Onderwerpen

woensdag 18 juli 2012

Kosten per maand 2012


Volgens het boek "Succes" dat ik recent heb gelezen moet je een overzicht maken van alle vaste kosten en deze per maand doorberekenen. Dit heb ik gedaan met de bedragen voor na de zomer met het volgende resultaat:


Uitgaven
Bedrag per maand
Huur inclusief
€ 510,25
Collegegeld
€ 483,40
Belasting
€ 131,67
Zorgverzekering*
(€ 126,37)
Golf
€ 78
Telefoon
€ 12,40
Internet + tv
€ 8,40
Verzekeringen
€ 5,97


Totaal
€ 1230,09
*betaald door ouders

Als ik het bovenstaande overzicht bekijk dan zou ik een fulltime baan moeten hebben om dit allemaal te betalen :( Gelukkig is mijn collegegeld nog maar 6 maanden vanaf september en wordt mijn zorgverzekering tot ik mijn diploma haal betaald door mijn ouders. Desondanks is het toch goed om vaste eenmalige kosten per maand door te berekenen, zoals de belasting en eenmalige kosten voor lidmaatschappen. Dit geeft een goed overzicht.
Nu is het een kwestie van nadenken of ik ergens op kan besparen.

Op huur zou ik natuurlijk kunnen besparen door of te verhuizen of bij mijn ouders te gaan wonen. Maar dat gaat in mijn geval niet gebeuren. Ik heb het heel erg naar mijn zin in mijn huidige kamer. Dus dit zou ik pas als laatste redmiddel veranderen.
Vanaf juli betaal ik een huurverhoging van € 9,25 maar doordat huize bespaarstudent minder g/w/l en servicekosten heeft gemaakt krijgen we wel geld terug!! Zelf krijg ik ongeveer 190 euro terug en met alle 5 huisgenoten samen krijgen we 950 euro terug :)
Ik blijf dus mooi letten op mijn water en energie verbruik! Wie weet krijgen we volgend jaar weer wat terug.

Collegegeld is nu eenmaal torenhoog door de langstudeer boete. Hier kan ik helaas niks aan veranderen. Nu is het een kwestie om zo snel mogelijk af te studeren! Ik mik op januarie.

Op belasting kan ik ook niet besparen. Minder werken = minder belasting betalen maar dan snij ik mezelf in mijn vingers. Geen optie dus.

Ik ben inmiddels serieus aan het nadenken om mijn lidmaatschap bij de golfbaan op te zeggen. Hiermee bespaar ik bijna 2300 euro (die in een keer betaald moet worden in december) plus omgerekend 78 per maand voor de jaren daarna. Door mijn rug kan ik nog niet spelen dus is het beter om eens in de zoveel tijd toegang tot de baan betalen. Bovendien ben ik 25 en kan je golfen totdat je 90 bent! Wie weet verhuis ik wel als ik ben afgestudeerd en vind ik een golfbaan ergens anders in het land. Misschien heb ik dan wel een auto en kan ik gemakkelijker een golfbaan bereiken die wat verder uit de buurt ligt.
Mijn opzegging moet in november binnen zijn dus ik heb voorlopig nog even tijd.

In januari kan ik mijn doorlopende reisverzekering en creditkaart opzeggen, dat scheelt weer in de kosten. En rond die tijd kan ik voor mijn telefoon misschien ook wel iets goedkopers vinden (bij BEN bijvoorbeeld). De kosten voor tv en internet zijn verdeeld onder al mijn huisgenoten dus ik betaal al relatief weinig.

Voor mij was het in ieder geval een goede tip om alle kosten per maand te berekenen. (zo leer ik nog eens wat) Het overzicht zet je toch aan het denken!

Maken jullie ook zo'n overzicht?

4 opmerkingen:

 1. Ik doe dat al sinds 2005 of 2006.
  Ik heb zelf in excel al onze uitgaven van het jaar ervoor gezet en dit voor elke maand. zowel de verjaardagen waar een kedo dient voor te worden gekocht. Ik weet van alle vaste lasten perfect wat we welke maand moeten betalen, maar een extraatje komt er meestal toch wel bij hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, ik doe dat ook en houd manlief ervan op de hoogte als dat bedrag naar beneden (joehoe!) of omhoog (boeh!) is gegaan. Het geeft veel rust als je ziet dat je van bijvoorbeeld een kwart van de inkomen de vaste lasten kan betalen.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jazeker, ik heb het voordat we gingen samenwonen per maand op een rij gezet met een inschatting hoeveel het ging kosten. Wat bleek... we zaten op een paar euro na precies goed met de schatting. Nu gebruik ik het overzicht vooral met de jaren ervoor of iets veel duurder is geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb 2 boekjes, een voor de uitgave en de ander de inkomsten. Voor mij duidelijker.

  BeantwoordenVerwijderen