Onderwerpen

vrijdag 13 juli 2012

Je geld of je leven

Een van mijn doelen voor de zomer is gehaald! ik heb 2 boeken gelezen, namelijk het boek "Succes!" en nu het boek "Je geld of je leven" van Hanneke van Veen en Rob van Eeden.

Na het lezen van het eerste boek moet ik zeggen dat dit boek veel interessanter was om te lezen. In het boek wordt je als lezer in 9 stappen bewuster gemaakt van je geld en je leven. Het doel van het boek is je bewust te maken hoe je jou geld verdient en hoe je het geld uitgeeft. Het boek helpt je ontdekken wat voor jou persoonlijk "genoeg" is en helpt je naar financiƫle onafhankelijkheid. De schrijvers vragen je regelmatig om het een en ander te berekenen. In hun ogen is het weten wat je precies uitgeeft voldoende is om je uitgaven naar beneden te brengen. Daarnaast wordt er een flink aantal tips gegeven op het gebied van consuminderen.
Ook vind je door het gehele boek regelmatig verhalen en interviews van andere mensen die hun ervaringen delen met de lezers, een aangename afwisseling. 

Ik vind het leuk om na te denken waarom mensen meer en meer kopen en dat meer geld en spullen niet je geluksgevoel vergroot maar zelfs kan verlagen. Zie video op Youtube.
 Het is de kunst om een balans te vinden tussen geld uitgeven en je geluksgevoel. Want wat moeten we eigenlijk met al die spullen?
Wat vind je echt belangrijk? Wil je eerder stoppen met werken of alleen minder werken? Tijd is veel waardevoller dan geld: tijd raakt bij iedereen op. Geld kan je helpen om de dingen te realiseren die je echt wilt maar dan moet je wel de stappen uit het boek volgen. 

Aan het einde van het boek suggereren de schrijvers dat je moet streven naar een spaarbedrag waarmee je kan rentenieren. Met de huidige rentestand lijkt dit bijna onmogelijk.. In de ideale situatie geven we zo min mogelijk uit, hebben we onze huizen afbetaald en hebben we een paar ton op de bank om van te kunnen rentenieren. Tja.. :) 

Inmiddels heb ik weer 2 nieuwe boeken meegenomen uit de bibliotheek:
"Besparen maar!" en "Vrolijk besparen" van Marieke Henselman

1 opmerking:

  1. Tijd is waardevoller dan geld. Zo heb ik er nog niet over nagedacht.
    Ik heb soms, wanneer ik een avond stilzat op de bank, tv kijkend en de laptop/ipad op schoot niet hetzelfde voldoeningsgevoel, dan wanneer ik iets met de tijd heb gedaan, dat me rijker maakte door te lezen, of samen iets met anderen te ondernemen, of troep opruimen.
    Ik heb weinig tijd, en zomaar niks doen, is dan toch ook zonde van de tijd.

    Ht filmpje gaf goed aan, dat iets voor anderen doen, met geld of dingen doen je leven rijker maakt.

    BeantwoordenVerwijderen