Onderwerpen

vrijdag 11 mei 2012

Schoon studentenhuis?

Het is een algemeen gegeven dat de meeste studentenhuizen niet bepaald schoon en netjes zijn. In mijn hospiteer periode heb ik me al heel vaak verbaasd over de hygienische omstandigheden van sommige huizen. (en dan ga ik er vanuit dat ze wel het een en ander opgeruimd hebben vlak voor een hospiteer sessie).
Volgens diverse bronnen op internet is dit voornamelijk te wijden aan het feit dat studenten niet weten hoe ze moeten schoonmaken en wegens tijdgebrek. Studenten hebben andere dingen aan hun hoofd dan schoonmaken. Bovendien komt het ook doordat ze net uit een tijd komen waarin alles om hen heen op "magische" wijze schoon wordt. (Lees: ouders die alles schoonmaken). Maarja zodra je op jezelf woont moet je toch echt je eigen handen uit de mouwen steken.

Dat iemand zijn eigen prive kamer niet schoon houdt vind ik nog niet eens zo erg. Maar voor de gedeelde ruimtes wordt het toch wel vervelend als die niet goed wordt schoongemaakt.
Hieronder volgen een aantal tips om deze ruimtes samen met je huisgenoten schoon te houden.

1. Maak een duidelijk schoonmaakrooster
Elke week heeft iedereen een taakje (probeer de taken klein te houden)
Zoals student 1: stofzuigen, student 2: het toilet, student 3: het vuilnis buiten zetten, student 4: het fornuis etc.
Hang het rooster op een plek waar jullie vaak langs komen en zorg dat iedereen een vinkje kan zetten met een pen als hij of zij de taak heeft uitgevoerd.

2. Maak een gezamelijk potje waar je schoonmaak spullen van kunt kopen.
Als dat lastig is kan je ook iedereen laten opschrijven wat en wanneer er door wie is gekocht, zo weet je wie er aan de beurt is om weer bijvoorbeeld een toiletreiniger te kopen.

3. Zorg voor een voorraad schuursponsjes, doekjes etc
(een goed paar rubbere handschoenen is bijvoorbeeld ook geen overbodige luxe)
Goede spullen maken het makkelijker om schoon te maken. Zorg alleen wel dat je doekjes regelmatig vervangt anders maak je de boel alleen nog maar viezer dan het al was (brrr...)

4. Spreek elkaar aan op het schoonmaakgedrag
Natuurlijk zijn er mensen die zich nergens iets van aantrekken maar andere zullen toch door de sociale controle hun taken (beter) uit gaan voeren. Meestal als er een of een paar beginnen met schoonmaken zullen er meer volgen.

Ik was begin deze maand even in Nederland voor een lang weekend en ik ben ook nog even in mijn/haar kamer geweest.(onderhuur) Ze houdt de kamer redelijk netjes en schoon dus dat was wel een beetje een opluchting voor mij. Je weet namelijk nooit wat iemand uitspookt in je kamer als je hem in onderhuur hebt.
Daarentegen waren de gezamelijke ruimtes (douche en toilet) niet zo schoon..... Die waren dus echt 3 maanden niet schoongemaakt!! (Ja ik was op dat moment 3 maanden weg). Vieze pot, vieze vloeren, hele vettige douche met een doucheputje vol met haren (het water stond er nog in van de vorige douchebeurt) waardoor het water niet meer weg liep. Bah, bah en bah!
Na deze constatering even goed doorgeademd en de onderhuurster en een van mijn  huisgenoten aangesproken over de smeerbende. De onderhuurster zal in ieder geval ff een grote schoonmaak houden als ze de kamer verlaat zodat ik niet in een vieze bende terug kom.
Mijn andere huisgenoot nam het niet al te serieus en zei letterlijk dat hij er weer naar uitkijkt dat ik terug kom... Niet alleen omdat ik zo gezellig ben maar vooral dus omdat ik zo'n poetsmus ben haha.
Blijkbaar kunnen zij prima leven met die viezigheid maar mij niet gezien.

Het is dus een feit dat ik de enige ben die het huis schoon maakt. Moest me ook een beetje inhouden om niet een emmer met sop te pakken om de boel te gaan schoonmaken. Ik vertik het om in een vieze ruimte te leven en als mijn 2 andere huisgenootjes daar lekker van willen profiteren... so be it!

Hoe schoon is of was jullie studentenhuis? en hoe gaan/gingen jullie hier mee om?

4 opmerkingen:

  1. In een ver verleden (oma verteld!) was het in het begin ook een puinhoop in het studentehuis waar ik woonde. Er waren wel roosters maar niemand hield zich eraan. Toen hebben we met z'n allen besloten om tot een ander systeem over te gaan. We gingen met z'n allen meer betalen (we hadden een huisoudste die dat soort dingen regelde) en er kwam een inteken lijst voor de wekelijkse schoonmaak klussen. We waren met 15 mensen en er waren altijd wel mensen die veel schoonmaakten omdat ze geld nodig hadden en mensen die nooit schoonmaakten omdat ze er geen zin in hadden. Zelf maakte ik ongeveer net zoveel schoon dat ik het geld dat ik meer moest betalen eruit had. Zo was iedereen blij en als je ervoor betaalt is het ook veel makkelijker om er iemand op aan te spreken als je vindt dat ze het niet goed gedaan hebben! Ik vind het niet kunnen dat jij kennelijk als enige de gezamelijke ruimten schoonmaakt! Als je bovenstaand systeem invoert, hou je er tenminste nog geld aan over! Ik weet ook van studentehuizen waar wekelijks een schoonmaker wordt ingehuurd! Hoe dan ook, ik zou zorgen voor een ander systeem als ik jou was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gelukkig heb ik geen 14 huisgenootjes, in mijn geval zijn het er maar 4 waarvan er 2 op mijn etage wonen.
      Misschien dat dit systeem goed werkt voor een groot traditioneel studentenhuis maar ik vrees dat het voor mijn studenten "huisje" niet gaat werken :)

      Verwijderen
  2. met zoveel huisgenootjes is het wel handig om bepaalde afspraken te maken en ze na te komen ik denk wel dat als niemand iets doet het een grote puinhoop wordt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb zelf een huisgenootje die alleen niets doet. Is wel vervelend want de andere 4 doen wel netjes hun taak. Wij hebben het huis in 5 delen gesplitst. Maar dit betekend dat diegene die na hem komt elke keer van 2 weken moet opruimen

      Verwijderen