Onderwerpen

woensdag 29 februari 2012

Maand februari

De maand februari is een dure maand geworden. Zeker door mijn verhuizing naar Parijs. Ik heb al mijn uitgaven weer in Excel gezet, wat best lastig was aangezien ik veel en vaak geld heb uitgegeven.
Nu had ik wel verwacht dat er wat verschil zou ontstaan tussen mijn geldbedrag in Excel en de werkelijkheid maar geen verschil van 209,10 euro! Ik heb alles nagekeken maar snap werkelijk niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen :( Vorige maand was het verschil slechts 0,14 eurocent.


Inkomsten

Salaris bijbaan
799,38
Onderhuur + borg
700
Zakgeld
75
Extra’s
200
Spaargeld overgeboekt
3000
 Bijdrage ouders
 1500
TOTAAL
6274,38


Uitgaven

Huur
4451
Verzekering
61,34
Tv/internet
8,40
Telefoon
75,67
Eten/drinken
117,25
Boodschappen
132,56
Huishouden
81,28
Kleding
320,60
Uitgaan
103,30
Persoonlijke verzorging
32,93


Vervoer
173,80


TOTAAL
5558,13


- Het bedrag aan huur is zo hoog omdat ik alles vooruit heb betaald voor Parijs. Ook de kosten voor het Hostel heb ik hieronder gebracht.
- Verzekering is hoger dan normaal vanwege het een eenmalige lang buitenland premie
- Voor mijn franse telefoonnummer heb ik 50 euro betaald (prepaid) en 75 euro tegoed gekregen
- Eten/drinken, boodschappen, uitgaan, huishouden en persoonlijke verzorging... Tja, wat kan ik er van zeggen... Veel geld aan uitgegeven.
- Voor de hoge kosten van de kleding heb ik 200 euro extra gekregen van mijn moeder :) Ik ben heel blij met mijn nette kleding voor op stage.
- Vervoer heeft me een flinke duit gekost vanwege 4x week abonnement voor het openbare vervoer, plus vooruitbetaald voor een maand abonnement voor maart.

Mijn startbedrag voor maart is 962,94. Helemaal goed :) Hier moet ik een heeeeel eind mee komen!

zondag 26 februari 2012

Emotioneel eten

Nu ik een week in mijn kamer verblijf hier in Parijs, heb ik me helemaal gek gekocht aan etenswaren en lekkernijen. De schade is duidelijk te zien in mijn wekelijkse boodschappen uitgaven links op het blog. Natuurlijk heb ik ook een basis aangelegd maar ik koop ook lekkers zoals koekjes, olijven, het lekkerste beleg, dure hapjes etc. Nu kan ik maar een ding constateren: Ik voel me alleen en dan wil je jezelf iets lekkers gunnen.
Echt een soort troost voedsel dus.. 
Vaak zie je of lees je wel verhalen over emotioneel eten. Nu dacht ik altijd, hier heb ik mooi geen last van! Nou val ik toch mooi door de mand. Ik vind mezelf toch stiekem een beetje zielig zo alleen in Parijs. Dus hop eten! en veel geld uitgeven! Alsof dat troost biedt (nou ja, heel even misschien).
Als je emotioneel eet dan bedenkt je excuses om te kunnen eten. Bovendien is dit een van de grootste oorzaken voor overgewicht. 

Als je er wat langer over nadenkt dan herken ik dit gevoel heel goed. Als je je rot voelt verlicht shoppen tijdelijk je nare gevoel. "Ach, gun ik mezelf eens wat" Dit is niet bepaald consuminderen natuurlijk..... Je koopt namelijk dingen niet met je verstand maar met je gevoel. Ik wil dit en ik wil dat! Terwijl ik normaal echt moet denken: Heb ik dit nodig? Heb ik er geld voor? etc.Nu heb ik gelukkig op dit moment wel wat te spenderen.  Mijn salaris van mijn werk is namelijk net binnen: 800 euro! :) 
Hiermee kan ik heel wat (troost) spullen en voedsel van kopen ;) Nee oké, ik moet mezelf tot een halt roepen want dit slaat natuurlijk nergens op. Hopelijk voel ik me snel wat beter dan wordt het allemaal een stuk gemakkelijker. Ik ben vanmiddag even lekker naar de bioscoop geweest, voor de film Albert Nobbs. Goede afleiding :) En het koste maar 6 euro.

Ga jij weleens voor gaas als je je emotioneel minder voelt?

zaterdag 25 februari 2012

Zwervers van Parijs

Na 3 weken Parijs valt me een ding erg op, je ziet hier heel veel zwervers en daklozen. Vooral in de metro's. Meestal zijn het mannen, die soms in groepjes opgerold in een hoekje samen liggen te slapen overdag. Of soms ligt iemand zomaar in een hoekje, zonder deken, kussen of spullen. De metro's zijn behoorlijk warm in vergelijking met de temperatuur buiten. Dus op die manier hebben ze het in ieder geval niet koud.
Er zitten ook overal mensen te bedelen of soms proberen ze wat muziek te maken in de metro om wat te krijgen. In Nederland wordt je nauwelijks geconfronteerd met zwervers en daklozen. In Parijs kom je dagelijks tientallen van dit soort mensen tegen. Je kijkt er bijna niet meer van op na 3 weken.

Gisteren stond er een net vrouwtje in het metro station, met alleen een bordje "Ik heb honger". Het had zo mijn eigen moeder kunnen zijn. Op een of andere manier raakte dit me. Ik zag dat iemand haar een banaan gaf, waar ze duidelijk blij mee was.
De metro's zijn ontzettend druk, vooral in de spits. Er lopen honderden, misschien wel duizenden mensen langs. En bijna niemand geeft wat.
Wat is het verhaal achter zo'n vrouwtje? Ik zal het nooit weten, want je loopt door, naar huis zoals iedereen... Je hebt genoeg te eten, een dak boven je hoofd en een warm bed. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

vrijdag 24 februari 2012

Kamer in Parijs

Zo! Daar zit ik dan in mijn kamer in Parijs. Dit is wel even wennen, een kleine kamer. Maar heel veel zal ik er niet zitten met mijn stage :) De 2 douches en een hele simpele keuken met 2 kleine kookplaatjes en een magnetron zijn gedeeld met de etage. Ik schat zo'n 20 kamers.
Helaas waren er geen dekens of kussens aanwezig in de kamer. Die heb ik gekocht voor 35 euro; 2 kussens en een deken. Gelukkig heb ik wel een kleine koelkast (zonder vriesvak). Die heb ik inmiddels een beetje gevuld met wat basisproducten. Denk aan boter, water, sapje, yoghurt, komkommer, paprika, ham, kaas, jam, chocopasta etc.

Tot nu toe merk ik dat heel veel producten duurder zijn hier in Parijs, welke supermarkt ik ook kies. Het is moeilijk producten uitkiezen zo in het buitenland. Veel producten zijn anders of totaal nieuw voor me. Terwijl andere producten zoals pindakaas, hagelslag, pickwick thee, sultana's, lekkere (Nederlandse) melk, yoghurtdrinks(die niet mega zoet zijn) tot nu toe nergens te vinden zijn... 
 Ik wil eigenlijk nu niet te veel stilstaan bij mijn uitgaven. Ik hou het natuurlijk zo netjes mogelijk bij maar de kosten zullen hier nou eenmaal hoger zijn dan in Nederland. Vooral omdat ik niet alles kon meenemen vanuit Nederland, ik moet hier weer een nieuwe basis gaan aanleggen. "So be it"

Door het slechte slapen en eten de afgelopen weken ben ik behoorlijk verkouden geworden. Ik probeer dus een beetje gezond te eten door elke dag weer fruit te eten en aan de komkommer, tomaat en paprika te knabbelen. Koken heb ik tot nu toe nog steeds niet gedaan :S Ik kom elke keer pas 8 a 9 uur thuis en tja dan ga je niet meer uitgebreid staan koken. Een boterhammetje is dan voldoende, zeker als je in de middag warm eet op werk. 

zondag 19 februari 2012

Variabele kosten 2009

Kijk, toch nog mijn gegevens van 2009 kunnen vinden op mijn oude computer! In deze periode spaarde ik nog ;) Gemiddeld bijna 160 euro per maand, goede oude tijd! Ik kijk heel erg uit naar een periode waarin ik weer kan gaan sparen, dat heb ik altijd leuk gevonden.
Volgens het onderstaande tabel gaf ik in 2009 makkelijker geld uit aan kleding en aan eten en drinken. Ik denk dat de post eten en drinken zo hoog uitgevallen omdat ik "uit eten" ook in deze post heb laten vallen. 140 euro is wel heel veel, dat is nu wel anders :) Overall heb ik in 2009 in totaal het minste uitgegeven in vergelijking met 2010 en 2011.

Categorieën
Gemiddelde besteding per maand
Kleding
€ 105
Golf
€ 98
Spaargeld
€ 158
Boodschappen
€ 30
Eten/drinken
€ 139
Uitgaan
€ 30
Pers. Verzorging
€ 36
School
€ 16
Vervoer
€ 25
Overig             
€ 72
Vakantie
€ 60

Totale uitgaven per maand 2009: 611 euro
Totale uitgaven per maand 2010: 767 euro
Totale uitgaven per maand 2011: 616 euro

Het leuke is dat ik nu ook doelen voor 2012 heb gesteld die ik ga proberen te halen dit jaar!

zaterdag 18 februari 2012

Parijs tot nu toe - Picard

Zo even een kleine financiële update voor Parijs:

De 12 nachten die ik verblijf in het hostel kost me 400,40 euro, kan beter kan slechter. De bedden sliepen gelukkig goed en de douches waren schoon.
Gelukkig is mijn kamer in Parijs verder al betaald! Dus ik heb alleen nog 100 euro kosten per maand voor mijn kamer in Nederland.

Reizen voor 3 weken: 57,45 euro (50% wordt nog vergoed door mijn stagebedrijf)
Mooi metro systeem hier trouwens! De kaart Navigo (soort OV) kan je bij elke metro ingang opladen voor een week of een maand en de metro's komen om de 3 minuten aanrijden. Loopt allemaal op rolletjes.

Qua uitgaven aan eten is het een grote zooi, boodschappen doe ik niet echt dus het is allemaal heel lastig bijhouden. Ik pas me aan aan de mensen op stage. Dat betekend dus of  een warme hap eten of naar de Picard tijdens de lunch.
De Picard is een Franse supermarkt met alleen maar diepvries producten. Alles is diepgevroren: Brood, fruit, groente, vis, vlees en heel veel kant en klaar maaltijden. Alles is te bereiden in de magnetron.
Mijn collega's kopen hier regelmatig hun middag eten. Het grootste deel van de maaltijden in de supermarkt is ook van Franse afkomst: Quiches, slakken en andere "gastronomische" maaltijden.
Nu ben ik stiekem toch wel een beetje onder de indruk van die diepvriesmaaltijden. Het is snel, makkelijk en tot nu toe toch smakelijk! Ik heb in Nederland geen magnetron dus kocht ik nooit kant en klaar maaltijden.
Ik begrijp wel dat zo'n concept aanslaat in Parijs. Mensen hebben hier een druk leven en weinig tijd om lang in de keuken te staan. Toch willen deze mensen iets lekkers eten. Picard voorziet in die behoefte.
Daarbij komt het feit dat je geen eten hoeft weg te gooien, het bederft namelijk veel minder snel als het bevroren is. Mochten bijvoorbeeld je plannen veranderen dan hoef je alleen maar een bakje uit de vriezer te halen en hop, in de magnetron voor een aantal minuten en klaar!

Zo kocht ik gister middag een "tres chique" bakje pasta met groenten, coquilles, gamba's en pesto en een rode vruchten crumble als dessert voor in totaal 6,50. (Oké, niet bepaald goedkoop maar het was wel erg lekker)


Nu weet ik natuurlijk dat vers zelf bereid voedsel goedkoper en gezonder is. Maar voor mij is vers koken in Parijs nu wel erg lastig.
Wat vinden jullie? Zou deze supermarkt wat zijn voor in Nederland?

vrijdag 17 februari 2012

Geld en relatie

Als je in je eentje een huishouden regelt heb je alles zelf in de hand.
Maar als je gaat samenwonen dan moeten er veel gezamenlijke beslissingen genomen worden. Het leven wordt gemiddeld goedkoper. Je deelt de huur en ook door samen te eten bespaar je geld. Het is een volgende stap in een relatie. Het is een test, houdt de relatie stand in deze nieuwe situatie? Je bent niet meer alleen, je kan er geen rommeltje meer van maken, niet zomaar geld uitgeven, beslissingen maken etc.
Volgens meerdere bronnen zijn geldproblemen en schulden een van de bekendste oorzaken van een partner ruzie.

Nu heb ik al ruim 5 jaar een relatie. Op een gegeven moment is de volgende logische stap samenwonen. Echter is de heer in kwestie alles behalve een verstandige consuminderaar. We zitten op het gebied van geld eigenlijk nooit op een lijn. Sparen heeft meneer nooit gedaan (hij is inmiddels 30) en heeft in zijn turbulente leven voornamelijk schulden gemaakt (zo'n 30.000 euro).
Bovendien vind hij mijn uitgavenpatroon overdreven zuinig. (Tja....)
De vraag is of het ooit zal samengaan, mijn en zijn uitgaven patroon en onze verschillende gedachtegangen. De tijd zal het leren.

Aan de ene kant zou ik graag gaan samenwonen maar het feit dat ik nog studeer en hij nog schulden heeft houdt me tegen. Voorlopig zit ik lekker op mijn kamer, waar ik ook graag wil blijven wonen als ik ben afgestudeerd.  Ik sta ingeschreven bij de woningbouw maar het kan helaas jaren duren voordat ik in aanmerking kom voor een huurhuis.

Loopt bij jullie alles op rolletjes? Of hebben jullie ook wel eens meningsverschillen over geld?

maandag 13 februari 2012

Buffer student?

Om onverwachte kosten te kunnen opvangen behoor je te beschikken over een financiële buffer. Dat lukt niet iedereen en vooral bij studenten zijn buffers vaak ver te zoeken.
Hoe vaak hoor je niet iemand zeggen dat ze geen geld meer hebben aan het einde van de maand?

Toch zijn deze buffers belangrijk. Waarom? Omdat je een kapotte fiets, computer, stofzuiger etc. vaak niet van te voren kan voorzien. Daarnaast moet een student toch in september collegegeld betalen en boeken kopen. Daar moet ook voor gespaard worden. (tenzij je gesponsord wordt)
Naar mijn mening moet je ook als student een buffer leren opbouwen. Nu snap ik natuurlijk dat het niet altijd mogelijk is voor iedereen. Maar als je het jezelf nu al aanleert dan werkt het alleen maar in je voordeel in de toekomst.
Zelf heb ik altijd een buffer gehad, waardoor ik nooit nee hoefde te zeggen tegen een vakantie, een avondje  uit en dergelijke. Verder kan ik altijd kapotte spullen vervangen en nieuwe (nodige) spullen ten alle tijden kopen. Zo was het heel fijn om op kamers te gaan met een buffer achter de hand.

Maar hoeveel buffer heb je als student nou nodig?
Volgens diverse buffer bereken sites heb je toch wel een buffer nodig van 3600 euro. Maar volgens mij houden ze geen rekening met studenten. Zelf vind ik 3600 een hele! mooie buffer voor een student maar niet echt realistisch.

Want wat zie ik op internet via het Nibud?

"De gemiddelde studieschuld van studenten is sinds 2004 met meer dan 80 procent toegenomen, van 7.939 euro naar 14.657 euro per student in 2011. De verwachting is dat deze explosieve stijging zich de  komende jaren voortzet."


Studenten sparen niet, ze lenen, en veel! Ik kan het me bijna niet voorstellen om zoveel schuld te hebben.
Oké, ik geef toe: ik leef geen flitsend studentenleven, wat in de ogen van vele medestudenten als "saai" wordt gezien. Daarbij heb ik tot mijn 23e thuis gewoond en heb ik een noodpotje meegekregen van mijn ouders.

Natuurlijk is lenen bedoeld voor mensen die het echt niet zelf kunnen betalen. Maar het is tegenwoordig zo gemakkelijk om te lenen bij het IB en de rente is laag. Studenten "nemen het er soms gewoon lekker van" en leven een groots studentenleven omdat je maar "een keer jong bent".
Wat een instelling, je kan best een leuke studententijd hebben zonder zo veel geld. Maar als iedereen op grote voet leeft dan volgen er steeds meer. Je wilt natuurlijk niet buiten de boot vallen.

De instelling van mijn generatie en allen daarvoor moet gewoon veranderen. Geef alleen het geld uit dat je echt hebt! Lenen is alleen bedoeld als noodoplossing en niet om er lekker van te gaan leven.

zondag 12 februari 2012

Tips stage in het buitenland

Niet iedereen komt er mee in aanraking, maar voor diegene die wel van plan zijn om in de toekomst naar het buitenland te gaan heb ik een paar tips verzameld. Een stage in het buitenland is een unieke ervaring die ook nog eens goed op je CV staat.
In mijn geval kreeg ik op school geen voorlichting voordat ik op stage ging naar het buitenland. Ik heb het wiel zelf moeten uitvinden. Zonde van de energie zou ik zeggen. Gebaseerd op mijn eigen ervaringen heb ik een lijst met handige punten opgesteld.
Waar moet je op letten als je in het buitenland stage gaat lopen?

Je kan al lang van te voren al informatie gaan inwinnen:

- Lees je uitgebreid in op het internet
- Vraag anderen om ervaringen
- Vraag informatie op school

Praktische zaken

- Vraag een creditcard TIJDIG aan (niet zoals ik dus) Want hier gaan meestal 2 weken overheen

- Verzeker je goed voor je reis, meestal betekent dit dat je een lang buitenland verzekering moet afsluiten

- Probeer je kamer onder te verhuren, dit scheelt behoorlijk in de kosten. Of zeg je huur tijdig op.

- Vraag een buitenlands telefoonnummer aan. Dit scheelt in de kosten als je gebeld wordt vanuit het buitenland en het is goedkoper binnenlands bellen.

- Zorg dat je paspoort gedurende de hele periode geldig is. Ik ben er zelf nu pas achter gekomen dat mijn paspoort in mei verloopt, OEPS..

- Soms is het handig om een buitenlandse rekening te openen. Bijvoorbeeld voor het ontvangen van je stagevergoeding


- Mocht je medicijnen gebruiken, neem een voorraad mee. Mochten inentingen nodig zijn, laat je tijdig inenten.

- Vraag een OV-vergoeding aan voor de periode in het buitenland, dan krijg je per maand ongeveer 91 euro. Vergeet niet je OV stop te zetten voordat je weggaat anders krijg je niks!

- Vraag een uitwonende beurs aan mocht je die nog niet hebben.

- Maak voor jezelf een lijst met spullen die je echt moet meenemen.
- Maak een lijst met dingen die geregeld moeten worden en werk ze af.

Helaas ben ik een student geweest die bijna overal te laat achter kwam. Daarom dit lijstje voor iedereen die zich wel goed wil voorbereiden op zijn stage in het buitenland. Een goede voorbereiding is het halve werk!

zaterdag 11 februari 2012

Kijkje in mijn kamer in Leiden

Voorlopig zit ik nog in een hostel waar ik geen foto's van zal publiceren, daar wordt niemand wijzer van :p Aangezien ik nog even moet wachten op mijn kamer in Parijs wilde ik jullie nog een tour geven van mijn kamer in Leiden.
Toen de kamer volledig leeg was voor vertrek heb ik een aantal foto's gemaakt, wat me handig leek in het geval dat er iets gebeurt. Alle spullen blijven staan voor de onderhuurster.
Dus hierbij dus een aantal foto's:Het is voor mij echt een paleis in Leiden. Hier ga ik voorlopig nog niet weg!

vrijdag 10 februari 2012

Eten in Parijs

Dankzij het feit dat ik in een hostel verblijf is het onmogelijk om te koken voor mezelf. Tot nu toe heb ik niet echt gezond gegeten...

De Fransen eten warm in de middag en niet zo'n klein beetje ook! Ze hebben anderhalf uur middag pauze en gaan dan vaak naar een restaurant om te eten.
Woensdag eten in een Italiaans restaurant
Donderdag Doner Kebab eten in een restaurant
Vrijdag eten bij de McDonalds

Heel erg gezond dus haha! Ze gaan met bijna het hele team en als ik een beetje contact wil leggen moet ik toch wel mee. Niet dat ik iets begrijp van de gesprekken aangezien ze super snel Frans praten...

Morgen is het weekend en dan kan ik misschien wat gezonds kopen, zoals fruit ofzo. S'avonds eet ik eigelijk niet meer warm omdat ik dan nog redelijk vol zit en toch weer vroeg ga slapen.
Zal blij zijn als ik in een echte eigen kamer kan slapen!

donderdag 9 februari 2012

Aangekomen in Parijs

Zo, nu heb ik even rustig de tijd om een berichtje te schrijven voor mijn blog :)
Dinsdag om 1 uur aangekomen in Parijs met de auto en een nachtje bij een kennis geslapen. Vervolgens bleek dat er geen kamer beschikbaar was in Parijs :-| Nou lekker dan! Gister dus de hele dag naar een hostel gezocht waar ik de komende 12 dagen kon verblijven. Gelukkig kreeg ik vrij van werk om alles te regelen. Vanaf 20 februari kan ik wel die beloofde kamer in. En daar betaal je dan 4450 euro voor!!
Nu zit ik dus in het St Christoffers Inn in het noorden van Parijs. Waar ik max 3 weken mag verblijven terwijl de andere hostels die ik heb gesproken een maximum van 8 a 10 dagen hebben.
Ik mag het nu dus ook allemaal zelf betalen en het bemiddelings bureau helpt niet meer. Eigenlijk zou ik toch stampij moeten gaan maken?! Maar ik weet niet hoe :S

Voor het hostel betaalde ik 240 euro voor 7 dagen, met ontbijt, locker en gratis wifi. Dan zit ik in een 6 persoons kamer met eigen badkamer. (stuk beter dan die gezamenlijke douchehokken)

Hou jullie op de hoogte!

vrijdag 3 februari 2012

Goedkeuring = Spullen inpakken

Hoppa, gisteravond las ik na mijn koopavond het mailtje: officiële goedkeuring voor mijn stage. Spannend!
Dus gisteravond meteen iedereen geïnformeerd en het geld overgemaakt voor mijn kamer in Parijs: 3550 euro. Gelukkig wilde mijn vader 1500 euro meehelpen, dat scheelt :)

Nu hopen dat ze een kamer kunnen reserveren voor begin volgende week. Ik heb ontdekt dat een vriend van mijn moeder (die met zijn partner zowel in Amsterdam als Parijs woont) aanstaande dinsdag naar Parijs zal rijden. Kijk, dat is dan wel aantrekkelijk en veel goedkoper dan een treinkaartje van de Thalys.
Als ik dinsdag vertrek heb ik tenminste iets meer ruimte om afscheid te nemen van vrienden en familie.

Vandaag nog even in de stad geweest met mijn moeder voor wat nette kleding, waar ik erg weinig van heb. En ik ben toch behoorlijk los gegaan! Zo kan ik het ene moment heel zuinig doen en het andere moment helemaal uit mijn dak gaan met uitgeven. Eigenlijk vind ik shoppen erg leuk. Normaal gesproken zorg ik dat ik überhaupt niet ga shoppen want dan koop ik niks ;)
En als ik dan toch ga is dit het resultaat:

Een redelijk net pak, jasje en broek.
Nette pantalon
Blouse                                            
Lang vestje                                      
4 topjes lange mouw            
Tank topje
2 treggings

Eigenlijk zou ik nog graag een nieuw paar schoenen kopen, wie weet vind ik nog een gaatje om even een winkel in te lopen. Nou heb ik ineens de smaak te pakken!
Maar goed, het belangrijkste is dat ik mijn reis naar Parijs goed ga voorbereiden. Nog maar 3 dagen te gaan.. Hoe onwerkelijk :) Ik heb al een deel van mijn spullen naar mijn ouders gebracht. Ik ga maar eens een planning maken voor de komende 3 dagen.

donderdag 2 februari 2012

Creditcard

Een klasgenootje zit momenteel al in Parijs en werkt bij hetzelfde bedrijf en verblijft in  hetzelfde gebouw. Een unieke kans om alvast wat informatie in te winnen, en dat heb ik dan ook gedaan.
Wat blijkt? Het eerste advies wat hij had was dat ik een creditcard moest aanvragen. Hij heeft 3 weken zonder internet gezeten omdat hij geen creditcard had. Je kan alleen internet krijgen in de woning als je een creditcard hebt. hmm.. Ik ben nou eenmaal geen fan van een creditcard maar heb hem inmiddels wel aangevraagd.
Internet is toch wel een van mijn primaire levensbehoeftes geworden. Ik zit toch elke dag behoorlijk wat tijd op het net.
Alleen duurt de aanvraag van een creditcard 2 weken, en dan ben ik al vertrokken! Iemand zal de kaart dus naar Parijs moeten sturen. Niet echt handig maar het kan niet anders.
Verder blijkt er geen keukengerei aanwezig te zijn... FIJN! Geen pan, geen pot, geen bord, geen bestek, geen glas etc. Ik kan toch moeilijk mijn hele huishouden meeslepen? Ik heb al zo veel spullen die mee moeten voor 5 maanden, dat is al zwaar genoeg.
Ook moet ik mijn eigen beddengoed en handdoeken meenemen. Hoop maar dat iemand me toch met de auto naar Parijs wil brengen, mijn vader of vriend. In de auto kan ik meer spullen meenemen.

Eerst wachten op goedkeuring van school... Ze maken het me wel moeilijk, zo kan ik de 6e niet beginnen. Hou jullie op de hoogte!

woensdag 1 februari 2012

Maand januari

Begin januari starte ik met een bedrag van 584,24 euro.
Wat heb ik deze maand uitgegeven?


Vaste Kosten                                 Januari
Huur             € 501,00


Vodafone abonnement  € 27,74
Internet + tv € 8,40
WA/Inboedelverzekering € 3,37Totale Vaste Kosten € 540,51
Variabele kosten Januari
Eten/drinken € 17,85
Boodschappen € 94,28
Huishouden € 20,58
Kleding
Uitgaan € 46,00
Pers. Verzorging € 54,10
Golf
School
Vervoer € 31,00
Cadeau's € 44,80
Overige € 175,32
Vakantie
Spaargeld
Totale Variabele Kosten € 483,93
TOTAAL € 1.024,44Mijn totale inkomen voor januari was 726,99 euro. Ik kwam deze maand 297,45 tekort waardoor mijn startbedrag voor februari lager is geworden. Hoe is dit tot stand gekomen?

- Nieuwe digitale camera gekocht (160 euro)
- Duur cadeau voor verjaardag vriend gekocht (42 euro)
- 2 x naar de Mc Donalds (13 euro) Schaam schaam......
- Bezoek aan de kapper + verlenging klantenkaart (38 euro)
- Niet binnen belbundel gebleven (28 euro)
- Avondje uit met vriend (32 euro)

Startbedrag februari: 286,95
Nieuwe ronde, nieuwe kans!