Onderwerpen

zondag 20 januari 2013

Mijn superontbijt!

Een tijd geleden schreef ik een logje over goedkoop ontbijten. Ik was op zoek naar een makkelijk, goedkoop en gezond ontbijt dat niet zo snel zou vervelen.

Wat at ik eerst?
-Ontbijtcrackers van Lu (vrij duur) met margarine en hagelslag
-Diverse zoete ontbijtflakes
-Boterham met margarine en hagelslag
Niet bepaald gezond en op het boterhammetje na vrij prijzig. Vaak had ik na het ontbijt vrij snel weer trek voordat de lunchtijd zich aandrong. Daardoor ging ik voor de lunch sneller snacken.

Om een beter ontbijt te vinden heb ik andere gezondere varianten uitgeprobeerd.  Zo heb ik een tijd havermout gegeten, in de melk gekookt met een lepel honing. Dat smaakte al goed maar het werd uiteindelijk erg eentonig. Ook gewone müsli probeerde ik met yoghurt en fruit. Voornamelijk met banaan en druiven smaakte het me goed. Maar ook dit ontbijt werd ik een beetje zat.
Uiteindelijk maakte ik een smoothie met havermout, yoghurt, sinaasappelsap en banaan.
Het resultaat (voor het blenden):
Door de yoghurt krijg ik zuivel en calcium binnen, de havermout zorg voor een langdurig vol gevoel vanwege de vezels en de sinaasappelsap en banaan zijn o.a. goed voor de vitaminen. Bovendien kan je eindeloos variëren. Ik gooi graag aardbeien, frambozen en blauwe bessen in de smoothie. Heerlijk!
De basis voor deze smoothie kost mij:
500gram havermout € 0,38 (100gram per portie)
Liter magere yoghurt € 0,55 (150ml per portie)
20 sinaasappels € 3 (3 sinaasappels per portie)
5 bananen € 1 (een per portie)

Geschat per ontbijt: € 0,86

Met het rode fruit maak je het natuurlijk ook duurder dus ik koop liever in de zomer fruit op de markt, wanneer ze het goedkoopste zijn. In de winter koop ik weleens diepvriesfruit. Met een paar bevroren frambozen geef je toch veel smaak aan de smoothie.
Voor mij is dit dus een super-ontbijt! Ik ben al weken aan het blenden en het verveeld me niet. Natuurlijk varieer ik ook met muesli, boterham en af en toe gekookte havermout want een gevarieerd ontbijt is natuurlijk het aller beste. Een ontbijt onder een euro vind ik toch ook best goedkoop, daar kan de Hema of de Ikea niet aan tippen ;) Al zeg ik het zelf.

Letten jullie op de kosten van het ontbijt?

10 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit.
    Mijn ontbijt is magere yoghurt met een banaan, muesli en wat zoetstof. Zal zeker ook onder 1,- zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik eet al jaren iedere ochtend hetzelfde:een kommetje magere yoghurt met een klein beetje walnoten en wat gepofte rijst(gezoet)De noten zijn gratis voor mij en magere yoghurt en zo'n klein beetje granen van 1 Euro per pak,waar ik heel lang mee doe,zal me de kop niet kosten.En het verveeld me niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik eet dit ook vaak! Alleen gebruik ik dan in plaats van yoghurt kokosmelk, ook heel lekker. En ik doe er wat kaneel bij voor het zoet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een goed lekker ontbijt. Ja in de winter smaakt havermout wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb een frambozenstruik in de tuin, dat maakt de ontbijten lekkerder en goedkoper. Die heb ik op mijn oude stadswoning op het balkon kunnen laten groeien....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lekker! Ik wissel de laatste dag af tussen bananensmoothie en havermoutpap (op werkdagen), maar ik kan het dus ook combineren! Ga ik morgen meteen doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Met havermout kan je juist heel goed afwisselen! Ik eet vaak havermout met een banaan of een appel er in meegekookt, met kaneel en kardemom en dan bijv. rozijnen of ander gedroogd fruit, geraspte kokos, noten, klein vers fruit zoals bessen of granaatappelpitjes, stukjes chocolade of een gekookt eitje erbij..
    Het is ook lekker om 'overnight oats' te maken door havermout in melk of yoghurt een nacht in de koelkast te zetten en dan in de ochtend vers fruit e.d. toe te voegen.
    Ik eet vaak havermout juist omdat je er zo veel mee kan!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik wil dit toch ook eens gaan proberen, eens wat anders dan brood! Hoeveel ml is dit in totaal? En hoeveel sap komt er ong uit 3 sinaasappels? Ik heb nl geen zin om elke ochtend sinaasappels te persen, dus ik wou gewoon sap gebruiken ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Even aflezen... ;) 150 ml sinaasappelsap en totaal is het 550ml
      Ik doe er tegenwoordig ook 2 eetlepels gebroken lijnzaad in, gezond en lekker!

      Verwijderen
    2. Dankje! Van de week maar eens de ingrediënten in huis halen (heb geen yoghurt en havermout standaard in huis) en dan kan ik het proberen

      Verwijderen