Onderwerpen

zondag 13 mei 2012

Achterstand rekeningen betalen

Veel mensen hebben weleens een betalingsachterstand gehad. Dat kan komen doordat er niet genoeg geld beschikbaar is of doordat sommige mensen een struisvogelpolitiek hanteren. Rekeningen worden niet meer open gemaakt en de administratie loopt in het honderd.Vooral in de huidige economische crisis lopen de betalingsachterstanden op, vooral in het bedrijfsleven.
En deze achterstanden hebben gevolgen, zowel emotioneel als financieel. Zo worden er hoge kosten in rekening gebracht voor betalingsherinneringen, incasso's, aanmaningen en in het ergste geval, de deurwaarders. De totale kosten die je dan moet betalen worden dan een stuk hoger. Het wordt dus allemaal erger en erger.
Ook de emotionele lasten zijn niet mis, voor gezinnen is de situatie vaak schrijnend en er ligt een grote last op de schouders van de ouders. Er ontstaan spanningen en ruzie en dat heeft effect op het hele gezin. Financiële problemen veroorzaken stress en sommige mensen worden er zelfs ziek (depressief) van.

"Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en de NVVK maken zich zorgen om het groeiend aantal consumenten dat moeite heeft met het betalen van de rekeningen. Ruim 30% van de Nederlanders loopt achter met betalingen en ruim 70% van hen heeft meerdere soorten schulden; ze staan niet alleen rood, ook automatische incasso's worden geweigerd en aanmaningen voor het betalen van de huur of hypotheek vallen op de deurmat. In 2009 was dat nog maar 56%, zo blijkt uit onderzoek* van het Nibud." 
(16 maart 2012)

In het ergste geval raken mensen hun huis bijvoorbeeld kwijt of moeten ze de schuldsanering in. Al met al geen pretje dus... op www.zelfjeschuldenregelen.nl kunnen consumenten tips krijgen om hun problemen aan te pakken, een goed initiatief! De site is van het Nibud en het NVVK.

Sommige mensen hebben over het algemeen gewoon veel moeite om hun rekeningen op tijd te betalen.
Nu maak ik het aan den lijve mee omdat ik mijn kamer heb onder verhuurd. Het meisje dat mijn kamer huurt heeft er blijkbaar moeite mee om op tijd de huur naar mij over te maken.
In ons huurcontract heb ik netjes vermeld dat de huur uiterlijk op de 1e van de maand moet zijn overgemaakt.
Voor de maand mei was ze bijvoorbeeld ruim een week te laat. Nu ben ik vrij geduldig geweest en heb ik eerst een smsje gestuurd ter herinnering. Maar na een week toch een dringend mailtje verstuurd dat ik gewoon op tijd de huur wil ontvangen. Afspraak is afspraak zou ik zeggen.
Gelukkig is de onderhuur situatie maar tijdelijk.

Zo ook mijn vriend, hij kan ook absoluut niet zijn rekeningen op tijd betalen, vaak betaald hij pas zodra er dreig brieven op de mat vallen. Dit leidt dan ook regelmatig tot discussies en helaas rept hij inmiddels geen woord meer over zijn financiën en zie ik ook nooit meer ergens brieven liggen. (Zal hij wel zorgvuldig opbergen ergens). Tja, het zit in mijn natuur om mensen op hun fouten te wijzen (niet altijd mijn beste eigenschap helaas). En hij is het zat om de les gelezen te worden.

Persoonlijk heb ik zover ik me kan herinneren nog nooit een rekening te laat betaald en heb ik nog nooit rood gestaan. Ik betaal liever te vroeg dan te laat en bovendien spookt het feit dat ik iets moet betalen constant door mijn hoofd zodat ik het niet kan vergeten. Eerlijk gezegd doe ik niet aan automatisch incasso omdat ik zelf wil bepalen op welk moment ik betaal. Voor mensen die regelmatig vergeten bijvoorbeeld de huur op tijd over te maken is het natuurlijk wel een goede uitkomst.

Hebben jullie weleens betalingsachterstanden (gehad)?


3 opmerkingen:

 1. Wij hebben nog nooit betalingsachterstanden gehad! Gelukkig maar! Wel merk ik dat ik minder goed rond kan komen. Ik sta nu 800,00 euro rood. Morgen komt er 500,00 euro binnen en de 24ste ons salaris en vakantiegeld. Het vakantiegeld gaat rechtstreeks naar de spaarrekening. Ik weiger geld van de spaarrekening te halen om roodstand te compenseren, want dan is bij mij het eind zoek! Ik hanteer nu het vrekkenmantra: geen overbodige zaken kopen, alleen wat echt noodzakelijk is. Zo loop ik mijn roodstand in!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb gelukkig ( op de hypotheek na, die we extra aflossen ) nog nooit een schuld gehad.
  Ook kan ik niet rood staan, dat ik heb ik opgeheven.

  Deboord

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik beken...en dat is eigenlijk best wel raar want ik ben wel zuinig, heb van mijn kleine inkomen zelf spaargeld gooi geen geld over de balk. Het was bij mij een gruwelijk hekel hebben aan administratie en het voor mij uit schuif en dat in combinatie met een chaotisch zelf etc etc. Dit was voor mij een hele dure hobby.

  nu heb ik voor mijn doen alles netjes in 2 mappen en ik heb met mezelf de afspraak gemaakt: Rekening binnen meteen afhandelen het blijft een vervelende klus ook als ik het voor mij uitschuif.

  @ anoniem, ik wil niet zeuren maar heb jij enig idee wat het je uiteindelijk kost om in het rood te staan op je betalingsregeling? je laat een besparing liggen..

  BeantwoordenVerwijderen