Onderwerpen

dinsdag 15 mei 2012

Ecologische voetafdruk Nederland

Vandaag kwam ik het onderstaande artikel tegen op rtlniews.nl

"Nederlanders leven op veel te grote voet. Als iedereen in de wereld net zoveel zou consumeren als de gemiddelde Nederlander in 2008, zou er 3,5 aarde nodig zijn om dit mogelijk te maken.
Dat blijkt uit het tweejaarlijks verschijnende Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Nederland staat op de negende plaats van landen die de aarde het meest uitwonen. Twee jaar geleden stond Nederland nog op plek 11.

Ecologische voetafdruk
De overconsumptie van Nederlanders wordt uitgedrukt in de zogenoemde ecologische voetafdruk. Dat getal geeft weer hoeveel grond een bepaalde bevolkingsgroep nodig heeft om zijn consumptiepatroon te kunnen volhouden en zijn geproduceerde afval te verwerken. De drie landen die het zwaarst beslag legden op de aarde waren Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

Grond uitgeput
De ecologische voetafdruk van Nederland was in 2008 6,34 mondiale hectare. Dat betekent dat Nederlanders ruim zes keer zoveel grond nodig hebben als in het land aanwezig is. Nederland is dan ook sterk afhankelijk van import uit andere landen. Zo wordt de grond van arme landen uitgeput. Juist daar is het aantal dieren en planten de afgelopen 40 jaar fiks afgenomen, blijkt uit het rapport. De soortenrijkdom op de aarde daalde van 1970 tot en met 2008 met bijna 30 procent. In de tropen was dat percentage zelfs 61.

Vooral veel CO2
Nederlanders stoten vooral veel CO2 uit omdat ze erg veel energie verbruiken, aldus Natasja Oerlemans (WNF). Zij is deskundige op het terrein van de ecologische voetafdruk. Nederlanders reizen relatief veel met de auto en het vliegtuig en ook huizen zijn lang niet altijd goed geïsoleerd. Ook eten Nederlanders veel vlees en zuivel, waar veel landbouwgrond voor nodig is. "Voor de productie van vlees en zuivel is veel meer grond nodig dan voor de productie van graan."

Het is een feit dat onze manier van consumeren niet goed is voor het milieu. We zullen vroeg of laat flinke problemen tegen gaan komen als de olie opraakt, de klimaatveranderingen verergeren en er voedseltekorten ontstaan omdat er niet genoeg voedsel kan worden verbouwd om de wereldpopulatie te voeden. Een ding is zeker: WIJ zijn de oorzaak van al die problemen en de toekomstige generaties zitten met die problemen opgescheept.

Niet zo mooi dus dit bericht. Je zou je bijna gaan schamen omdat je een Nederlander bent. Maargoed wij in blogland doen in iedergeval ons best om het energieverbruik te reduceren, zo min mogelijk met de auto te reizen en minder vlees te eten.(toch?)
Zo denk ik ook "het begint allemaal bij jezelf". Zolang wij mensen met onze berichten inspireren om naast het financiele belang ook het milieu te steunen door te consuminderen komen we stapje voor stapje dichterbij een betere wereld.

3 opmerkingen:

  1. Ik ben "No impact man" van Colin Beavan aan het lezen. Hij vond ook dat het anders moest en voegde de daad bij het woord door zelf actie te ondernemen! Een zeer boeiend boek dat ook humoristisch geschreven is en je zeker aan het denken zet. Hier nog een link: http://noimpactweeknl.files.wordpress.com/2010/09/niw2011-handleiding.pdf

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben benieuwd wat jouw ecologische voetafdruk is! Ik kwam uit op 5.8 en was zwaar teleurgesteld..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de ecologische voetafdruk even op internet berekend en ik kom uit op 2,9. Maar het kan natuurlijk altijd beter :)

    BeantwoordenVerwijderen