Onderwerpen

zondag 17 februari 2013

Bijbaan en studeren, de balans?

Gedurende mijn gehele studie heb ik het zelfde bijbaantje gehad. Altijd met lage contract uren waardoor ik het prima kon combineren met school. In schoolvakantie werkte ik er extra bij om mijn maandsalaris iets op te krikken.
Nu werk ik al bijna 6 jaar, met heel veel plezier, bij dezelfde werkgever.
Sinds december val ik regelmatig in op een andere locatie waar er problemen zijn met het personeel. Ik was in principe blij met alle uren omdat ik het geld goed kan gebruiken en ik op mijn "thuis" locatie niet heel veel uren meer maakte dankzij bezuinigingen.
Nu ben ik echter al een maand bezig met mijn scriptie en werk ik bijna 5 dagen in de week, hiervan is het grootste deel op die andere locatie. Dit gaat knagen omdat ik zo kostbare tijd verlies om aan mijn scriptie te werken. Verstandelijk weet ik natuurlijk dat de studie op de eerste plaats moet komen.


Na een gesprek met mijn ouders over de situatie heb ik besloten om maximaal 3 dagen te gaan werken. Hoe graag ik ook werk en mijn geld verdien, dit is niet de bedoeling. Ik ben niet diegene die het personeelsprobleem op die andere locatie ga oplossen, dan zoeken ze maar iemand anders.
Nu is het weer een voordeel dat ik een 6 uren contract heb want zo kunnen ze mij ook niet dwingen om zo veel te werken.

Hopelijk zijn de 3 dagen een goed besluit. Zo kan ik toch nog voldoende geld verdienen en doe ik ook even iets wat ik leuk vind en dat niks te maken heeft met school. De andere 4 dagen kan ik dan volop aan mijn scriptie. Die ik overigens ook erg interessant vind om te maken! Ik schrijf over de golfbranche waar ik al best wat vanaf weet. Wie weet dat ik na mijn scriptie in deze branche wel mijn toekomstige baan ga vinden :)

Hebben of hadden jullie een bijbaan naast de studie?

9 opmerkingen:

 1. Uiteraard gaat je studie voor!
  Goed van je dat je voor jezelf kiest, volgens mij
  is er genoeg personeel te krijgen momenteel toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn beide dochters (dr. en ma en ing. en ba) hebben beiden gewerkt tijdens hun studie en de jongste (bezig met haar Master) doet dat nog steeds!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik werkte tijdens mijn studietijd gemiddeld 3 avonden per week in een restaurant. Was goed te combineren met de studie en bovendien erg gezellig. Het enige minpuntje waren de colleges de volgende ochtend :) Toch ging ik altijd, studie bleef op 1 staan. 5 dagen per week lijkt me idd erg pittig. Als je met minder uitkomt zou ik dat zeker doen. Je hebt het ook over balans: naast werken en scriptie schrijven zou je jezelf een dagje (of in ieder geval een half dagje) vrij kunnen gunnen. Is goed voor je en geeft je de kans om even bij te tanken. Succes ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede beslissing denk ik! Ik verdiende geld met wat verhalen en zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je door zoveel te werken, studievertraging oploopt, heb je voor niets gewerkt. Ik vind ook dat je studie voorgaat.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja,het kan soms wel even moeilijke of lastig zijn naast je studie nog werken,en vooral in alle twee dingen goed te kunnen presteren.Je wilt begrijpelijk toch wat geld verdienen dus je moet ook gewoon werken,maar hoe ga je dat oplossen is helemaal niet onverschillig.Je hebt vele manieren om een goede bijbaan te kunnen vinden,maar ik denk dat de juiste oplossing is dat,dat je naast de studie gewoon thuis gaan werken en daarmee ook nog lekker verdienen.Het werkt echt goed en je krijgt ook genoeg tijd voor je studie.Op de site van http://www.vacaturesdenhaag.org/ vind jij alvast een lijst met een aantal goede bijbanen.
  Veel succes met je studie en met je bijbaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou de studie op #1 zettten, daarna kun je alsnog goed verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Studeren is zo duur dat je er wel veel bij moet werken. Ik heb een goed betaalde baan bij een callcenter voor 16-20 uur per week

  BeantwoordenVerwijderen