Onderwerpen

zaterdag 19 mei 2012

Kinderen en herkennen van groente

De kinderen in het bovenstaande filmpje herkennen de pure groenten niet meer. Bizar dat ze zelfs niet eens een tomaat kunnen identificeren! Waarschijnlijk is het filmpje wel lekker overdreven maar het maakt wel een punt. Kinderen horen vers voedsel te krijgen en zouden toch de basis moeten leren over verse groenten en fruit..

Een moestuin, thuis of op school kan bijvoorbeeld veel bijdragen aan de vergaring van kennis van groente en fruit van jonge kinderen. Ook door kinderen te betrekken bij het koken leren ze vanzelf de namen van verschillende soorten groenten, vlees, zuivel etc. Ze zullen nieuwsgierig worden en willen weten wat alles is en waarom je bepaalde dingen doet. Zo heb ik ook de dingen leren kennen, zo wilde ik ineens een keer per week gaan koken en recepten gaan uitproberen. Dit doe ik nog steeds en hierdoor leer ik elke keer weer een beetje bij. Zo ontdek ik nog steeds nieuwe producten die ik nog nooit eerder gebruikt heb.

Kinderen zouden moeten leren hoe groente en fruit verbouwd wordt en hoeveel moeite het kost voordat je iets kunt oogsten. Tegenwoordig hoeven we niks zelf te verbouwen en kopen we alles maar in de winkels. Kinderen weten niet dat wortels in de grond zitten en dat sinaasappels in de boom hangen (om maar een voorbeeld te noemen)

Ik verbaasde me vroeger heel erg over het feit dat er zo weinig aardbeien aan een plantje groeide en dat ze als je niet snel genoeg was met plukken de vogels of slakken je voor waren. Het koste behoorlijk wat tijd en geduld voordat je een paar aardbeien kon eten... Op die manier krijg je gewoon meer respect voor de natuur.

Een moestuin heeft dus verschillende voordelen
-Het is leerzaam voor zowel voor jong als oud
-Het is een nuttige(leuke) bezigheid
-Het buiten zijn is gezond
-Je leert respect te hebben voor de natuur
-De verbouwde groente en fruit zijn natuurlijk 100% biologisch en gezond
-Je bespaard er geld mee want zeker als je het goed doet kan je het hele jaar eten van je moestuin

Ik zou zelf graag later een tuin hebben met ruimte voor een 'moes gedeelte'. Ik heb redelijk groene vingers en sta graag te wroeten in de aarde. Maar goed dat is voorlopig nog een droom. Voorlopig heb ik een gedeeld dakterras met een paar plantenbakken. Eerst maar eens afstuderen, een baan vinden en sparen voor mijn eigen huis MET tuin :)

Hebben jullie een moestuin of zou je er ook een willen hebben?

7 opmerkingen:

 1. Ik kwam via via op je blog terecht en ik ga je volgen! Wel schokkend zeg dat filmpje. Mijn ouders hadden vroeger een stukje moestuin in de tuin en daar heb ik wel wat van meegekregen. En ik geloof dat mijn ouders soieso wel bewust bezig zijn geweest met mij en mijn zus die dingen leren. Later op de HAVO hadden we voor het vak biologie met 2 leerlingen samen een moestuintje, dat was erg leuk en volgens mij ook erg bijzonder als ik er achteraf op terug krijg. Ik zit in dezelfde situatie als jij eigenlijk. Ik zou heel graag een moestuin hebben, maar studeer nu nog en heb voorlopig alleen een balkon. Ik heb wel een bak met rucola, een frambozenplant, twee tomatenplantjes, bieslook, munt en basilicum. Vanmiddag ga ik radijsjes zaaien en ik wil binnenkort nog een paprikaplantje kopen. Vorig jaar had ik een uitgelopen aardappel in een grote pot gedaan en dat gaf best een leuke oogst, 8 aardappeltjes geloof ik. Heb jij nu op je dakterras ook iets van groenten of kruiden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je mijn blog gevonden hebt!
   Ik heb op dit moment niks op mijn dakterras omdat ik tijdelijk in Parijs woon. Vorig jaar had ik bieslook, munt, rozemarijn, dille en peterselie groeien qua kruiden en een tomatenplantje. (geen idee wat nu nog in leven is) Maar het grootste deel van de bakken staat vol met bloemen, die vind ik toch ook wel erg gezellig op een dakterras :)

   Verwijderen
 2. Zelf heb ik niet zo'n grote tuin en ben dit jaar begonnen met 3 "vierkantemeter"bakken. Sinds half april eten we al sla uit de tuin. Verder staan er veel kruiden, broccoli, bieten, wortelen, bonen, veel peulen, koolrabi in de bakken. Sinds een week hangt er aan de schutting een "ëetbare wand" van 2 x 2 meter. Je kunt ze kopen maar ik heb er zelf een gemaakt met 2 x 5 meter worteldoek. Eerst 2 x 2 afgemeten en van de rest 6 stroken geknipt van ongeveer 4 meter bij 20 cm. (alles goed met zigzag afzomen want worteldoek rafelt als een gek!) Toen de stroken op het doek genaaid als een soort schoenen zak zodat je per strook 10 zakjes krijgt van 20 cm met zijkanten van elk 10 cm. Het hele zaakje heb ik aan de schutting geniet en tot mijn verbazing houdt het ook nog!Het is best veel werk maar het is een grappig gezicht, een zwarte "muur" met 60 zakjes waar nu sla, kruiden en aardbeienplantjes in groeien. Misschien iets voor de wanden van het balkon?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klinkt echt super leuk zo'n eetbare wand! Knap ook dat je hem helemaal zelf hebt gemaakt.
   Ik vrees dat zo iets bij mijn dakterras niet gaat werken maar zal het onthouden voor in de toekomst! Bedankt voor de tip :)

   Verwijderen
 3. Mijn ouders hadden vroeger een volkstuintje vol met aardappels en groente. Eigenlijk vond ik alleen het fruit lekker want alle boontjes die eraf kwamen vond ik vies. Ik weet nog wel dat we de hele zomer aardbeien, besjes en frambozen aten en later in de tijd bramen die langs de spoordijk groeiden. Tomaten waren er ook veel en die werden ook uitgedeeld aan familie. Later is de tuin opgezegd en hebben mijn ouders in de tuin bij hun huis een hoekje willen maken. Het bleef bij willen want de grond in de tuin was te vervuild. Ze hadden wel een paar potten met aarbeitjes en tomaten. Nu lees ik op diverse blogs dat mensen wat moestuinen in de achtertuin. Realiseren deze mensen zich wel dat de grond erg vervuild kan zijn.
  Ik heb zelf totaal geen groene vingers en de fruitboompjes in de tuin worden belaagd door vogels en slakken, zelfs als ze afgedekt zijn.
  onze kinderen betrek ik wel bij het eten en zo kennen ze veel soorten groente en fruit. Kan zelfs ook met pakjes hoor.
  Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit jaar hebben wij voor het eerst onze eigen groente gezaaid
  Maar jij kunt ook groente kweken hoor, gewoon in balkon bakken wat sla, tomaten, wortels ect zaaien en de rest doet de zon..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nu we op het platteland wonen hebben we een moestuin! Het is inderdaad goed voor kinderen om te zien waar voedsel vandaan komt, en hoe het er in onbewerkte vorm uitziet.

  BeantwoordenVerwijderen