Onderwerpen

dinsdag 31 januari 2012

Bijbaantje aanhouden

Gister geregeld dat ik per 1 maart uit dienst ga vanwege mijn buitenlandse avontuur. Nu wilde ik heel graag weer terug in dienstverband komen zodra ik terugkeer uit Parijs. Gelukkig heb ik toezegging gekregen dat ik per 1 juli weer kan komen werken als vakantiekracht. Super fijn!
Zo hoef ik niet opnieuw een baantje te zoeken en kan ik meteen weer geld gaan verdienen. Aangezien ik mijn diploma niet voor september kan halen is dit wel een fijn vooruitzicht.
Tot 1 maart wordt een deel van mijn vakantiedagen opgemaakt en de rest uitbetaald plus mijn opgebouwde vakantiegeld. "Ka-ching";)
Voor februari krijg ik 15 uur meer uitbetaald, voor maart krijg ik 26,50 uur uitbetaald plus 90 vakantie uren en vakantiegeld voor 10 maanden werken.

Inkomsten
Januari: 600 euro
Geschat-->
Februari: 530
Maart: 550 + 450 +390 (+ 430 euro stagevergoeding) = 1820 euro!!

Toch wel een lekkere meevaller als ik in Parijs verblijf. Wie weet ga ik toch een dagje shoppen daar :)

zondag 29 januari 2012

Boodschappen week 4

Deze week weer veel bij mijn ouders gegeten. Een vriendin kwam gezellig langs om samen te eten waardoor ik toch weer ben gezwicht voor een bakje ijs voor ons tweeën. :)
Aangezien ik volgende week maandag bijna zeker naar het buitenland vertrek moet ik toch echt een beetje mijn voorraad gaan inventariseren en op maken. Zo heb ik bijvoorbeeld nog behoorlijk wat noten rijst staan. Toch maar eens goed googelen voor een lekker recept!


Boodschappen week 2 Waar? Prijs
Peterselie AH  € 0,99
Stokbrood AH  € 1,49
Chocolade ijs AH  € 3,75
Kruidenboter AH  € 2,29
Rode pepers AH  € 0,99
Walnoten AH  € 2,19
500gr gehakt AH  € 2,80
Mee-eten Vriend  € 5,00
 € 19,50

zaterdag 28 januari 2012

11 vragen award

Van Letten op de kleintjes heb ik de 11 vragen award gekregen. Het is dus nu mijn beurt om de vragen te beantwoorden op mijn blog. Misschien leren jullie me zo wat beter kennen :)


Hoe ben je aan het bloggen gekomen?
Ik lees al een hele tijd mee met blogs die over besparen en consuminderen gaan. De eerste blog die ik volgde was die van Budgetstudent, waarna Sparenbesparen volgde. Helaas zijn allebei de bloggers inmiddels gestopt. Mijn blogavontuur is eigenlijk spontaan ontstaan begin dit jaar. 

- Wat wil je met je blog bereiken?
Ik heb geen doel dat ik wil bereiken met mijn blog. Graag schrijf ik over mijn ervaringen en bespaar acties. Wie weet kan ik in de toekomst mensen inspireren net zoals ik ben geïnspireerd door andere blogs. 

- Waar erger jij je vaak aan?
Ik erger me het meest aan mezelf want die persoon is nou eenmaal de moeilijkste om mee samen te leven. Op dit moment zit ik in een fase van mijn leven dat ik nog druk bezig ben met het vinden van mijn draai.  

- Zie je de toekomst somber in of vol vertrouwen en waarom?
Ik zie de toekomst positief in want met een negatieve kijk maak je het leven niet beter. We moeten er het beste van maken en als we allemaal een steentje bijdragen aan de wereld dan komt het zeker goed.

- Wat is het beste advies wat je ooit hebt gehad?
Dat je je leven moet leiden naar de dingen die belangrijk zijn voor jou. Dat je leiderschap moet nemen over je eigen leven. 

- Wat zijn je hobby's?
Ik ben normaal een hele fanatieke golfster maar door een nare rugblessure heb ik 1,5 jaar geen wedstrijden meer kunnen spelen. Voor de toekomst hoop ik dat ik spoedig zal herstellen. 
Verder hou ik heel erg van koken, tuinieren en klooien met excel :)

- Wat is je favoriete gerecht?
Sushi vind ik stiekem heel erg lekker maar dat probeer ik niet te vaak te eten. Mijn eigen gemaakte favoriete gerecht is gamba's uit de wok met heel veel knoflook en kruiden. Verder maakt mijn vader fantastische hutspot en mijn moeder een overheerlijke spaghetti bolognaise. 

- Welke film zou je nog heel graag willen zien?
De Japanse film departures zou ik graag nog een keertje willen zien. Deze heb ik een hele tijd geleden in het kijkhuis gezien samen met mijn moeder en heeft grote indruk op me gemaakt. Het einde was hartverscheurend en de opbouw zo ontzettend mooi. Ik hou heel erg van dramafilms. 

- Als je drie dingen mee zou mogen nemen naar een onbewoond eiland voor een jaar welke dingen zouden dat zijn?
Mijn vriend zou mee moeten met een hengel en een klamboe(ik heb een hekel aan muggen). Ik doe het niet goed in mijn eentje en ik wil absoluut mensen om me heen hebben. De andere twee dingen zijn gewoon praktisch :) Als je wilt eten moet je toch een visje kunnen vangen.

- Wat vind je het belangrijkste in je leven op dit moment?
Mijn familie, vriend en vrienden zijn heel belangrijk. Zonder deze mensen zou mijn leven er een stuk somberder uitzien. 

- Als je iets zou kunnen veranderen aan de wereld of de mensen om je heen, wat zou je dan veranderen?
Ik zou heel graag willen dat alle mensen in zouden zien wat we de natuur en het milieu aandoen met onze manier van leven. Van bovenaf moeten er regels komen en er moeten prioriteiten gesteld worden om de natuur en het milieu te redden. Dat kan alleen als alle overheden in de hele wereld samenwerken.


Zo, dat waren alle vragen :) Ik zou op mijn beurt dezelfde vragen willen doorgeven aan Bespaarmama 

vrijdag 27 januari 2012

Onderhuur

Eindelijk, ik ben aangenomen voor een stage in Parijs. Het ziet er allemaal goed uit! Toevallig loopt een klasgenoot van mij daar ook stage. Hij heeft het erg naar zijn zin in het bedrijf. Ik krijg een functie als international community manager en mag een nieuw sociaal netwerk gaan opzetten.
Volgende week dinsdag hopelijk goedkeuring door school en dan mag ik al de 6e beginnen.
Ik heb het goede nieuws gistermiddag gehoord en ben meteen begonnen met het uitwerken van mijn afstudeeropdracht die ik in de tijd dat ik in Parijs ben ga schrijven.

Allemaal ontzettend leuk maar ook erg spannend natuurlijk. Hierdoor ben ik vandaag niet vooruit te branden.. Het gaat nu toch echt gebeuren dat buitenlandse avontuur...
Nu heb ik dus last van zo'n benauwd gevoel: "oh god wat moet er allemaal nog geregeld worden" en "ik durf dit helemaal niet". Maar het gaat toch gebeuren of ik wil of niet. Ik kan er alleen maar veel van leren en die 5 maanden ga ik zeker wel overleven.

In de tijd dat ik in Parijs woon trekt een vriendin van een vriendin in mijn studentenkamer. Het mag van de huisbaas absoluut niet maar ik neem het risico. Best een eng idee om je kamer onder te verhuren.
Mocht het onverhoopt gebeuren dat de huisbaas erachter komt dan ben ik mijn kamer kwijt. Maar om nou 5 maanden 500 euro door te betalen bovenop de huur in Parijs? Nee dat toch niet.
Gelukkig zie ik de huisbaas bijna nooit en omdat hij ontzettend veel panden heeft in Leiden weet hij meestal niet meer wie ik ben.

Onderhuur komt best vaak voor en zeker onder studenten die tijdelijk in het buitenland stage lopen. Je wilt toch graag weer meteen een woonplek zodra je terug komt in Nederland. De onderhuurster in kwestie betaald 400 euro voor mijn kamer met een maand borg voor het geval dat. Ook hebben we netjes een contract opgesteld die zo ingevuld en getekend kan worden zodra ik definitief vertrek. Toch wel verstandig dacht ik zo.

woensdag 25 januari 2012

Marktplaats

Vele medebloggers zijn op een of andere manier actief op marktplaats. Ze verkopen hun spullen via internet of struinen er graag rond voor nieuwe spullen. Ik heb alleen gebruik gemaakt van marktplaats toen ik introk in mijn studentenkamer. Destijds heb ik alleen een kast gekocht. Op de foto was het een mooie witte kast en (stomme ik) bood 40 euro. Tja dan krijg je meteen een berichtje terug van: kom maar halen! Bleek achteraf geen mooie kast te zijn maar ik durfde niet meer terug te krabbelen.. Waarschijnlijk was de kast nieuw nog geen 40 euro waard. Ach ik heb daarvan wel geleerd dat je nooit meteen hoog moet bieden... Ik heb nooit meer een stap op marktplaats durven zetten.
De laatste tijd ben ik toch gaan nadenken over spullen die ik op marktplaats zou kunnen aanbieden.
Hier wil ik wel wat tijd voor uittrekken en niet overhaast verkopen. Aangezien ik binnenkort naar het buitenland vertrek heb ik die tijd niet. Voorlopig geen marktplaats acties dus, maar dat wil ik in de toekomst zeker wel weer gaan doen!
Wat zou ik kunnen aanbieden op marktplaats/internet?

- Schoolboeken + kookboek
- DVD's
- Nintendo Wii games
- Kleding

Voorlopig kan een achterneefje mijn games van de Wii lenen terwijl ik in het buitenland ben. Mijn nicht heeft heel weinig geld en na heel lang sparen heeft mijn achterneefje een Wii kunnen kopen. Voordat ik ze ga verkopen kan hij er nog veel (gratis) plezier aan beleven.
De DVD's die ik ooit heb gekocht ga ik niet meer kijken dus die kunnen ook op marktplaats.
Qua kleding heb ik niet veel te bieden. Ik dacht alleen aan mijn witte galajurk die ik heb gedragen tijdens het Haagse debutantenbal. Die kan misschien iemand wel ergens voor gebruiken.
Ook heb ik nog flinke stapels schoolboeken waarvan ik een groot deel niet meer gebruik. Misschien kan ik die ook op marktplaats zetten of op Bol.com misschien.
Zijn jullie actief op marktplaats?

maandag 23 januari 2012

Maandag poetsdag

Een van mijn goede voornemens voor 2012 is het opruimen van mijn kamer op de maandag. Normaal gesproken heb ik nooit college op maandag en mijn moeder doet ook altijd het huishouden op maandag, vandaar mijn keuze. Ik ben helaas nogal een rommelkont en heb een aantal vervelende gewoontes als het gaat om het huishouden. (de vaat laten staan, kleren op de grond etc. ) Vooral als ik last heb van stress of weinig tijd heb dan veranderd mijn kamer in een puinhoop. Een keer per week ruimen is minder ideaal dan elke dag bijhouden maar helaas lukt dat bijhouden me niet. Ik hou het soms een paar dagen vol maar dat is natuurlijk niet genoeg.

Mijn klusjes voor de maandag:
  • Plantjes water geven
  • Wasje draaien
  • stofzuigen/swifferen
  • Opruimen
  • Spiegels schoonmaken
  • Vuilniszakken buiten zetten
  • Wasbak en gootsteen schoonmaken
  • Taak gemeenschappelijke ruimtes uitvoeren
  • Kamer luchten
  • Afwassen
  • Afstoffen
Zo, dat geeft weer rust in mijn kop! Bovendien heb ik astma dus een gezonde, schone leefomgeving is belangrijk. De maandag poetsdag ga ik erin houden!

zondag 22 januari 2012

Boodschappen week 3

Deze week had ik het geluk dat ik een leeg kratje bier kon terugbrengen naar de supermarkt. Dat scheelt weer! Alleen bedacht ik me in de supermarkt vervolgens dat ik toch wel graag scones wilde gaan bakken...
Oh heerlijk scones met slagroom en jam. Verdorie toch weer met honger naar de supermarkt!


Boodschappen week 2 Waar? Prijs
Mee-eten Vriend  € 5,00
2x sinaasappels AH  € 2,99
3 blikjes mais AH  € 1,79
Roomboter AH  € 1,09
Pindakaas AH  € 1,21
Hv melk AH  € 0,55
Hagelslag AH  € 1,10
Slagroom AH  € 0,49
Hamblokjes AH  € 2,74
Aardbeien jam AH  € 0,85
Sla AH  € 1,39
Half brood AH  € 1,08
Geraspte kaas AH  € 1,25
Avocado AH  € 0,69
Statiegeld krat bier AH  € 3,90-
 € 18,32

Het resultaat: versgebakken scones met chocolade stukjes
Ik neem ze mee (met een bekertje slagroom) als ik samen met mijn moeder op bezoek ga bij mijn tante later vanmiddag :) 

zaterdag 21 januari 2012

Boodschappen bespaartips

De boodschappen moeten regelmatig gedaan worden. Hierop valt vaak veel te besparen. Sommige inspirerende mensen kunnen rondkomen van 25 euro per week en anderen zijn veel en veel meer kwijt. De boodschappen zijn zo duur als je ze zelf maakt. Persoonlijk vind ik het op de eerste plaats belangrijk dat er gezond gegeten wordt en daarna gaat het om het budget.
Voor het besparen op boodschappen heb ik een paar tips:

- Koop geen frisdrank
Drink gewoon water uit de kraan en vul een flesje water gewoon bij met kraanwater voor bijvoorbeeld college. Ook thee is goedkoop, zeker als je het theezakje meerdere keren kan gebruiken als je geen sterke thee drinkt.
Heb je toch behoefte aan iets zoets? Koop dan een fles limonade en vul het aan met kraanwater!

- Koop geen chips of zoutjes
Een gemiddeld mens in Nederland krijgt al veel te veel zout binnen wat niet ten goede komt voor onze gezondheid. Heb je dan toch behoefte aan iets zouts? Eet bijvoorbeeld een blokje kaas, hier zit in ieder geval meer gezonde bouwstoffen in dan in chips. Vaak heb je toch al kaas in huis voor op je boterham.

- Koop geen snoep of koekjes
Ook dit is niet gezond voor je en is makkelijk misbaar in je dieet. Heb je onhoudbare trek in iets lekkers? Zoek een leuk recept voor koekjes, cake of taart. Het is een leuk tijdverdrijf, niet zo moeilijk als je denkt en je kan het gezellig delen met anderen. Zo ben je sociaal bezig en eet je niet meteen alles alleen op ;)

- Koop geen kant en klaar maaltijden
Het is veel voordeliger en gezonder om zelf verse maaltijden te bereiden. Zorg dat je een bepaalde maaltijd basis altijd in huis hebt, zoals bijvoorbeeld aardappel, brood, rijst, eieren en pasta. Hier kan je dan altijd mee uit de voeten.

- Ga niet boodschappen doen als je honger hebt
Deze tip is heel bekend en oh zo gevaarlijk voor je budget! Voor mij is het ook absoluut een valkuil om met honger naar de supermarkt te gaan.
Probeer in de ochtend of na het avond eten de boodschappen te doen, zo ga je de drukte uit de weg en heb je geen hongergevoel waardoor je meer koopt dan nodig.

- Maak vooraf een boodschappenlijstje en hou je eraan!
Op deze manier vergeet je niet dingen mee te nemen en plan je bewust wat je nodig hebt. Laat je niet verleiden door aanbiedingen. (behalve als het een hele goede is: je hebt het nodig en het is echt goedkoper dan normaal) Hier kan je je tegen weren door van te voren goed naar de aanbiedingen te kijken op internet.

vrijdag 20 januari 2012

Loesje uitspraak over het onderwijs

Hier even een plaatje wat ik zo goed vond passen bij de huidige bezuinigingen in het onderwijs :)

Van mij mogen er wel een aantal bezuinigingen doorgevoerd worden in Nederland. Het stelsel kost de overheid ontzettend veel geld en we hebben er als studenten toch heel veel voor gekregen.
Wat heb ik (ongeveer) ontvangen:
4 jaar lang studiefinanciering ter waarde van 6620 euro
5 jaar lang gratis reizen ter waarde van 5400 euro (90 p.m.)

Is toch niet verkeerd, ook al koste school me aan collegegeld ongeveer 8500 euro. Hier komen de kosten voor boeken nog bij: 2000 euro
Helaas kan ik mijn gegevens van 2008 en 2009 niet meer lezen anders had ik kunnen bekijken wat ik precies aan school en boeken heb besteed.

Ik heb het geluk gehad dat mijn vader een studiepot voor me heeft kunnen opbouwen. Ik ben hem hiervoor ook echt dankbaar want niet alle ouders kunnen bijdragen aan de studie van hun kinderen. Ook mijn broer en zus hebben vrijwel geen geld meegekregen voor hun studie. Mijn zus haalde haar universitaire diploma maar wel met een schuld van ruim 10.000 euro.
Doordat ik een (behoorlijk) nakomertje ben heeft mijn vader meer kunnen sparen.

Van mijn studiepot is mijn collegegeld betaald. Dit potje wordt ook alleen maar aan school besteed totdat ik een diploma in handen heb. Mijn boeken zijn betaald van mijn eigen geld want gedurende mijn gehele studietijd heb ik continue gewerkt om bij te verdienen.

donderdag 19 januari 2012

Extra werken

Nu mijn stage 5 weken is uitgesteld heb ik 5 weken extra vrije tijd. Deze tijd moet nog goed in worden gedeeld want op dit moment kom ik de dagen nogal nutteloos door.

Gelukkig kan ik de komende weken extra werken bij mijn bijbaantje. Ik krijg deze maand (januari) 30 uur meer uitbetaald dus daar ben ik erg blij mee. Net belde mijn werk of ik morgen de hele dag wil invallen voor een collega: Geen probleem natuurlijk!
Ook heb ik aangegeven dat ik opensta voor werk in andere filialen en ik kan aanstaande dinsdag dus in Leiderdorp terecht voor een dagje werk :) Deze week werk ik 18 uur, volgende week werk ik 24 uur en de week daarna 23 uur ipv de 10 uur per week die ik vast krijg. Toch weer 35 uur extra om uit te laten betalen! :) Ongeveer is dit 315 euro.Hierdoor hoef ik minder van mijn spaargeld te gebruiken.
Het enige nadeel van de uitbetaling van de overuren is dat ik er meer belasting over moet betalen. Ik verwacht in de zomer ook weer een flinke aanslag qua inkomstenbelasting..

woensdag 18 januari 2012

Chocolade sinaasappelcake

Ik koop in de supermarkt bijna nooit zoetigheid. Ik ben nooit een echte zoetekauw geweest :) Maar af en toe hou ik natuurlijk wel van een stukje taart, cake of koek.
Wat ik heel graag doe is het bakken van deze zoetigheden. Een complete taart bak ik niet vaak maar koekjes en cakes probeer ik regelmatig te bakken. Als ik iets heb gemaakt zal ik foto's maken om op het blog te zetten.

Zo heb ik vandaag een chocolade sinaasappelcake gebakken. Ik had precies genoeg cacao, eieren, bakmeel, boter en suiker in huis om aan de slag te gaan.
Ik kan zo'n hele cake nooit helemaal in mijn eentje op dus deel ik het grootste deel van de cake uit aan anderen. Morgen zijn mijn collega's de gelukkigen en de rest gaat het naar mijn ouders, vriend of huisgenoten.
Het gaat mij vooral om het bakplezier want uiteindelijk eet ik zelf bijna niks van mijn creaties.

Hieronder een foto van de zelfgebakken cake :) Een beetje rommelig maar volgens mij smaakt ie heerlijk!
En oh, wat was hij lekker!! :)

maandag 16 januari 2012

Tuinieren op het dakterras

Toen ik net introk op mijn studentenkamer was het gezamenlijke dakterras zwaar verwaarloosd. Het was er zo'n zooitje dat zelfs de huisbaas dreigde dat alle plantenpakken moesten worden verwijderd.
Ik ben toen flink aan de slag gegaan om er weer iets leuks van te maken. Oude platen bijgeknipt, dooie planten weggegooid, bloembollen zoals narcissen en blauwe druif ingegraven voor de lente, alle bakken opnieuw georganiseerd, schoongemaakt etc. Uiteindelijk na een inspectie van de huisbaas mocht alles blijven mits ik het zo netjes hield als nu.

Afgelopen lente heb ik een aantal verschillende zaadjes van mijn moeder gekregen, die ze thuis verzameld. Van sommige wist ze niet meer wat het was. Het was dan ook heel leuk om te kijken wat er allemaal in de zomer naar boven kwam in de plantenbakken.
Alle bloemen die weer zaad gaven na het bloeien heb ik netjes verzameld, georganiseerd in bakjes met de namen. Het zou toch zonde zijn om elk jaar weer nieuw zaad te kopen terwijl je het zelf kan verzamelen!
Ik vond dit zo leuk om te doen dat ik ook in de tuin van mijn moeder ben gedoken voor zaadjes. Ook heb ik gewoon in de straten van Leiden een aantal dingen kunnen verzamelen, zoals stokroos, Oost-Indische kers en goudsbloemen.

Helaas ben ik straks in Parijs en heb ik geen kans om mijn zaadjes te planten om ze vervolgens te zien groeien. Ik zal aan de onderhuurster vragen of ze iets voor me wil zaaien en dan hoop ik dat het bloeit zodra ik terug kom uit Parijs :) De rest geef ik aan mijn moeder. Als zij het zaait dan kan ik aan het einde van de zomer opnieuw zaad verzamelen voor het jaar daarop.

Hieronder zien jullie het bloemzaad dat ik op dit moment verzameld heb.
Vanaf linksboven:
Oranjebloem
Oost-indische kers
Onkruid kleine Lathyrus (weet de echte naam niet)
Stokroos (alle kleuren)
Vaste Lathyrus
Nicandra (zegekruid)
Blauwe vlasbloem
Lathyrus eenjarig
Gekleurde winde

zondag 15 januari 2012

Boodschappen week 2

Deze week toch een keer met honger naar de C1000 geweest, vandaar dat ik o.a. de Milka snax niet kon weerstaan. Ze zijn 1 euro ipv 2 en ik weet dat ze lekker zijn. Nu ze eenmaal in mijn kast liggen heb ik er natuurlijk weer spijt van.
Ik probeer nog steeds mijn voorraden een beetje op te maken omdat ik over 4 weken vertrek naar Parijs. Echt "hamsteren" zit er voor mij helaas niet in.
Ik ga volgende week een lekker komkommersoepje maken met de Boursin, echt een aanrader! 

Week 2 Waar?             Prijs
Slamelange C1000  € 1,49
Hv Melk C1000  € 0,81
Roomboter C1000  € 1,09
All bran C1000  € 2,90
Entre-cote C1000  € 4,03
2 x komkommer C1000  € 1,00
1Kg aardappels C1000  € 1,00
Milka snax C1000  € 1,00
1Kg uien C1000  € 0,69
2 x Lu crackers Xenos  € 2,00
Boursin roomkaas C1000  € 1,00
10 kiwi's Markt  € 2,00
3Kg Sinaasappels Markt  € 3,00


 € 22,01


Wat vind ik aantrekkelijk bij de AH aankomende week:
2e verse sap gratis
2e slamelange gratis
2e bonduelle mais gratis
2e hollandse garnalen gratis

zaterdag 14 januari 2012

Stage in Parijs

De nieuwe deadline voor mijn stage in Parijs staat nu op 20 februari. Helaas heb ik de eerste deadline van 16 januari niet kunnen halen. 5 keer gesolliciteerd, maar helaas.
Aanstaande maandag weer 2 nieuwe sollicitaties in het Frans, blijft spannend aangezien mijn Frans niet heel goed is. Het is lastig om momenteel een geschikte stage te vinden maar ik hoop echt dat het voor de 20e gaat lukken.

Het wordt een heel avontuur! 5 maanden weg van omgeving, familie, vrienden en mijn vriend.
Wel leuk dat ik dan volledig op mezelf ben aangewezen. Hoop dat ik dan ook door kan zetten met besparen. Het zal wel wat tijd kosten om aan Parijs te wennen. Ik ben er al 3 keer eerder geweest dus ik ken de omgeving een beetje.
Waar ik me van tevoren wel zorgen om maak is het gebrek aan bruin brood zoals we dat in Nederland kennen. Ik ga het met mijn darmproblemen echt niet redden op een dieet van normaal Frans stokbrood.
Het zal wel even goed zoeken worden naar vezelrijk stokbrood daar.
Ik denk dat ik een een voorraad volkoren crackers meeneem voor de zekerheid. Plus 3 pakken hagelslag en pindakaas. :)
Iemand ervaring met de supermarkten in Frankrijk?

vrijdag 13 januari 2012

Variabele kosten 2010

Ik heb mijn excel sheets verder bekeken en helaas kon ik alleen nog die van 2010 lezen. De sheets van 2009 en 2008 zijn aangetast doordat ik ze heb proberen om te zetten in de nieuwe versie van excel. Jammer. Misschien dat ik ze nog kan terugvinden op de oude computer die bij mijn ouders staat.
In 2010 woonde ik tot eind augustus nog bij mijn ouders en ben ik op 1 september ingetrokken in mijn huidige mooie kamertje.


Categorieën
Gemiddelde uitgave per maand
Eten/drinken
68,10
Boodschappen
75,81
Kleding
€ 70,62
Vervoer
€ 25,06
Uitgaan
€ 77,69
Persoonlijke verzorging
€ 26,27
Golf
€ 153,80
School
€ 20,95
Huishouden
€ 31,10
Cadeau’s
€ 33,83
Overige
€ 42,52
Inrichting kamer
€ 141,24


Ik kocht in 2010 meer kleding. De uitgave aan kleding is in 2011 nog maar 1/3 van het bedrag in 2010. Daar heb ik ook  bewust op gelet.

Tot augustus 2010 heb ik nog actief golf gespeeld. Het is geen goedkope sport helaas maar ik beoefen het al 13 jaar en was er inmiddels behoorlijk goed in. Voor de contributie betaal ik nog een jeugd tarief tot het jaar waarin ik 27 word. Maar het is gemiddeld een behoorlijke kostenpost.

donderdag 12 januari 2012

Nieuwe digitale camera gekocht

Gisterochtend toch maar besloten om op jacht te gaan naar een digitale camera samen met mijn vriend. Als ik naar Parijs vertrek wil ik toch wel mooie foto's kunnen maken! Eigenlijk maak ik nooit foto's en dat is best zonde. Straks ben ik ouder en zijn er bijna geen foto's van deze periode in mijn leven. Het is dus een investering voor de lange termijn, wil er nog lang plezier van hebben.
Ik heb er dan ook voor gekozen om een duurder model aan te schaffen. (zie plaatje) Hierbij moest nog wel een geheugenkaart en een hoesje gekocht worden.

Uiteindelijk was het nog een heel gedoe en ben ik de hele dag bezig geweest met die camera. In Rijswijk had ik de aankoop gedaan. Kwam ik thuis: bleek ik de verkeerde kleur te hebben... Dus ik me over laten halen door mijn vriend om toch terug te gaan voor de zwarte. Dat was uiteraard mijn eerste keus. Ik naar Rijswijk, camera omruilen bij de service center. In de winkel bleek er geen zwarte meer te zijn..... Kreeg ik toch weer de zilveren mee. Vervolgens naar Den Haag Centrum, eerst gekeken of er een zwarte was. Weer naar service center: 15 wachtende voor u. Na geduldig te hebben gewacht: weer naar de winkel en zwarte camera meenemen naar de kassa. Bleek die 11 euro duurder te zijn!! AH! Na al die moeite toch maar die zwarte meegenomen voor 11 euro extra. (Durfde geen nee meer te zeggen)















Schade: 184,98 en een avontuur van 8 uur. (gelukkig heb ik een OV dus kon ik gratis op en neer reizen)
Ik krijg nog wel 25 euro retour van Sony omdat ik een actieproduct heb gekocht. Ik heb dan ook gisteravond een envelop gevuld met de benodigde documentatie en in de brievenbus gegooid. Het zou drie weken duren voordat het bedrag op mijn rekening wordt gestort. Zal het in de gaten houden.

Momenteel probeer ik de camera een beetje uit te vogelen. Als ik leuke plaatjes heb geschoten zal ik het ook zeker op mijn blog publiceren! Vooral als ik in Parijs ben.

woensdag 11 januari 2012

Variabele kosten 2011

Ik hou al jaren in excel bij wat ik uitgeef. Ik heb een lijst gemaakt met de categorieën die ik in excel gebruik. Hierbij heb ik berekend wat ik gemiddeld per maand heb uitgegeven per categorie in 2011.
Aan de hand van de lijst wil ik kijken hoe ik kan besparen op mijn uitgaven in 2012, daarom heb ik er ook een doel bij gezet.



Categorie
Bedrag p/m 2011
Doel 2012
Eten en drinken
70,61
€ 20
Boodschappen
€ 108,40
€ 120
Kleding
€ 26,60
€ 30
Vervoer
€ 21,89
€ 40
Uitgaan
€ 71,03
€ 50
Persoonlijke verzorging
€ 25,10
€ 15
Golf
€ 45,50
€ 45
School
€ 31,65
€ 0
Huishouden
€ 4,22
€ 5
Cadeaus
€ 30,96
€ 10
Overige
€ 145,95
€ 30
Vakantie
€ 34,55
€ 30


Qua boodschappen vind ik dat ik het aardig heb gedaan. Ik eet natuurlijk wel geregeld bij mijn ouders.

Ik koop nog te vaak wat lekkers voor de lunch op school of in de stad en er zit een fantastische sushi tent bij mij om de hoek die ik niet vaak kan weerstaan.. Bij eten/drinken is dus nog voldoende ruimte voor verbetering.

dinsdag 10 januari 2012

Afval scheiden

Ik denk dat opvoeding een belangrijke rol speelt in hoeverre we ons afval scheiden. Wat je leert van je ouders neem je mee als je je eigen leven gaat leiden.

Toen ik nog bij mijn ouders woonde lette ik goed op het afval. Welk afval werd gescheiden?
Etensresten, groente, fruit en tuinafval in de bruine bak of op de compostberg in de tuin
Plastic in de recyclezakken van www.plasticheroes.nl
Glas naar de glasbak
Papier en karton
Kleding en textiel
Batterijen en dergelijke naar de chemobak
De rest van het afval gaat in de grijze bak. Op glas en de chemobak na, wordt alles bij mijn ouders voor de deur opgehaald door de gemeente, gemakkelijker kan bijna niet!

Dit was voor mij heel gewoon geworden en ik voelde me er ook erg goed bij.
Nu ik op mezelf woon is er toch helaas veel veranderd. Ik scheid alleen nog maar glas, chemisch afval en textiel.
Mijn huisgenoten scheiden glas niet en ik zou bijna voorstellen om een doos neer te zetten om als inzamelbak te gaan gebruiken. Maar als ik binnenkort naar het buitenland vertrek vrees ik dat de bak nooit geleegd zal worden.
Als ik op mijn dakterras in mijn plantenbakken wroet en dooie planten in de vuilniszak gooi krijg ik er geen fijn gevoel bij. Het liefste zou ik weer net zoveel recyclen als bij mijn ouders maar wat houdt me tegen?
-In de stad wordt er bijna geen afval gescheiden
-Weinig ruimte om verschillende afvalbakken neer te zetten thuis
-Plastic en karton wordt in de stad niet opgehaald

In de stad lijkt het moeilijker om afval te scheiden. Als ik in de toekomst mijn eigen huis heb in hopelijk een gemeente die het afval scheiden heel makkelijk maakt, dan ga ik zeker weer aan de slag.
Ik denk dat hoe meer je meekrijgt vanuit je opvoeding en hoe gemakkelijk de gemeente afval scheiden maakt, hoe meer mensen afval zullen scheiden.
In hoeverre doen jullie aan afval scheiden?

maandag 9 januari 2012

Energie besparen

Als je in een studentenhuis woont is het lastig om te besparen op je energieverbruik. Je woont namelijk niet alleen. Ik woon zelf in een klein studentenhuis met 4 anderen.
Wat ik zelf doe om energie te besparen:

  • Speciale stekkerdozen aanbrengen (zie plaatje)

Deze zet ik altijd uit als ik lange tijd weg ben of ga slapen. Hierdoor staan je apparaten niet steeds op stand-by.

  • Verwarming niet onnodig aan laten staan ook niet in openbare ruimtes
  • Licht op de gang, badkamer, wc etc. uitzetten
  • Volle wasmachine draaien (geen halve wasjes!)
  • Geen droger gebruiken
  • TV niet aanlaten staan als je niet echt kijkt
  • Spaarlampen kopen
  • Koelkast niet op de hoogste stand
Iedereen betaald aan de huisbaas een vast bedrag per maand voor vaste huur, energie en servicekosten.
De energiekosten worden elk jaar berekend en als we minder verbruikt hebben dan het voorschot dan krijgen we geld terug. In augustus kreeg iedereen geld terug, voor mij was het 360 euro! Misschien hebben mijn inspanningen toch verschil gemaakt :)
Het feit dat het mogelijk is om geld terug te krijgen geeft me zeker de motivatie om te besparen op energie. Wel realiseer ik me dat elke euro die ik bespaar er voor mij maar 20 cent overblijft. Maar het gaat niet alleen om geld maar ook om het milieu!

Ik weet dat ik geen invloed heb op het energiegebruik van mijn huisgenoten, tenminste niet zo veel.
Af en toe is er iemand die 2 broeken wast en droogt om 12 uur in de nacht. Volstrekt belachelijk, zeker als het hoogzomer is en de broeken toch wel drogen als je ze over een stoel legt. Andere huisgenoten beneden laten altijd het licht in de gang branden. (ik loop een paar keer per dag naar beneden om het licht uit te doen) Ik maak er weleens een opmerking over maar dat heeft nooit indruk gemaakt.
Irriteren jullie je weleens aan andermans energie consumeer gedrag?