heb je toch behoefte aan iets zoets? Koop dan een fles limonade en vul het aan met kraanwater!

- Koop geen chips of zoutjes
Een gemiddeld mens in Nederland krijgt al veel te veel zout binnen wat niet ten goede komt voor onze gezondheid. Heb je dan toch behoefte aan iets zouts? Eet bijvoorbeeld een blokje kaas, hier zit in ieder geval meer gezonde bouwstoffen in dan in chips. Vaak heb je toch al kaas in huis voor op je boterham.

- Koop geen snoep of koekjes
Ook dit is niet gezond voor je en is makkelijk misbaar in je dieet. Heb je onhoudbare trek in iets lekkers? Zoek een leuk recept voor koekjes, cake of taart. Het is een leuk tijdverdrijf, niet zo moeilijk als je denkt en je kan het gezellig delen met anderen. Zo ben je sociaal bezig en eet je niet meteen alles alleen op ;)

- Koop geen kant en klaar maaltijden
Het is veel voordeliger en gezonder om zelf verse maaltijden te bereiden. Zorg dat je een bepaalde maaltijd basis altijd in huis hebt, zoals bijvoorbeeld aardappel, brood, rijst, eieren en pasta. Hier kan je dan altijd mee uit de voeten.

- Ga niet boodschappen doen als je honger hebt
Deze tip is heel bekend en oh zo gevaarlijk voor je budget! Voor mij is het ook absoluut een valkuil om met honger naar de supermarkt te gaan.
Probeer in de ochtend of na het avond eten de boodschappen te doen, zo ga je de drukte uit de weg en heb je geen hongergevoel waardoor je meer koopt dan nodig.

- Maak vooraf een boodschappenlijstje en hou je eraan!
Op deze manier vergeet je niet dingen mee te nemen en plan je bewust wat je nodig hebt. Laat je niet verleiden door aanbiedingen. (behalve als het een hele goede is: je hebt het nodig en het is echt goedkoper dan normaal) Hier kan je je tegen weren door van te voren goed naar de aanbiedingen te kijken op internet.- Bekijk folders online
Schrijf je in voor de folders van de supermarkten die in de buurt zitten. Kijk deze folders aandachtig door en schrijf op een briefje wat er aantrekkelijk is voor jou.

- Koop geen A-merken
Deze merken zijn altijd duurder dan de euroshopper of het huismerk. Het kan zijn dat je een huismerk echt niet lekker vind maar meestal zijn ze qua smaak nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

- Eet minder vlees
We hebben niet dagelijks vlees nodig. Eet een keer vegetarisch. Eet je wel vlees? Weeg het eens af, hoeveel gram vlees eet je eigenlijk per maaltijd? Zelf probeer ik niet meer dan 75 gram vlees per maaltijd te eten.

- Eet zo vaak mogelijk bij je ouders
Voor de studenten die ouders hebben die in de buurt wonen: ga lekker bij ze eten. Meestal zijn ze blij dat je  langs komt en voor jou is het weer een gratis maaltijd zonder dat je hoeft te koken.

- Eet samen met je huisgenoten of vrienden 
Als je samen boodschappen doet kan je de kosten delen en eet je meestal goedkoper. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel gezellig :)

- Ga niet naar de snackbar
Als je echt geen tijd hebt om te koken kan het wel eens voorkomen dat je een snelle hap neemt. Maar "geen zin om te koken" vind ik persoonlijk een heel slecht excuus. Geen zin om te koken? Bak een lekker eitje met spek, maak tosti's of een broodje knakworst. Zorg dan in ieder geval wel dat er genoeg in huis is om altijd iets te kunnen maken zonder boodschappen te doen.

Zo, dat zijn voorlopig genoeg tips... :) Ik kan er geen meer bedenken.
Iemand nog aanvullingen?

2 opmerkingen:

  1. www.bespaarcoaches.nl besparen en geld verdienen met tips aan anderen

    BeantwoordenVerwijderen