Onderwerpen

vrijdag 21 december 2012

Internet en tv delen

In mijn studentenhuis gaan er 2 van de 5 huisgenoten binnenkort verhuizen. Een daarvan heeft altijd gezorgd voor internet en televisie in het huis. We betaalden allemaal 8,40 p.m. om alle kosten te dekken. Prima geregeld dus.
Op zich had ik mijzelf aangediend om het abonnement over te nemen maar schijnbaar kan dat niet meer bij Ziggo. Het is tegenwoordig persoonsgebonden en volgens mij willen ze ook gewoon meer geld verdienen. Bij een nieuw abonnement moeten er ook weer aansluitkosten worden betaald..

Ze heeft het abonnement nu dus opgezegd omdat ze eind deze maand weg is. Tot en met 20 januari hebben we nog internet en televisie in huis. Voldoende tijd om iets anders te regelen.
Als iedereen in huis netjes bijdraagt aan de kosten zou ik graag weer een abonnement op mij nemen. Het probleem is dat er 2 huisgenoten zijn die profiteren van het abonnement maar hun deel nooit betaald hebben.. Voor de een is dat 6 maanden en de ander al een jaar lang. a

Ik heb zelf geen zin in profiteurs en wil het liefste ook niet steeds achter mijn geld aan. Natuurlijk kan ik internet eventueel beveiligen en het wachtwoord veranderen als iemand niet betaald maar dat is toch weer gedoe. Bovendien kan ik tv niet afschermen voor mijn huisgenoten tenzij ik voor digitenne zou kiezen volgens mij.

Nu heeft mijn huisgenoot in ieder geval iedereen per mail op de hoogte gesteld van de situatie met nog een dringend verzoek tot betalen voor de andere 2. Ik wacht nog even af of iemand anders misschien een abonnement op zijn naam wil. Dat zou voor mij beter uitkomen. Binnenkort maar even op de deuren kloppen.
In het nieuwe jaar heb ik 2 nieuwe huisgenoten en ik kan nu nog niet beoordelen wat voor mensen dat zijn. De overige 2 zijn niet echt betrouwbaar gebleken. Het is natuurlijk ook weer overbodig als we allemaal individueel abonnementen gaan aanschaffen terwijl we prima kunnen delen. Best een dilemma dus.

Wat voor een abonnement hebben jullie en wat zouden jullie doen in mijn situatie?

10 opmerkingen:

 1. Ik heb hetzelfde gehad toen ik nog in een studentenhuis woonde. 1 had het internet abonnement afgesloten en 3 andere huisgenoten betaalden mee. Nou ja, eentje betaalde ineens niet meer. De huur ook niet bleek later en werd er naar 3 maanden uitgezet, naar mijn geld kon ik dus fluiten. Beetje jammer, ik regelde alles en uiteindelijk moest ik dus 3 maanden dubbel betalen.
  Ik zou er even goed over nadenken wat je doet. Ik zou inderdaad het wachtwoord veranderen als iemand niet betaald. En misschien ook een contractje opstellen dat de maandkosten variabel zijn, dus als iemand niet (meer) betaald de volgende maand de kosten hoger zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Of je laat mensen een half jaar vooruit betalen (ongeveer 50 euro, dat moet toch te doen zijn?) en je verandert elk half jaar het wachtwoord. Wat een klaplopers, trouwens, zeg! Ik heb ook een tijdje internet gedeeld met mijn buurman, maar altijd netjes betaald, per automatisch incasso.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou denk ik ook zorgen dat ik ze kan afsluiten als ze niet betalen, d.m.v. een wachtwoord of een stekkertje wat eruit gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet meebetalen vind ik laks en profiteurs.
  Kun jij evt. niet meeliften bij de buren tegen betaling?
  Als ik jou was zou ik het abonnement niet op me nemen,
  dan kun je voor onverwachte kosten komen te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een profiteurs zeg. Ik zou als ik jou was afwachten of iemand anders een abonnement wil nemen. Straks zit jij met wanbetalers.
  Of je moet inderdaad met wachtwoord gaan werken of vooruit betalen. Maar in beide gevallen heb je er toch een zorg bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij mijn zoon in het studentenhuis heerst eenzelfde gedachte. Daarom heeft hij een internetabonnement voor zichzelf genomen en televisie heeft hij geen tijd voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Da's niet leuk van die twee. Druk ik me zachtjes uit, want het natuurlijk gewoon schandalig gedrag.
  Maar wat is wijsheid. Ik weet niet of ik de ergernis zou willen hebben dat ik zou betalen voor een abonnement en idd achter mijn centen aan moet lopen of ze stomweg niet krijg.
  Ik zou toch een manier proberen te vinden waarop jij kan bepalen wie er met je mee lieft op je abonnement.
  Ik weet wel dat mijn broer en zus samen een twee onder een kap wonen hebben en als mijn broer storing heeft dan logt hij gewoon in met het wifinummer van mijn zus. Gaat uitstekend. Dus dat kan je ook nog doen. Zelf afsluiten en je wificode alleen aan meebetalende mensen geven en euh..vooruit betalen hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hm...ik zou in ieder geval gaan voor een constructie waarin je klaplopers er in 1 keer uit kunt gooien.

  Wat mij overigens eenvoudiger lijkt: iedereen die mee wil liften vooraf (dus voor het afsluiten van het abonnement) voor een half jaar of jaar vooruit laten betalen.

  Dat scheelt gedonder. 8,50 x 12 is 102 euro. Dat moet te doen zijn (en de helft daarvan zeker).

  Een maandelijkse constructie zou ik met klaplopers in huis sowieso niet doen, omdat je de kans hebt dat huisgenoten hen het wachtwoord geven en je constant achter je geld aan mag.

  Groetjes, bespaarzuinig

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik zou zelf een abonnement nemen en met een jaar vooruitbetaling de rest van de mensen die willen meedoen het wachtwoord geven...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zelf een abbo kopen! Stel dat hij of zij niet betaald zit jij zonder televisie of andersom!

  BeantwoordenVerwijderen